Annonse

5 av de beste tilskuddene mot pollenallergi

Er du plaget med allergi kan det være verdt å prøve kosttilskudd for å lindre symptomene. Her er 5 av de best dokumenterte tilskuddene som kan ha en gunstig effekt mot allergi

tilskudd for å lindre allergi
Allergi kan være plagsomt. Enkelte kosttilskudd kan bidra til å lindre plagene Foto: Brittany ColetteUnsplash
Sist oppdatert:
ANNONSE
ANNONSE

Artikkelen inneholder annonselenker. Når du kjøper et produkt via lenker på denne nettsiden får Fysionett en liten provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra.

Pollenallergi er en vanlig plage for mange nordmenn, spesielt i vår- og sommermånedene. Symptomer som rennende nese og øyne, kløe, nysing og tretthet er vanlige. I tillegg til antihistaminer og andre allergimedisiner finnes det også flere kosttilskudd som kan hjelpe til med å redusere disse plagene.

5 kosttilskudd som kan lindre allergisymptomer

Her er får du en oversikt over 5 av de beste kosttilskuddene mot pollenallergi:

1. Quercetin

Quercetin er et bioflavonoid som kan bidra til å blokkere frigjøringen av histamin. Det har i tillegg en betennelsesdempende effekt, og kan på den måten bidra til å dempe allergiske reaksjoner. Quercetin finnes naturlig i matvarer som løk, epler og te, men kan også kjøpes som kosttilskudd.

Når man har pollenallergi, reagerer immunforsvaret på polleneksponering ved å frigjøre histamin. Dette fører til de typiske allergisymptomene som rennende nese, kløe og hovne slimhinner. Quercetin kan motvirke dette ved å blokkere frigjøringen av histamin. Flere studier har dokumentert at quercetin har effekt mot allergisymptomer.1 2 3

Quercetin selges ofte i kombinasjon med andre allergidempende stoffer som C-vitamin og bromelain.

Eksempler på populære produkter er:

For å oppnå best mulig effekt anbefales det å starte med quercetin-tilskudd noen uker før pollensesongen starter.

2. Bromelain

Bromelain er et enzym som utvinnes fra ananas. Det har betennelsesdempende egenskaper som er gunstig for immunforsvaret og slimhinnene i de øvre luftveiene. Bromelain inngår ofte som ingrediens i kosttilskudd rettet mot pollenallergi.

Studier har vist at bromelain kan ha en betennelsesdempende effekt i slimhinnene og motvirke tett nese og bihuler.4 5

Eksempler på tilskudd med Bromelain inkluderer:

3. Pycnogenol

Pycnogenol er et ekstrakt fra barken fra en type franske bartrær. Det inneholder naturlige bioflavonoider som har vist seg å kunne blokkere frigjøringen av histamin. Pycnogenol har en dokumentert effekt som anithistamin og kan derfor være et godt tilskudd å ta i pollensesongen.6

En studie fra 2009 fant at pycnogenol reduserte både øye- og nesesymptomer sammenlignet med placebo hos personer med pollenallergi. Effekten var best når deltakerne hadde tatt pycnogenol i 7-8 uker før pollensesongen startet. 7 Flere andre studier har også påvist en gunstig virkning på allergisymptomer og en rekke andre helseplager. 8

Pycnogenol fremstår derfor som et lovende naturlig alternativ, eller tillegg til, konvensjonelle allergimedisiner.

Populære tilskudd inkluderer:

4. C-vitamin

C-vitamin er en viktig antioksidant som blant annet bidrar at immunforsvaret fungerer normalt. En stor observasjonsstudie fra 2018 fant at behandling med høydose intravenøs vitamin C reduserte både sykdomsspesifikke symptomer og generelle symptomer som tretthet, søvnforstyrrelser og konsentrasjonsvansker hos pasienter med allergirelaterte luftveis- og hudsykdommer. Over 50% av pasientene trengte ingen annen allergimedisin enn vitamin C. 9

En annen studie på 40 pasienter med allergisk rhinitt viste at tilskudd med 1 gram vitamin C daglig forbedret symptomer på rhinitt ved å øke plasma-nivåene av vitaminet. 10

C-vitamin finnes blant annet i frukt og grønnsaker, men kan også tas som kosttilskudd.

5. Probiotika

Probiotika er bakterier som bidrar til en sunn tarmflora. Probiotiske bakterier kan produsere betennelsesdempende og allergidempende stoffer. Tilskudd av melkesyrebakterier kan derfor være nyttig ved pollenallergi.

Flere studier konkluderer blant annet med at probiotika kan lindre allergisymptomer, gi bedre livskvalitet og styrke immunforsvaret.11 12

Forebygging av allergiplager

I tillegg til kosttilskudd er det viktig å forebygge allergiplagene ved å redusere eksponeringen for pollen så mye som mulig.

Her er noen generelle tips for å forebygge og lindre plager ved pollenallergi:

Begrens eksponering for pollen

  • Hold vinduer lukket, spesielt på dagtid når pollenspredningen er størst. Luft heller sent på kvelden eller natten.
  • Unngå å tørke klær og sengetøy utendørs i pollensesongen. Pollen fester seg lett til tekstiler.
  • Vask hår, ansikt og hender når du har vært ute for å fjerne pollen. Skyll også håret før leggetid.
  • Bruk solbriller og dekk til håret når du er ute for å hindre at pollen fester seg.

Medisinering

  • Snakk med lege om riktig medisinering og eventuelt vaksine. Vanlige legemidler mot allergi inkluderer antihistaminer, nesespray og øyedråper.
  • Start gjerne med medisiner 1-2 uker før forventet pollenspredning for best effekt.
  • Skyll nese og øyne med saltvann for å fjerne pollen og lindre plager.

Disse tipsene handler hovedsakelig om å redusere kontakt med pollen så mye som mulig. Ved å ta noen enkle forholdsregler og følge med på pollenvarsler kan man ofte dempe mye av plagene ved pollenallergi.

Konklusjon

Pollenallergi er en vanlig plage for mange nordmenn, men det finnes heldigvis flere naturlige kosttilskudd som kan bidra til å lindre symptomene. Spesielt quercetin, bromelain, pycnogenol og vitamin C ser ut til å være lovende som alternativer som kan fungere som tillegg til konvensjonelle allergimedisiner.

Selv om mer forskning er nødvendig fremstår disse tilskuddene som både trygge og effektive måter å få en litt lettere pollensesong på. Det er imidlertid ingen garanti for at de fungerer for alle, og tilskudd bør selvsagt kombineres med andre forebyggende tiltak. Hovedsakelig består dette i å begrense eksponering for pollen, holde kropp, klær og hjem rent samt å tilpasse livsstilen.

Som med alle kosttilskudd er det viktig å følge anbefalte doser og rådføre seg med lege. Særlig hvis du har alvorlige allergisymptomer eller bruker andre medisiner. Med riktig bruk kan disse tilskuddene forhåpentligvis bidra til at pollensesongen blir litt mer overkommelig for deg som er pollenallergiker.

Referanser[+]

Relaterte artikler