Annonse

5 av de best dokumenterte kosttilskuddene

Det finnes et bredt spekter av kosttilskudd tilgjengelig på markedet. Det kan være vanskelig å vite hvilke som faktisk er effektive og trygge å bruke

Sist oppdatert:
ANNONSE

Artikkelen inneholder annonselenker. Når du kjøper et produkt via lenker på denne nettsiden får Fysionett en liten provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra.

Hvilken virkning de ulike tilskuddene har i kroppen kan variere fra person til person og er avhengig av flere faktorer, som for eksempel kvaliteten på hvert enkelt produkt og individuelle variasjoner i virkningen på kroppen.

I denne artikkelen vil vi likevel ta for oss noen av de best dokumenterte kosttilskuddene i forskjellige kategorier, og referere til relevante studier som underbygger effekten av disse kosttilskuddene.

1. Multivitaminer og mineraler

Multivitaminer og mineraler er blant de aller mest populære kosttilskuddene. De inneholder et bredt spekter av vitaminer og mineraler som er nødvendige for kroppens normale funksjon. En rekke tidligere studier har vist at multivitaminer kan bidra til å forbedre helse og velvære generelt, spesielt for personer med mangelsykdommer eller de som har et utilstrekkelig inntak av næringsstoffer gjennom kosten. 1

Oppdatering: Den nyeste forskningen viser at multivitamintilskudd har liten eller ingen dokumentert effekt for friske personer uten mangeltilstander. Flere store oversiktsstudier har konkludert med at vanlige multivitaminer ikke har noen beviselig effekt på forebygging av kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdom eller kreft. 2 Noen studier antyder til og med at høye doser av enkelte antioksidanter kan øke dødeligheten noe.

For de fleste er et sunt og variert kosthold tilstrekkelig for å dekke behovet for vitaminer og mineraler, med unntak av vitamin D, folat for gravide og jern ved påvist mangel. Anbefalingen er derfor å fokusere på et sunt kosthold, og kun bruke målrettede tilskudd ved dokumentert mangel eller dersom man tilhører risikogrupper.

2. Omega-3 tilskudd

Omega-3 fettsyrer, særlig EPA og DHA, er viktige for god hjertehelse, hjernefunksjon og har også betennelsesdempende effekter. Disse fettsyrene finnes hovedsakelig i fet fisk, men de kan også tas som kosttilskudd i form av fiskeolje, krillolje eller algeolje.

En rekke studier har vist at omega-3 tilskudd kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, samt bidra til å forbedre kognitiv funksjon. 34

3. Kreatin

Kreatin er et av de mest studerte kosttilskuddene innen idretts- og treningsverdenen. Det finnes naturlig i kroppen og i animalske proteinkilder som kjøtt og fisk. Kreatin virker ved å øke muskelstyrke, utholdenhet og prestasjon under høyintensitetstrening. Flere studier har vist at kreatin kan bidra til økt muskelmasse og styrke når det tas sammen med styrketrening.5 6m

4. Proteinpulver

Proteinpulver, som oftest i form av myseprotein, kan være nyttig for å øke inntaket av protein for personer som trener og ønsker å bygge muskler. Protein er viktig for vekst og reparasjon av kroppens celler, og bidrar også til å opprettholde en sunn metabolisme.

Studier har vist at inntak av protein tilskudd i kombinasjon med styrketrening kan øke muskelmasse og styrke. Protein tilskudd har også vist seg å kunne bidra til bedre restitusjon etter trening. 78

5. Probiotika

Probiotika er levende mikroorganismer, som ofte finnes i fermenterte matvarer som yoghurt, kefir og surkål, og er også tilgjengelige som kosttilskudd. Probiotika kan bidra til å forbedre fordøyelsen og styrke immunforsvaret ved å opprettholde en sunn balanse av bakterier i tarmen.

Forskning har vist at probiotika kan være effektive i behandling og forebygging av en rekke fordøyelsesproblemer, som diaré, irritabel tarm syndrom (IBS) og inflammatorisk tarmsykdom (IBD). 9 10

Konklusjon

Enkelte kosttilskudd har solid vitenskapelig støtte i forhold til å forbedre helse og velvære. Multivitaminer og mineraler, omega-3 tilskudd, og kreatin er eksempler på kosttilskudd med godt dokumenterte helsefordeler.

Det er viktig å merke seg at effekten av kosttilskudd kan variere mellom ulike individer og produkter. Det er derfor alltid best å konsultere en lege før du starter med et nytt kosttilskudd. Husk også at kosttilskudd ikke er ment som erstatning for et sunt og balansert kosthold, men snarere som et supplement for å dekke eventuelle ernæringsmessige mangler eller støtte spesifikke helsemål.

Vis flere tilbud på kosttilskudd

Referanser[+]

Relaterte artikler