ANNONSE

16:8 Dietten

Her ser vi nærmere på 16:8 dietten. Blant annet hva du kan spise og drikke på dietten, og hvilken effekt den har på helsen.

16:8 dietten er en populær form for periodisk faste. Den er nyttig for å regulere kroppsvekt og har en positiv effekt på en rekke helseindikatorer. Men hva er egentlig 16:8 dietten og hvor lenge skal du følge denne dietten?

annonse

I denne artikkelen forklarer vi alt du trenger å vite om 16:8 dietten. Hva du kan spise, hva du kan drikke, og hvilke resultater du kan forvente deg.

Hva er 16:8 dietten?

16:8 dietten er en form for periodisk faste hvor du faster i 16 timer av døgnet og spiser i løpet av de resterende 8 timene.

Faste kan bidra til bedre regulering av blodsukker og forbedre metabolismen. Det er også en populær metode for å gå ned i vekt fordi den setter i gang fettforbrenningen samtidig som muskelmasse i stor grad bevares.1 2

16:8 er også en fleksibel diett så du kan tilpasse den etter behov og livsstil. Du kan fortsatt nyte ting som Pepsi Max eller alkohol (selv om alkohol ikke anbefales), men det er viktig å være bevisst på hvor mye du drikker og hvor ofte. Kaffe er også tillatt i fasteperioden så du kan fortsatt få den daglige koffeinboosten mange er avhengig av.

Hvor lenge skal du følge 16:8 dietten?

Det er opp til deg hvor lenge og hvor ofte du vil følge 16:8 dietten. Det kommer helt an på hvilke mål du har. Dersom du har som mål å gå ned i vekt bør du følge dietten i måneder, ikke dager eller uker.

I forhold til hyppighet er det enkelte som følger dietten daglig, mens andre velger å følger den en dag i uken.

Det viktigste er å finne en tidsramme som passer deg og dine målsetninger, og som det er praktisk mulig å holde seg til.

Hva kan du spise under 16:8 dietten?

Under 16:8 dietten er det viktig å spise sunn og næringsrik mat. Du bør fokusere på å spise proteiner, sunt fett, og fiberrike grønnsaker.
Du kan også spise mat med karbohydrater, men det er viktig å begrense inntaket av raske karbohydrater og ultraprosessert mat dersom du ønsker at fasten skal ha en positiv effekt på helsen.

Her er et enkelt eksempel på en matplan:

  • Frokost: Egg, spinat og avokado
  • Lunsj: Kylling, grønnsaker og quinoa
  • Middag: Laks, grønnsaker og poteter
  • Snacks: Nøtter, frukt og grønnsaksstaver

16:8 og Pepsi Max

Mange lurer på om de kan drikke Pepsi Max og andre sukkerfrie drikker når de følger 16:8 dietten. Svaret er ja. Du kan drikke Pepsi Max når du følger 16:8 dietten, men det er viktig å huske at det inneholder kunstige søtningsmidler og koffein. Disse tingene kan blant annet påvirke stresshormoner og bakteriefloraen i tarmen. Dersom du er ute etter de positive helseeffektene forbundet med faste bør du derfor forsøke å begrense inntaket av Pepsi Max og andre sukkerfrie produkter.

Kan jeg drikke alkohol

Alkohol er en av de største synderne når det kommer til livstilssykdom og nedsatt helsetilstand. Under 16:8 dietten bør du derfor begrense alkoholinntaket utover et glass til maten eller lignende.

Hva med kaffe?

Mange lurer også på om det er lov å drikke kaffe på 16:8 dietten. Svarer er ja! Du kan faktisk drikke kaffe i fasteperioden, så lenge du ikke tilsetter sukker eller melk. Kaffe har faktisk potensielle helsefordeler, som økt forbrenning og redusert risiko for enkelte kroniske sykdommer.3

Hva med alkohol under 16:8 dietten?

Alkohol bør unngås i fasteperioden siden det inneholder store mengder kalorier og kan ødelegge helseeffekten av dietten. Hvis du likevel velger å drikke alkohol bør du gjøre det i spisevinduet.

Les også: 5:2 dietten – Alt du trenger å vite

Hvilke resultater kan du forvente?

Resultatene av 16:8 dietten vil variere fra person til person og er avhengig av faktorer som alder, vekt og livsstil. Generelt kan du forvente en reduksjon i vekt og midjemål, samt en økt følelse av energi og velvære.4

Enkelte studier har også vist at 16:8 dietten kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, type 2 diabetes og enkelte kreftformer.5 6

Slik følger du 16:8 dietten

Følg disse enkle trinnene for å komme i gang med 16:8 dietten:

  1. Velg et spisevindu: Velg en åtte timers periode hver dag hvor du spiser som vanlig. Resten av døgnet skal du faste.
  2. Planlegg måltidene: Planlegg måltidene dine så du får i deg nok næringsstoffer og energi til å holde deg gående gjennom dagen.
  3. Unngå søtsaker og junk food: Unngå søtsaker og junk food i spisevinduet. Fokuser på å spise sunne og næringsrike matvarer.
  4. Drikk nok vann: Drikk nok vann under fasteperioden for å holde deg hydrert og redusere sultfølelsen.
  5. Vær tålmodig: Det tar tid å se resultater med 16:8 dietten, så vær tålmodig og hold deg til planen.

16:8 dietten er en enkel og effektiv metode for å gå ned i vekt og forbedre helsen. Det er likevel viktig å snakke med en lege for å finne ut om faste er trygt for deg. Enkelte sykdommer kan gjøre det farlig eller lite gunstig for helsen og faste. For de fleste er det likevel en trygg metode for å oppnå bedre helse og velvære.

Les mer om periodisk faste

Referanser[+]

Relaterte artikler