Annonse

8 tips for varig vektnedgang

I denne artikkelen forsøker vi å besvare noen vanlige spørsmål som kan hjelpe deg med å oppnå varig vektnedgang og vedlikeholde en sunn kroppsvekt.

Varig vektnedgang

8 tips for varig vektnedgang

For mange kan det være en utfordring og gå ned i vekt. Men det er faktisk mulig å gjøre det både relativt raskt og få til varig vektnedgang ved hjelp av en sunn livsstil og enkle endringer i kostholdet og aktivitetsnivå.

Her er åtte tips som kan hjelpe deg på veien:

 1. Spis regelmessig og variert. Sørg for å spise nok proteiner, komplekse karbohydrater, fett og fiber i hver måltid. Dette vil gi deg en jevn blodsukkerkurve og holde deg mett over lengre tid.
 2. Velg næringsrike matvarer. Prioriter matvarer som er rike på vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, som grønnsaker, bær, magre proteinkilder og fullkornsprodukter.
 3. Unngå usunn snacks. Dersom du blir sulten mellom måltidene, velg sunne snacks som frukt, nøtter eller yoghurt i stedet for chips, sjokolade og andre usunne alternativer.
 4. Drikk nok vann. Vann er viktig for å unngå dehydrering og for at kroppen skal fungere optimalt. Sørg for å drikke minst 2 liter vann per dag.
 5. Øk aktivitetsnivået. Fysisk aktivitet hjelper deg å forbrenne kalorier og styrke musklene. Prøv å få inn 30-60 minutter med trening av moderat intensitet hver dag, for eksempel gåturer, jogging eller sykling.
 6. Få nok søvn. Dårlig søvn kan påvirke appetitten og føre til at du spiser mer enn du egentlig trenger. Prøv å få minst 7-9 timer med god søvn hver natt.
 7. Begrens inntaket av sukker og ultraprosessert mat. Disse matvarene inneholder ofte store mengder kalorier, men samtidig lite næringsstoffer. Begrens inntaket av sukkerholdige drikker, søtsaker og hurtigmat.
 8. Finn en balansert tilnærming. Det viktigste er å finne en livsstil som fungerer for deg og som du kan oppretttholde over tid. Ikke vær for streng. med deg selv

Dette var 8 raske tips som du sikkert har hørt mange ganger før. Det kan likevel være nyttig å lage slike lister for å bevisstgjøre seg på hva man trenger å gjøre for å gå ned i vekt.

Vanlige spørsmål om vektnedgang

Videre i artikkelen vil vi forsøke å besvare noen andre vanlige spørsmål folk ofte har i forbindelse med slanking og vektnedgang.

Vi begynner med å forsøke å svare på hvor vidt kosthold eller trening er det viktigste når man forsøker å gå ned i vekt.

Er kosthold viktigere enn trening?

Både kosthold og trening er viktige faktorer dersom man har som mål å gå ned i vekt. Det finnes ikke noe enkelt svar på om det ene er viktigere enn det andre i alle situasjoner. Dette vil variere fra person til person.

Forskning har vist at begge disse elementene har betydning for vekttap. En studie publisert i European Journal of Clinical Nutrition sammenlignet effekten av en kostholdplan med begrenset kaloriinntak alene med en kombinasjon av begrenset kaloriinntak og trening1.

Studien fant at deltakerne som brukte både kosthold og trening mistet signifikant mer vekt enn de som bare fulgte et kalori-restriktivt kosthold. Dette tyder på at både kosthold og trening er nødvendig for å oppnå best mulige resultater.

En annen studie publisert i American Journal of Clinical Nutrition sammenlignet effekten av trening alene med en kombinasjon av trening og et kalori-restriktivt kosthold. Denne studien fant også ut at deltakerne som gjorde begge disse tingene opplevde større vekttap enn de som bare fokuserte på trening alene2.

Dette indikerer at et sunt kosthold, i tillegg til fysisk aktivitet, er avgjørende for å oppnå maksimal vekttapseffekt. Samlet sett tyder det på at begge disse elementene er viktige for å gå ned i vekt, men det gir ingen entydig svar på hva som er viktigst.

Annonse

For noen kan det å endre kostholdet være det viktigste, mens for andre kan fysisk aktivitet være avgjørende. Det beste er å finne en balansert tilnærming som fungerer for deg og din kropp.

Det beste rådet er derfor å følge et sunt og balansert kosthold sammen med regelmessig fysisk aktivitet for å oppnå best mulige resultater.

Hva med faste?

En metode som de senere årene har blitt populær for å gå ned i vekt er periodisk faste (intermittent fasting). Dette innebærer å redusere inntaket av mat i en planlagt periode ved for eksempel å kun spise ett eller to måltider per dag.

Faste kan ha flere fordeler for helsen. For eksempel har flere studier antydet at fasting kan bidra til å øke fettforbrenningen og forbedre blodsukkeret.

Når det gjelder faste som metode for vektnedgang, finnes det en del vitenskapelig forskning som støtter dette. For eksempel har en studie fra 2016 vist at periodisk faste kan øke fettforbrenningen og forbedre blodsukkeret hos overvektige. 3 En annen studie fra 2011 har vist at fasting kan ha en positiv effekt på kolesterol og blodtrykk i tillegg til vektnedgang. 4.

Selv om det kan være fordeler med fasting som metode for vektnedgang, er det viktig å huske at ingen metode er perfekt for alle. Det viktigste er å finne en tilnærming som fungerer for deg som du kan opprettholde over tid.

For noen kan fasting være en god metode, mens andre kan ha bedre resultater med å spise hyppige, men sunne måltider.

Bør målet være å gå raskt ned i vekt?

Rask vektnedgang er ikke nødvendigvis det beste eller riktige målet å sette seg dersom du forsøker å gå ned i vekt. I en studie fra 2014 ble deltakerne delt inn i to grupper: den ene gruppen fokuserte på å gå raskt ned i vekt, mens den andre gruppen fokuserte på varig vektnedgang. Resultatene viste at deltakerne i den andre gruppen hadde bedre resultater på lang sikt, både når det gjaldt vektnedgang og generell helse.

Det bør ikke være et mål i seg selv å gå raskt ned i vekt. I stedet bør man fokusere på å opprettholde en sunn livsstil som inkluderer fysisk aktivitet og sunne kostholdsvalg.

Ifølge en 2014-studie utført av American Journal of Clinical Nutrition fant forskerne at personer som gikk ned i vekt raskt, hadde større sannsynlighet for å legge tilbake vekten over tid.5 Funnene viste også at personer som gikk ned i vekt gradvis, hadde større sannsynlighet for å opprettholde den lavere vekten over tid. Dette tyder på at gradvis vekttap kan være mer effektivt for langvarig vekttap enn raskt vekttap.

En annen studie publisert i International Journal of Obesity i 2014 sammenlignet effekten av tre ulike metoder for vekttap, rask, gradvis og langsom. 6 Resultatene fra studien viste at de som gikk ned i vekt raskt hadde størst sannsynlighet for å legge på seg igjen. Sammenlignet med de andre gruppene hadde de som gikk ned raskt mindre sannsynlighet for å opprettholde den nye vekten over en 12 måneders periode. Kort sagt, er det ikke anbefalt å prøve å gå raskt ned i vekt. Det er viktigere å fokusere på sunne kostholdsvalg og fysisk aktivitet for å opprettholde en stabil og sunn vekt over tid.

Dette viser at det kan være lurt å fokusere på varig vektnedgang, ved å gjøre endringer i livsstil som er bærekraftige og kan opprettholdes over tid. På den måten kan du oppnå et stabilt og balansert vekttap, samtidig som du forbedrer generell helse og velvære.

Hvordan unngår jeg ultraprosessert mat?

Ultraprosessert mat er mat som har blitt behandlet på en måte som gjør at den inneholder færre næringsstoffer enn fersk mat.

Dette kan innebære at maten har blitt tilsatt smaker, farger og konserveringsmidler for å forlenge holdbarheten. Ultraprosessert mat har ofte et høyt innhold av sukker, fett og salt, og kan bidra til en usunn kostholdsbalanse.

Dette er mat du bør unngå dersom du forsøker å gå ned i vekt. Det kan imidlertid være vanskelig å vite hvilke matvarer som tilhører denne kategorien.

Eksempler på ultraprosessert mat kan være:

 • Snacks som chips, sjokolade, kjeks og godteri
 • Hurtigmat som hamburgere, pizza, pommes frites og kyllingnuggets
 • Riste og ferdigmat som kyllingbryst, kjøttpålegg, kjøttboller og fiskefileter
 • Konserverte og hermetiserte produkter som hermetisk frukt, bønner og tomater
 • Ferdigretter som pastaretter, fiskegratenger og lasagne
 • Kjøpt saus, dressing og krydderblandinger.

Det finnes mange flere eksempler på ultraprosessert mat. For å unngå slike matvarer bør du ha som hovedregel å alltid lage mat fra bunnen av med sunne og ferske råvarer dersom du har mulighet til dette.

Konklusjon

Det finnes ingen “beste” måte å gå ned i vekt på siden hva som er en sunn kroppsvekt og effektiv vektnedgang er avhengig av svært mange ulike faktorer vil variere fra person til person. Det viktigste er å finne en sunn og balansert tilnærming som du klarer å følge opp over tid.

Referanser[+]

Relaterte artikler