Annonse

8 helsefordeler ved å spise agurk daglig

agurk
ANNONSE

Agurker er sunne og næringsrike. De inneholder planteforbindelser, antioksidanter og en rekke andre næringsstoffer som er viktige for god helse. Selv om den ofte antas å være en grønnsak er agurk faktisk en frukt.

Denne artikkelen tar en nærmere titt på noen av de viktigste helsefordelene ved å spise agurk hver dag:

1. Høyt innhold av næringsstoffer

Agurker inneholder lite kalorier, men har samtidig et høyt innhold av mange viktige vitaminer og mineraler.

Rå agurk har følgende næringsinnhold per 100 gram:

  • Kalorier: 15
  • Fett: 0 gram
  • Karbohydrater: 3.6 gram
  • Protein: 0.6 gram
  • Fiber: 0.6 gram
  • Vitamin C: 2.8 mg
  • Vitamin K: 16.4 μg
  • Magnesium: 4.3 mg
  • Kalium:  147 mg
  • Kalsium: 16 mg

I tillegg inneholder agurk en rekke andre vitaminer og mineraler. Blant annet vitamin A og flere B-vitaminer.

Agurk har også et høyt vanninnhold. Faktisk består agurker av omtrent 96 % vann. 

For å maksimere næringsinnholdet, bør agurker spises med skallet på . Skrelling reduserer fibermengden og fjerner viktige antioksidanter og næringsstoffer. 

2. Høyt innehold av antioksidanter

I likhet med det meste av frukt og grønnsaker har agurker et spesielt høyt innhold av antioksidanter.

Agurk inneholder en rekke forskjellige lignaner, flavonoider og tanniner. Disse fungerer som antioksidanter og er spesielt effektive på å forebygge akkumulering av skadelige frie radikaler. 

Flere studier har antydet at lignaner i agurk og andre matvarer kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer og flere typer kreft

På denne måten kan jevnlig inntak av agurk bidra til å  redusere risikoen for ulike kroniske sykdommer knyttet til oksidativt stress.

3. Høyt vanninnhold 

Tilstrekkelig daglig inntak vann er avgjørende for god helse. har rekke viktige funksjoner i kroppen. 

De fleste kan med fordel drikke mer vann daglig. Frukt og grønnsaker kan være en god kilde til vann i det daglige kostholdet. 

Agurker består av omtrent 96 % vann. Agurk kan derfor hjelpe deg å dekke ditt daglige væskebehov.

4. Kan bidra til vektreduksjon

Agurker kan potensielt hjelpe deg å opprettholde en sunn kroppsvekt eller gå ned i vekt. Dette skjer på flere ulike måter. Blant annet fordi agurker har et lavt i innhold av kalorier. Derfor kan du spise rikelig med agurker uten å legge på deg.

Agurker inneholder lite kalorier men mye vann og fiber. Disse egenskapene gjør agurker til et godt egnet i en kostholdsplan som fokuserer på vektreduksjon.

Det høye vanninnholdet i agurker kan også bidra til vektreduksjon. Flere studier antyder at inntak av mat med høyt vanninnhold og lite kalorier kan knyttes til nedgang i vekt.

Agurker kan brukes i salater, som pålegg og som tilbehør til en rekke ulike matretter. De kan også brukes som erstatning for mat med høyere kaloriinnhold.

5. Kan bidra til å regulere blodsukkernivået

Flere studier tyder på at agurker kan bidra til å senke blodsukkernivået og forebygge enkelte komplikasjoner knyttet til diabetes. Det er for øvrig behov for mer forskning for å bekrefte dette.

6. Kan motvirke forstoppelse

Agurk kan være bra for magen og fordøyelsen. Spiser du agurk daglig kan det bidra til bedre fordøyelse og mer regelmessig avføring. 

Dehydrering er en risikofaktor for forstoppelse. Siden agurk har et høyt innhold av vann kan inntak motvirke dehydrering og forhindre forstoppelse. 

Agurk er i tillegg rik på fiber som hjelper til med å regulere fordøyelse og tarmsystemet. Pektin er en type vannløselig fiber som finnes i agurker. kan bidra til å å forbedre fordøyelse og tarm. 

7. Er sunt for huden

Enkelte studier har antydet at inntak av agurk kan ha fordeler for huden. 

Enkelte bruker også oppskåret agurk eller agurksaft direkte på huden. Som hudpleie kan agurk bidra til å avkjøle og berolige huden og redusere hevelse og hudirritasjon. 

Enkelte hevder også at agurksaft kan lindre solbrenthet og at agurkskiver over øynene kan bidra til å redusere poser under øynene.

Agurk er trygt for de fleste å bruke på huden. Tenker du på å bruke agurk som hudpleie bør likevel begynne med en liten mengde og gradvis påføre mer for å forhindre eventuelle allergiske reaksjoner

Dersom det ikke oppstår bivirkninger er det sannsynligvis trygt for deg å bruke agurk direkte på huden.

8. Kan motvirke betennelse 

Agurker kan ha anti-inflammatoriske egenskaper. 

Kronisk betennelse øker risikoen for å utvikle en lang rekke sykdommer, som for eksempel: 

Spise du agurk hver dag kan dette bidra til dempe betennelsesreaksjoner i kroppen og forebygge sykdom.

Agurker kan også lindre akutt betennelse som følge av hudirritasjon, solbrenthet eller insektbitt

Oppsummering 

Agurker er en forfriskende, næringsrik  og allsidig frukt med mange helsefordeler. Det er enkelt å legge til agurk i det daglige kostholdet. De kan også spises rå som en sunn snack med lite kalorier.  

Agurker har lite kalorier, men inneholder likevel mange viktige vitaminer, mineraler og planteforbindelser som er viktige for god helse. 

Spiser du agurk hver dag som en del av et sunt og balansert kosthold kan dette gi mange helsefordeler. Inkludert kontroll på blodsukkeret samt forebygging av forstoppelse og en rekke sykdommer og helseplager.

Relaterte artikler