Annonse

Akillestendinose

Akillessenen er en av de kraftigste og sterkeste senene i kroppen. Den er likevel svært utsatt for skade på grunn av sin anatomiske posisjon og de enorme kreftene den utsettes for.

vondt i akilles
Sist oppdatert:
ANNONSE

Akillessenen utgjør senedelen av den store tohodede leggmuskelen (gastrocnemius). Hovedfunksjonen til denne muskelen er plantarfleksjon av ankelen

Akilles

Hva er akillestendinose?

Akillestendinose (tidligere kalt akillestendinitt eller akillessenebetennelse) er en svært vanlig belastningsskade som faller innunder kategorien tendinopati/tendinose.

Tilstanden kjennetegnes av vedvarende smerter i akillessenen, hælen og nedre del av de bakre leggmusklene ved aktivitet og belastning av akillessenen. Langdistanseløpere, joggere og andre idretter som involverer løping eller langvarig aktivitet på flatt underlag er spesielt utsatt.

Hvordan oppstår akillestendinose?

Vanlige årsaker:

 • Repetetiv overbelastning av akillessenen over tid.
 •  Dysfunksjonelle bevegelsesmønstre og biomekaniske faktorer som fører til feilbelastning og økt støtbelastning (overpronasjon, plattfot etc.)
 •  Lite fleksibel leggmuskulatur (for kort gastrocnemius, soleus)
 •  Plutselige forandringer i treningsvaner og treningsmengde med manglende treningsgrunnlag.
 •  Lange treningsøkter på hardt og flatt underlag
 •  Dårlig fottøy med manglende støtdempning
 •  Hyppig bruk av høye hæler fordi dette korter ned sene og leggmuskulatur

Dårlig blodforsyning til sener og bindevev i akillessenen kan bidra til å forsinke helbredelse og akselerere degenerative prosesser.

Ved gjentatt overbelastning over lang tid og uten tilstrekkelig restitusjon vil senens elastisitet og evne til å tolerere belastning bli redusert. Det oppstår da en rekke degenerative forandringer i akillessenen.

Den vanligste feilen idrettsutøvere gjør i forbindelse med akillestendinose er å øke intensiteten for raskt etter perioder med lite eller ingen trening. Dette ofte i kombinasjon med feilstillinger i ankel eller fot.

Symptomer og kliniske tegn

Det er typisk i den midtre delen av akillessenen at degenerative forandringer skjer, ca. 2 cm proximalt fra senefestet, men tilstanden kan også oppstå mer distalt. Det vil si nærmere akillessenens festepunkt i calcaneus (hælbenet).  Det vil som regel være smertefullt og klemme på senen og man vil kunne kjenne fortykkelser og forandringer i senens konsistens sammenlignet med en frisk sene. Iblant kan det også være synlige klumper og ujevnheter i senen.

Noen vanlig symptomer og kliniske tegn:

 • Smerter i hælen ca. 2-4 cm over senefestet
 • Smertene forverres ved intense aktiviteter
 • Smerte og stivhet om morgenen og etter perioder med inaktivitet
 • Fortykkelser i senen
 • Palpasjonsømhet i akillessenen (senen er vond og ta på)
 • Redusert bevegelighet i ankelen

Behandling av akillestendinose

Fysioterapeuten vil stille spørsmål om når og hvordan smertene oppsto, utføre kliniske tester, og legge særlig vekt på å kartlegge treningsvaner og daglige aktiviteter for å finne ut hvorfor skaden oppsto. En grundig klinisk undersøkelse og pasienthistorie er nødvendig for å identifisere nøyaktige årsaker til plagene og legge opp en behandlingsplan.

Akillestendinose behandles ofte effektivt av fysioterapeut og behandlingen har som mål og komme raskest mulig tilbake i normal aktivitet ved å begrense provoserende aktiviteter, reversere degenerative forandringer og gjenopprette normal funksjon.

Fysioterapeuten vil utarbeide et treningsprogram med spesifikke øvelser for å styrke og normalisere senevev og muskulatur. Behandlingen fokuserer på biomekaniske sammenhenger og identifisering og behandling av de underliggende årsakene. I tillegg er tilstrekkelig hvile og begrensning av provoserende aktiviteter svært viktig for å forebygge tilbakefall og kroniske plager.

Opptrening og øvelser bør doseres gradvis og i forhold til den enkeltes toleranse og treningsgrunnlag. Opptrening under veiledning av fysioterapeut innebærer ofte eksentrisk belastning av leggmuskulatur og akillessenen, og denne type trening har vist seg spesielt effektivt i behandlingen av akillestendinose.1  Eksentrisk trening er også godt dokumentert i forhold til effektiv behandling av tendinose generelt. Eksentrisk trening bør være relativt smertefull for å gi best resultater og fungerer best når smerten stammer fra midtre del av senen og overgangen til muskelen.

Behandling hos fysioterapeut består ofte av:
 • -Eksentriske belastning av akillessenen
 • -Tverrfriksjonsmassasje
 • -Idrettsmassasje for leggmuskulatur
 • -Tøyningsøvelser for leggmuskulaturen
 • -Korreksjon av feilstillinger (overpronasjon etc.)
 • -Plyometriske øvelser
 • -Stabilitetsøvelser for ankelleddet

Trykkbølgebehandling : Behandling med trykkbølge er ofte et effektivt alternativ som virker mot akillestendinose dersom tilstanden ikke responderer på konservativ behandling2

Ortoser og ortopediske hjelpemidler: Forskjellige ortopediske hjelpemidler som har til hensikt å korrigere feilstillinger og biomekaniske forstyrrelser kan virke forebyggende og være til hjelp i rehabiliteringen. Eksempler kan være spesialsko og fotsenger eller spesialtilpassede innleggsåler som motvirker overdreven pronasjon i ankelleddet.

Det finnes imidlertid kun begrenset dokumentasjon for effekten av ortopediske hjelpemidler.3

Kortison og NSAID: Akillestendinose er ikke en betennelsestilstand4 og bør derfor ikke behandles med kortison, NSAIDs eller andre betennelsesdempende legemidler da dette ikke har noen effekt på tilstanden og flere studier antyder at slik behandling øker risikoen for ruptur av akillessenen.567 Likevel forekommer det fortsatt at enkelte leger benytter kortison i behandlingen av kronisk akillestendinose.

Polidokanol: Injeksjon med skleroserende legemidler (polidokanol) bygger på hypotesen om at smerten forbundet med akillestendinose er forbundet med neovaskularisering i akillessenen. Skleroserende midler stopper tilveksten av nye blodkar og dermed smerten. Flere nyere studier har vist lovende resultater for denne type behandling av akillestendinose.89

Referanser[+]

Relaterte artikler

Det er stengt for kommentarer.