Annonse
treningsmat

Beinskjørhet (osteoporose)

Osteoporose (beinskjørhet) er en sykdom som rammer skjelettet. Beinskjørhet innebærer tap av beinmasse ved at kroppen ikke lenger klarer å produsere tilstrekkelig ny beinmasse.

benskjørhet

Personer som er rammet av beinskjørhet har på grunn av den lave beintettheten en svakere beinstruktur, noe som fører til at skjelett og knokler blir porøse og skjøre som igjen medfører høyere risiko for beinbrudd.

Bruddskader forbundet med osteoporose forekommer oftest i håndledd, hofte og rygg, men hele skjelettet har en svakere beinstruktur og osteoporose medfører derfor økt risiko for bruddskader i hele kroppen.

ANNONSE

Hva er årsaken til osteoporose?

De nøyaktige årsakene til beinskjørhet er ikke kjent men man vet at tap av beinmasse er en del av naturlig aldring. Hos enkelte skjer denne prosessen hurtigere enn oss andre. Osteoporose kan også være en følgetilstand ved en rekke sykdommer.

Kvinner etter overgangsalder har en høyere risiko for å utvikle beinskjørhet på grunn av østrogenmangel. Andre risikofaktorer forbundet med beinskjørhet inkluderer lav kroppsvekt, røyking og et kosthold med lavt inntak av kalsium og vitamin D.

Hormonelle årsaker

Osteoporose er mer vanlig hos personer som har for mye eller for lite av visse hormoner i kroppen. Eksempler inkluderer:

  • Kjønnshormoner. Reduserte nivåer av kjønnshormoner har en tendens til å svekke beinbygningen. Fallet i østrogennivået hos kvinner i overgangsalderen er en av de største risikofaktorene for å utvikle osteoporose. Behandling for prostatakreft som reduserer testosteronnivået hos menn og behandlinger for brystkreft som reduserer østrogennivået hos kvinner kan også bidra til å fremskynde bentap.
  • Skjoldbrusk problemer. For mye skjoldbruskhormon kan forårsake bentap. Dette kan oppstå hvis skjoldbruskkjertelen din er overaktiv eller hvis du tar for mye medisin for skjoldbruskkjertelhormoner for å behandle en underaktiv skjoldbruskkjertel.

Kostholdsfaktorer

  • Lavt kalsiuminntak. Mangel på kalsium spiller en rolle i utviklingen av beinskjørhet. Lavt kalsiuminntak bidrar til redusert bentetthet, tidlig bentap og økt risiko for brudd.
  • Spiseforstyrrelser. Underernæring og undervekt svekker beinbygningen hos både menn og kvinner.
  • Gastrointestinal kirurgi. Kirurgi for å redusere størrelsen på magesekken eller fjerne deler av tarmen begrenser mengden overflateareal som er tilgjengelig for å absorbere viktige næringsstoffer, inkludert kalsium. 

Underliggende sykdommer

Risikoen for osteoporose er høyere hos personer med visse sykdommer, inkludert:

Livsstilsfaktorer

Enkelte livsstilsvalg og vaner kan øke risikoen for beinskjørhet. For eksempel:

  • Stillesittende livsstil. Personer som tilbringer mye tid i sittende stilling har høyere risiko for å utvikle beinskjørhet enn de som er mer aktive. Alle vektbærende aktiviteter som fremmer balanse og god holdning er gunstig for skjelettet, men gåing, løping, hopping, dans og vektløfting er spesielt fordelaktig.
  • Overdreven alkoholforbruk. Regelmessig inntak av mer enn to alkoholholdige drinker om dagen øker risikoen for osteoporose.
  • Tobakksbruk. Den nøyaktige rollen tobakk spiller i forhold til beinskjørhet er ikke klar, men det har vist seg at tobakksbruk bidrar til svake bein.

Beinskjørhet er arvelig. Dersom du har nære familiemedlemmer med diagnosen er dette en risikofaktor.

Hvordan stilles diagnosen?

Graden av bentap måles ved hjelp en beintetthetsmåling. Dette er en form for røntgenundersøkelse som måler kalkinnholdet i skjelettet.  Personer med osteoporose har en lavere beintetthet enn det som er normalt.  

ANNONSE

Et tidlig stadium av beinskjørhet kalles osteopeni. Dette er en tilstand hvor beintettheten er lavere enn det som er normalt, men ikke lav nok til å kunne betraktes som osteoporose.

Symptomer på beinskjørhet

Mange har beinskjørhet uten å vite det selv. Mange oppdager det først når det oppstår en unormal bruddskade.  Hvis du er beinskjør kan selv normale daglige aktiviteter som hosting og nysing, eller at man dulter borti en gjenstand føre til bruddskader.

Beinskjørhet i seg selv er normalt ikke forbundet med smerte. Eventuelle smerter er forbundet med bruddskader som følge av den lave beintettheten. Ikke sykdommen i seg selv.

Vanlige symptomer inkluderer:

  • Ryggsmerter, forårsaket av en brukket eller kollapset ryggvirvel
  • Tap av høyde over tid
  • En fremoverlent kroppsholdning
  • Krum rygg
  • Uventede bruddskader forårsaket av ting som ikke normalt fører til benbrudd.

Komplikasjoner

Benbrudd, spesielt i ryggraden eller hoften, er blant de mest alvorlige komplikasjonene ved osteoporose. 

Hoftebrudd er ofte forårsaket av et fall og kan resultere i funksjonshemming og til og med økt risiko for død i løpet av det første året etter skaden.

I noen tilfeller kan spinalbrudd oppstå selv om du ikke har falt. Knoklene som utgjør ryggraden (ryggvirvlene) kan svekkes til det faller sammen, noe som kan resultere i ryggsmerter, tapt høyde og en bøyd fremoverstilling.

Behandling av beinskjørhet

Det finnes ingen kur mot beinskjørhet men det finnes ting man kan gjøre for å bremse utvikligen av sykdommen og til en viss grad forebygge tap av beinmasse. Behandling hos fysioterapeut vil ofte fokusere på fallforebyggende trening og balanseøvelser.

Et treningsprogram for å forebygge beinskjørhet bør inneholde fire komponenter:

  • Vektbærende øvelser  tvinger kroppen din til å jobbe mot tyngdekraften, noe som bidrar til å forbedre beintettheten og styrker skjelettet. Eksempler inkluderer å gå, gå i trapper, spille tennis og danse. Aktiviteter med høyere effekt styrker bein mer enn øvelser med mindre effekt, men gjør bare det kondisjonsnivået ditt tillater.
  • Styrketrening.  bruker vekter eller kroppens egen motstand for å motarbeide tyngdekraften. Eksempler inkluderer å løfte frie vekter, bruke en vektmaskin, arbeide med motstandsbånd og løfte din egen kroppsvekt. Gjør denne typen øvelser minst to ganger i uken.
  • Balanseøvelser: Øvelser som forbedrer din evne til å holde deg oppreist og forhindrer fall. Eksempler inkluderer tai chi og yoga. Utfør balanseøvelser minst to ganger i uken.
  • Fleksibilitetsøvelser  holder musklene smidige og bevegelige ledd. De inkluderer yoga og tøyningsøvelser. Prøv å strekke i minst fem til ti minutter etter hver treningsøkt. Hold hver strekning i 10 til 30 sekunder.

Kosthold

Det er ting kan man gjøre selv for å redusere risikoen for å utvikle beinskjørhet. Man bør blant annet sørge for et tilstrekkelig inntak av kalsium og vitamin D. Kalsium bidrar til optimal beintetthet og sterke bein, og kroppen må ha vitamin D for å absorbere kalsium. Vitamin D mangel er derfor forbundet med høyere risiko for å utvikle beinskjørhet.

Livsstilsendring og aktivitet

En aktiv livsstil reduserer risikoen for å utvikle beinskjørhet. Trening  og fysisk aktivitet kan også gi bedre balanse, styrke og koordinasjon slik at risikoen for fall og dermed bruddskader reduseres. Forebygging av fall er svært viktig fordi bruddskader er den mest alvorlige komplikasjonen forbundet med beinskjørhet.

En fysioterapeut vil kunne gi gode råd og veiledning i forhold til forebygging av fall og styrketrening.

En rekke studier antyder at styrketrening kan bidra til sterkere beinstruktur og redusere risikoen for brudd. Enkelte studier antyder også at styrketrening bidrar til økt beintetthet direkte og kan bevare beinmasse og hindre progresjon av sykdommen.1

Alkoholinntak bør begrenses. Folk som drikker mer enn tre enheter alkohol daglige har generelt lavere beintetthet

Røykere har også lavere beintetthet en ikke-røykere. Dersom man slutter å røyke vil dette også bidra til å redusere risikoen for å utvikle beinskjørhet.

Behandling med Bifosfonater

En gruppe legemidler som kalles bifosfonater er vanlig i behandling av beinskjørhet. Medisinering med bifosfonater vil ikke reversere tilstanden, men kan bidra til økt beintetthet og redusere risikoen for brudd ved fall. Bifosfonater kan ha bivirkninger og langtidseffekten av bifosfonater er fortsatt uklar.

Vitamin D og beinskjørhet

Kroppen trenger vitamin D for å absorbere kalsium. Når kroppen ikke får nok vitamin D kan den heller ikke absorbere kalsium  som er nødvendig for å opprettholde normal beinmasse. Man vet foreløpig ikke nøyaktig hvor mye vitamin D som er nødvendig for å opprettholde normal beinmasse og eventuelt forebygge beinskjørhet, men man vet at lave nivåer av vitamin D er en risikofaktor.2

Forskning har kommet frem til at personer med beinskjørhet har en tendens til å ha lavere nivåer av vitamin D i blodet enn folk som ikke har osteoporose. Man vet ennå ikke sikkert om dette skjer fordi mindre vitamin D i blodet øker sannsynligheten for å utvikle osteoporose eller om osteoporose i seg selv fører til lavere nivåer av vitamin D.

Vitamin produseres av kroppen når huden eksponeres for stråling fra solen. Solen er vår viktigste kilde til Vitamin D og siden mennesker som bor på den nordlige halvkule generelt får for lite vitamin D gjennom solen er det nødvendig med et kosthold rikt på vitamin D eller eventuelt Vitamin D i form av et kosttilskudd for å få tilstrekkelig Vitamin D til å redusere risikoen for å utvikle beinskjørhet.

Når beinskjørhet først har utviklet seg vil ikke vitamin D bidra til å øke beintettheten. Vitamin D kan altså ikke reversere tilstanden.  Det forskningen forsøker å finne ut er om vitamin D kan bidra til at bentapet går saktere. Forskning på effekten av vitamin D har hittil blandede resultater og vise til.3

Dersom du er beinskjør er det viktig at du rådfører deg med fastlegen og får utført en måling av vitamin D nivåer. Legen kan da vurdere om det er nødvendig å supplere med kosttilskudd.

Referanser[+]

En kommentar om “Beinskjørhet (osteoporose)”

Det er stengt for kommentarer.