Annonse

5:2 dietten – Alt du trenger å vite

ANNONSE
ANNONSE

Er du nysgjerrig på 5:2 dietten? Du har kanskje lest om ulike erfaringer og lurer på om 5:2 dietten kan være noe for deg. Er du kanskje interessert i å øke fettforbrenningen eller gå ned i vekt? Lurer du på om dietten er farlig?

I denne artikkelen skal vi se nærmere på 5:2 dietten slik at du får et grunnlag for å gjøre egne erfaringer på en informert og trygg måte.

Bakgrunn

5:2 dietten, også kjent som «The Fast Diet», er en form for periodisk faste som har blitt populær over hele verden de siste årene som en metode for å gå ned i vekt, få bedre helse og leve sunnere. Dette er mye takket være den britiske journalisten og legen Michael Mosley som skrev en bok om dietten.

Navnet 5:2 kommer av at du spiser som normalt i fem dager, samtidig som du i to dager i uken begrenser kaloriinntaket til 500-600 kalorier per dag. En av fordelene med denne dietten er at det ikke er noen regler for hva du kan spise, bare når du skal spise. Mange synes derfor den er enklere å følge enn en tradisjonell diett med kontinuerlig kaloribegrensning.

Sammendrag

Hva er 5:2 dietten?

 • En form for periodisk faste hvor du spiser normalt i fem dager i uken og begrenser kaloriinntaket til 500-600 per dag i de to resterende dagene.

Hvordan fungerer det?

 1. Velg fem dager i uken hvor du spiser som du pleier. Det er ingen spesifikke matkrav, men det er viktig å opprettholde et balansert og næringsrikt kosthold.
 2. Velg to dager i uken (med minst en dag mellom) hvor du begrenser kaloriinntaket til 500 for kvinner og 600 for menn. Disse er dine fastedager.
 3. På fastedagene bør du fokusere på næringsrike, fiberrike, proteinrike matvarer som gjør at du føler deg mett uten å innta for mange kalorier.

Hva er fordelene?

 • Kan være lettere å følge enn kontinuerlig kalorirestriksjon.
 • Kan redusere insulinnivåene betydelig.
 • Kan føre til vekttap likt regelmessig kalorirestriksjon.

Hvordan fungerer 5:2 dietten?

5:2 dietten er ikke komplisert. Konseptet er lett å forstå og relativt enkelt å gjennomføre sammenlignet med andre dietter og fasterutiner. Fem dager i uken spiser du som normalt, uten å begrense antall kalorier. De to resterende dagene kuttes kaloriinntaket til en fjerdedel av det du vanligvis trenger. Det tilsvarer omtrent 500 kalorier for kvinner og 600 for menn.

Relatert: Beregn ditt daglige kaloribehov her

Du velger selv hvilke to dager i uken du faster. Bare sørg for at det er minst en dag mellom fastedagene. Mange liker å faste på mandager og torsdager med to eller tre små måltider fordelt utover dagen. Resten av uken skal du spise som normalt.

Husk at å spise “normalt” ikke betyr at du kan fråtse i junkfood, brus og alkohol. Hvis du gjør det, vil du sannsynligvis ikke gå ned i vekt eller oppnå noen helsegevinst. Du kan til og med risikere og gå opp i vekt. På 5:2 dietten bør du derfor spise omtrent samme mengde mat som når du ikke faster. Bruk gjerne en kalorikalkulator for å regne ut ditt daglige behov.

Hva er fordelene med 5:2 dietten?

Selv om det ikke finnes så mange studier som undersøker 5:2 dietten spesielt finnes det likevel mange studier på periodisk faste generelt. Disse har påvist en rekke helsefordeler forbundet med faste. 1 2 Inkludert vektnedgang og økt fettforbrenning. En av de viktigste fordelene er at periodisk faste for mange kan være lettere å gjennomføre enn kontinuerlig kalorirestriksjon. Spesielt 5:2 dietten.

I tillegg har flere studier vist at forskjellige typer periodisk faste kan påvirke insulin og blodsukker i betydelig grad. En studie viste at 5:2 dietten førte til vekttap på linje med regelmessig kontinuerlig kalorirestriksjon. 3 4 Dietten var også svært effektiv for å redusere insulinnivåene og forbedre insulinfølsomheten.

Hvordan spise på fastedager?

5:2 dietten i seg selv har ingen spesifikke regler for når på dagen du skal spise på fastedagene. I motsetning til andre former for faste trenger du ikke holde av noe spisevindu.

Du kan velge å spise de 500-600 kaloriene når som helst i løpet av dagen når det passer best for deg. Noen foretrekker å spise et lite måltid til frokost og deretter resten senere på dagen, mens andre foretrekker å vente så lenge som mulig før de spiser sitt første måltid.

Det er altså ingen fasit for hva eller når du skal spise på fastedager. Noen liker å starte dagen med en liten frokost, mens andre synes det er best å begynne å spise så sent som mulig.

Siden kaloriinntaket er begrenset til ca. 500 kalorier for kvinner og 600 kalorier for menn er det fornuftig å bruke kaloribudsjettet ditt med omhu. Prøv å fokusere på næringsrike, fiberrike, proteinrike matvarer som gjør at du føler deg mett selv om du inntar færre kalorier enn vanlig.

Kan 5:2 og 16:8 kombineres?

Det er også mulig å kombinere 5:2 dietten med 16:8 dietten eller andre fasteintervaller. 16:8 dietten er en annen form for periodisk faste hvor du spiser hele kaloribehovet innenfor et 8-timers spisevindu og deretter faster de resterende 16 timene av dagen.

Hvis du ønsker å kombinere disse to dietten kan du for eksempel velge å spise de 500-600 kalorier på fastedagene innenfor et 8-timers spisevindu. Dette kan gjøre dietten litt mer utfordrende men samtidig kan et regelmessig intervall potensielt bidra til å optimalisere helseeffekten.

Hvem bør unngå 5:2 dietten?

Selv om periodisk faste er trygt for de fleste passer det ikke for alle. Noen mennesker bør unngå kostholdsrestriksjoner og faste fullstendig. For eksempel:

 • Personer som har en historikk med spiseforstyrrelser.
 • Personer som ofte opplever fall i blodsukkernivåene.
 • Gravide, ammende, tenåringer, barn og personer med type 1 diabetes.
 • Personer som er underernærte, undervektige, eller har kjent mangel på essensielle næringsstoffer.
 • Personer som prøver å bli gravide eller har fertilitetsproblemer.

Konklusjon

5:2 dietten er en enkel, effektiv måte å gå ned i vekt og forbedre helsen på. Mange som har delt sine erfaringer synes dietten er lettere å holde seg til enn en konvensjonell kaloribegrenset diett. Hvis du ønsker å gå ned i vekt eller nyte godt av andre helsefordeler kan 5:2 dietten definitivt være noe å vurdere.

Referanser[+]

Relaterte artikler