Annonse

8 kosttilskudd som motvirker stress

Det finnes en rekke kosttilskudd som kan bidra til å redusere stress. Her ser vi på 8 urter og tilskudd med dokumentert effekt.

stress kosttilskudd ashwagandha

Mange mennesker i dagens samfunn har en hektisk og travel livsstil med mye tidspress og stress. Mange henvender seg derfor til kosttilskudd for å redusere stressnivået.

For mange er kosttilskudd et “naturlig” alternativ til reseptbelagte legemidler. Men er disse tilskuddene verdt pengene? Har de dokumentert effekt? Les videre for å finne ut hvilke kosttilskudd som virker mot stress.

Hvordan påvirker stress helsen vår?

Kronisk stress kan påvirke mange aspekter av helsen på en negativ måte og bidra til en lang rekke helseproblemer.

Kronisk stress kan blant annet føre til:

  • Hodepine
  • Overvekt
  • Spiseforstyrrelser
  • Søvnproblemer
  • Humørforandringer som for eksempel sinne eller irritabilitet
  • Økt risiko for hjertesykdom
  • Høyt blodtrykk
  • Økt risiko for diabetes type 2
  • Angst
  • Depresjon

Regelmessig trening, tilstrekkelig søvn og et sunt og næringsrikt kosthold er noen av de beste måtene å hjelpe kroppen å håndtere stress på. I tillegg til dette finnes det en rekke kosttilskudd som kan ha en stressreduserende effekt.

Her ser vi nærmere på 8 kosttilskudd som kan hjelpe deg å takle symptomer på stress og uro.

1. Ashwagandha

Ashwagandha, også kalt indisk ginseng, har vært en del av ayurvedisk medisin i flere århundrer. Urten er klassifisert som et adaptogen. Adaptogener er stoffer som hjelper kroppen og tilpasse seg ytre påvirkning forårsaket av stress eller sykdom.

Flere studier viser at ashwagandha som kosttilskudd kan bidra til å redusere symptomer på stress og angst. Urten har også en positiv effekt på immunforsvaret og selvoppfattet energinivå.

Ashwagandha er kjent for å senke blodsukkeret og blodtrykket. Du bør derfor være forsiktig dersom du tar blodtrykksmedisiner eller har diabetes.

2. Magnesium

Magnesium er et essensielt mineral som kroppen bruker til å regulere mange ulike prosesser. Blant annet spiller det en viktig rolle for at nervesystem, muskler og skjelett skal fungere optimalt .

Annonse

Magnesium som kosttilskudd kan potensielt redusere stress og dempe symptomer på angst ifølge en rekke studier. Det er likevel nødvendig med me forskning for å finne ut nøyaktig hvordan magnesium som kosttilskudd virker i forhold til stress.1

Hvis du velger å ta tilskudd med magnesium bør du vurdere magnesiumcitrat, magnesiumglysin eller magnesiumklorid. Disse formene tas mer effektivt opp av kroppen enn for eksempel magnesiumoksid eller magnesiumsulfat.2

Kjøp Magnesium her!

Sponset lenke

3. L- teanin (grønn te)

L-Teanin er en aminosyre som finnes i te. Spesielt grønn te og matcha har et høyt innhold av denne aminosyren. Studier har påvist at teanin kan redusere stress og virker avslappende uten å ha den beroligende eller sløvende effekten som ofte er forbundet med mange legemidler som brukes mot stress og angst.

Koffein og teanin inntas ofte sammen fordi begge stoffene finnes naturlig i teplanten. Sammen har de to stoffene vist seg å ha en synergistisk effekt.3

Inntak av for mye koffein kan imidlertid gjøre deg rastløs og engstelig. Noe som ikke er en fordel hvis målet ditt er å redusere stress.

Likevel tyder forskning på at L-theanin også har en stressreduserende effekt når det tas som kosttilskudd.4

Kjøp L-teanin her!

Sponset lenke

4. Rosenrot

Rosenrot (Rhodiola rosea) er en urt som vokser vilt nord på den nordlige halvkule. Planten finnes også i Norge. Den kalles også arktisk rot eller bare Rhodiola. Planten skal blant annet inneha stressreduserende og prestasjonsfremmende egenskaper.

Rosenrot er klassifisert som et adaptogen som kan gjøre kroppen mer motstandsdyktig mot stress og fysiske belastninger.

De adaptogene egenskapene til denne urten tilskrives hovedsakelig to av de aktive virkestoffene. Henholdsvis rosavin og salidroside.

Rosenrot, enten i naturlig form eller som kosttilskudd, kan bidra til å redusere stress og gjøre kroppen mer motstandsdyktig. Urten kan også hjelpe mot tretthet, depresjon eller angst.

Kjøp Rosenrot her!

Sponset lenke

5. Sitronmelisse

Sitronmelisse (Melissa officinalis) er en urt som i tradisjonell medisin ble brukt som et mildt beroligende middel. Nylig forskning har fokusert på å finne ut mer om mulige angstsdempende egenskaper ved inntak av sitronmelisse.

Sitronmelisse brukes ofte som ingrediens i kosttilskudd som har som formål å redusere stress. Urten er også kjent for å dempe symptomer på depresjon og angst og mange rapporterer en mild beroligende effekt.

Mange tar sitronmelisse som te eller kosttilskudd før sengetid fordi de mener det hjelper dem å sove bedre gjennom natten og at de våkner mer uthvilt.

En studie fant at å ta sitronmelisse reduserte stressnivået til deltakerne. Sitronmelisse ga deltakerne en selvopplevd følelse av indre ro og bedre humør.

6. Melatonin

Tilstrekkelig søvn er viktig for å motvirke stress. Stress og angst er sterkt knyttet til søvnløshet.

Melatonin er et naturlig hormon som regulerer kroppens døgnrytme. Nivåene av hormonet øker om kvelden for å fremme naturlig søvnrytme og reduseres om morgenen for å stimuler våkenhet.

Flere studier har viste tilskudd av melatonin kan bidra til at innsovningen går raskere, men det er ikke påvist bedre søvnkvalitet sammenlignet med placebo.

Selv om melatonin er et naturlig hormon påvirker ikke tilskudd kroppens egen produksjon. Melatonin er heller ikke-vanedannende.

Melatonin kunne tidligere bare kjøpes på resept i Norge, men er nå tilgjengelig som kosttilskudd i helsekostbutikker og reseptfritt på apotek

7. Glysin

Glysin er en aminosyre som kroppen bruker til å lage proteiner. Som kosttilskudd har glysin i mange studier vist seg å ha en positiv effekt på stress og en lett beroligende virkning. Kosttilskudd som inneholder denne aminosyren kan også være nyttig i forbindelse med søvnproblemer.

Studier antyder at glysin kan ha en positiv effekt på søvn, angst og konsentrasjonsvansker. Kosttilskudd med glysin tas ofte for å sove bedre. Studier viser at glysin kan forbedre evnen til å håndtere stress blant annet gjennom å forbedre nattesøvnen.

8. B-vitaminer

Det finnes 8 ulike B-vitaminer i det som kalles B-vitamin komplekset. B-vitaminer er et av de viktigste vitaminene for stoffskiftet og energiomsetningen i kroppen og har stor betydning for hjerte- og hjernefunksjon.

B-vitaminer er kjent for å forbedre humøret og redusere stress. Dette skjer blant annet fordi B-vitaminer har evnen til å redusere nivået av homocystein, eller opprettholde sunne nivåer av denne aminosyren.5

Høye nivåer av homocystein er assosiert med stress, høyt blodtrykk og økt risiko for hjertesykdom, demens og visse typer kreft.

B-vitaminer er generelt trygge å ta som kosttilskudd innenfor den anbefalte dosen. Likevel kan de forårsake skadelige bivirkninger som nerveskader og kreftrisiko når de tas i ekstremt høye doser over lang tid. B-vitaminer er vannløselige. Det vil si at slik at kroppen kan skille ut det overflødige i urinen.

Oppsummering

Flere kosttilskudd kan bidra til å redusere stress og noen av dem har dokumenter effekt. For eksempel har rosenrot, melatonin og glysin vist seg å ha en positiv effekt på stressnivået. L-teanin og B-vitaminer og kan også være nyttige for å redusere symptomene på stress.

Rådfør deg alltid med legen din før du prøver et nytt kosttilskudd. Spesielt dersom du har en underliggende sykdom, allerede bruker andre medisiner eller planlegger å blir gravid.

Kosttilskudd er ingen erstatning for medisinsk veiledning og behandling. Dersom du sliter med langvarig stress som du ikke blir kvitt bør du snakke legen din om mulige løsninger.

Stress er en normal og uunngåelig del av livet. Men det kan også være skadelig for fysisk og psykisk helse. En medisinsk fagperson eller terapeut kan vurdere kildene til stress i livet ditt og hjelpe med å identifisere løsninger.

Referanser[+]

Relaterte artikler