Annonse

5 effektive morgenøvelser

trening før frokost morgenøvelser
ANNONSE
ANNONSE

En energisk start på dagen er nøkkelen til et produktivt og sunt liv. Morgenøvelser før frokost er en fantastisk måte å vekke kroppen på om morgenen. Trening om morgenen gir mer energi gjennom dagen og har generell positiv effekt på helsen.

I denne artikkelen vil vi se på fem enkle og effektive øvelser som du kan gjøre før frokost for å komme i gang om morgenen. Dette er klassiske kroppsvektøvelser som krever minimalt med utstyr og tid. De er derfor enkle å integrere i de daglige rutinene.

1. Tøyningsøvelser

Tøyninger er en utmerket måte å vekke kroppen på og løsne stive muskler om morgenen. Tøyningsøvelser får i gang blodsirkulasjonen og bidrar til at du føler deg mer uthvilt og energisk. Det er viktig å ikke tøye for hardt. Ta det rolig og gjør øvelsene i en kontrollert og myk bevegelse.

Slik gjør du:

 1. Stå oppreist med føttene i skulderbredde fra hverandre.
 2. Pust inn og strekk armene over hodet.
 3. Pust ut og bøy deg langsomt fremover fra hoftene. Prøv å nå helt ned til tærne eller gulvet.
 4. Hold strekken i 15-30 sekunder og pust dypt.
 5. Pust inn og reis deg langsomt opp igjen til stående stilling.
 6. Gjenta denne øvelsen 3-5 ganger.

2. Knebøy

Knebøy er en funksjonell øvelse som styrker bein, rumpe og lår. Øvelsen aktiverer store muskelgrupper over flere ledd og bidrar også til å forbedre balanse og stabilitet. Knebøy er en effektiv måte å komme i gang om morgenen på.

Slik gjør du:

 1. Stå med føttene litt bredere enn skulderbredde og pek tærne litt utover.
 2. Pust inn, og senk kroppen ved å bøye knærne og dytte hoftene bakover som om du skulle sette deg på en stol. Hold armene utstrakt i skulderhøyde foran deg gjennom hele bevegelsen.
 3. Hold ryggen rett og brystet løftet. Knærne skal ikke gå forbi tærne.
 4. Pust ut, og press deg tilbake til stående stilling ved å rette ut knærne og stramme rumpe- og lårmusklene.
 5. Gjør 10-15 repetisjoner, og prøv å gjøre 2-3 sett.

3. Push-ups

Push-ups er en allsidig øvelse som styrker bryst, skuldre, triceps og kjernemuskulaturen. En av de største fordelene med push-ups er at de kan utføres hvor som helst og når som helst. Du trenger ikke dyrt treningsutstyr for å utføre dem. Det er også en baseøvelse som aktiverer store muskelgrupper i hele kroppen.

Slik gjør du:

 1. Start i en plankeposisjon med hendene plassert litt bredere enn skulderbredden, og føttene tett sammen eller litt fra hverandre.
 2. Hold kroppen i en rett linje fra hode til hæl. Stram kjernemuskulaturen.
 3. Pust inn, og senk kroppen kontroller ned mot gulvet ved å bøye albuene og holde dem nær kroppen.
 4. Pust ut, og press deg tilbake til startposisjonen ved å rette ut armene og stramme brystmusklene.
 5. Ta 10-15 repetisjoner og prøv å gjøre 2-3 sett. Hvis du synes vanlige push-ups er for tungt kan du forsøke å gjøre dem på knærne.

4. Planken

Planken er en isometrisk øvelse som styrker kjernemuskulaturen. Dette er viktig for god kroppsholdning og stabilitet. Isometrisk trening betyr at musklene jobber uten å bevege seg. Dette gir en unik form for styrketrening som kan være svært effektiv.

Slik gjør du:

 1. Start i en plankeposisjon med underarmene på gulvet og albuene plassert rett under skuldrene.
 2. Hold kroppen i en rett linje fra hode til hæl, og stram kjernemuskulaturen. Forsikre deg om at hoftene ikke synker ned eller skytes opp.
 3. Pust normalt, og hold planken i 30-60 sekunder (eller så lenge du kan uten å miste formen).
 4. Gjenta øvelsen 2-3 ganger med en kort pause mellom hver repetisjon.

5. Jumping jacks (Sprellemenn)

Jumping jacks er en kondisjonsøvelse som får i gang pulsen. Denne øvelsen kan også bidra til å forbedre koordinasjon og balanse. Det beste med jumping jacks er at heller ikke denne øvelsen krever noe spesielt utstyr. Den kan gjøres hvor som helst og når som helst. Bare sørg for å ha nok plass rundt deg.

Slik gjør du:

 1. Stå med føttene sammen og armene langs sidene.
 2. Hopp ut til siden med føttene og løft armene over hodet samtidig.
 3. Hopp tilbake til startposisjonen med føttene sammen og armene langs sidene.
 4. Gjør 20-30 repetisjoner, og prøv å gjøre 2-3 sett.

Fordeler med morgenøvelser

Morgenøvelser gir en rekke fordeler. Disse inkluderer:

 1. Økt energi: Trening om morgenen bidrar til å øke blodsirkulasjonen og frigjør endorfiner. Dette gir en umiddelbar energiboost og gir en god start på dagen.
 2. Bedre humør: Regelmessig trening kan bidra til å redusere stress og angst, samt forbedre humøret og selvfølelsen.
 3. Økt forbrenning: Trening om morgenen kan øke fettforbrenningen siden kroppen har mindre karbohydrater og forbrenne etter å ha fastet hele natten må den isteden hente energi fra fett.
 4. Forbedret søvn: Morgenøvelser kan hjelpe deg å etablere en sunn døgnrytme og forbedre søvnkvaliteten.

Konklusjon

Ved å inkludere disse fem enkle øvelsene i morgenrutinen din, kan du sette tonen for en mer energisk og produktiv dag. Trening om morgenen har også en positiv effekt på humøret og mange opplever en mental klarhet som varer gjennom dagen. Husk å konsultere en lege eller en treningsfaglig før du starter et nytt treningsprogram, spesielt hvis du har eksisterende sykdommer eller helseproblemer. Ta deg tid til å utføre hver øvelse riktig og lytt til kroppens signaler

Hvis du foretrekker mer intens trening kan du prøve å jogge eller løpe en kort tur. Trenger du litt variasjon kan du prøve noen alternative morgenøvelser.

Uansett hva du velger å gjøre, er det viktig å huske på at morgenøvelser før frokost ikke trenger å være lange eller intense. Selv en kort treningsøkt på 10-15 minutter kan ha en positiv effekt som hjelper deg å starte dagen på riktig fot.

Relaterte artikler