Annonse

Hvordan slutte med nesespray? Bli kvitt avhengigheten

Har du noen gang vært tett i nesen og brukt nesespray som en enkel og rask «quick fix»? Du er ikke alene om dette. I Norge har vi et stadig økende forbruk av nesespray, men få er klar over risikoen for avhengighet.

Avhengighet av nesepray har blitt en utbredt helseutfordring.
Foto: Flickr CC

ANNONSE
ANNONSE

Stadig flere utvikler avhengighet i forbindelse med bruk av reseptfrie nesesprayer.1 Det som bare skulle gi rask og midlertidig lindring mot tett nese blir en permanent vane som du ikke klarer å slutte med. Uten sprayen føles det som om du ikke får puste med nesen.

På fagspråk kalles tilstanden medikamentell rhinitt og settes vanligvis i sammenheng med bruk av såkalte slimhinneavsvellende nesesprayer som inneholder virkestoffene oksymetazolin og xylometazolin. Dette er legemidler som har en avsvellende effekt fordi de stimulerer reseptorer som gjør at blodkar i neseslimhinnene trekker seg sammen.

I denne artikkelen vil vi utforske hva det vil si å være avhengig av nesespray, hvorfor det skjer, og hvordan du kan slutte med nesespray på en trygg måte.

Artikkelen inneholder annonselenker. Når du kjøper et produkt via lenker på denne nettsiden får Fysionett en liten provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra.

Hva innebærer det å være avhengig av nesespray?

Nesespray-avhengighet er en tilstand der du føler et konstant behov for å bruke nesespray for å åpne en tett nese. Du føler at du ikke klarer deg uten. Symptomer på avhengighet inkluderer:

  • Konstant bruk av nesespray, selv når det ikke er nødvendig
  • Økende doser for å oppnå samme effekt.
  • Du våkner om natten for å ta nesespray
  • Følelse av panikk ved tanken på å være uten nesespray

Hvordan utvikles avhengighet

Avhengighet utvikles ofte gradvis. Når du bruker nesespray blir neseslimhinnen irritert. Dette fører i sin tur til en enda tettere nese og skaper en ond sirkel der du føler at du må ha mer nesespray for å føle deg bedre.

Langvarig bruk kan føre til kronisk betennelse i neseslimhinnen, og i ekstreme tilfeller permanent skade på slimhinnene. Det er derfor viktig å ta tak i problemet så tidlig som mulig.

Fysisk avhengighet?

De fleste slimhinneavsvellende nesesprayene på markedet i Norge inneholder de aktive ingrediensene som xylometazolin eller oksymetazolin. Disse stoffene kan føre til avhengighet. Stoffene er ikke avhengighetsskapende i seg selv på samme måte som for eksempel nikotin eller opiater. Det vil si at de ikke forårsaker en fysisk avhengighet der kroppen utvikler et behov for selve stoffet for å fungere normalt.

Problemet oppstår når neseslimhinnen blir irritert og hovner opp samtidig som effekten av nesesprayen avtar. Dette kan føre til en følelse av at nesen er mer tett en før man begynte med behandlingen, og dermed en trang til å bruke stadig mer nesespray. Dette skaper en ond sirkel der man blir avhengig av nesesprayen for å lindre symptomene, til tross for at det faktisk er sprayen som forårsaker symptomene i utgangspunktet.

Følelsen av umiddelbar lindring kan også spille en rolle i avhengighetsutviklingen. Det blir en psykologisk avhengighet som man stadig vender tilbake til fordi det føles bra en kort stund. Dette stimulerer belønningssentre i hjernen på samme måte som mye annen avhengighet.

Hvordan slutte med nesespray?

Det kan være utfordrende å slutte med nesespray, men det finnes flere tilnærminger og alternativer som kan hjelpe. Med riktig informasjon og veiledning klarer de fleste å slutte i løpet av relativt kort tid. Studier viser at personer som har vært avhengig av nesespray i lang tid (flere år) kan få tilbake normale funksjon i slimhinnene mindre enn en uke etter avsluttet bruk.2

Det tar imidlertid vanligvis 1 – 2 uker å bli kvitt tettheten og 4 – 6 uker før plagene forsvinner helt.3 Enkelte har likevel symptomer som kan vedvare i opptil et år etter at de har sluttet.

Den enkleste og mest effektive måten er å slutte tvert og bare holde ut den tiden det tar for slimhinnene og gjenvinne normal funksjon. Dette innebærer at man må holde ut noen dager med ubehag og nesetetthet. Det er imidlertid ikke alle som klarer å slutte uten hjelp fra lege og har behov for erstatninger.

Her følger en oversikt over noen vanlige tilnærminger for å avvenne seg fra overdreven bruk av nesespray:

1. Steroidbaserte nesesprayer

Forskning tyder at en av de beste måtene å slutte med slimhinneavsvellende nesesprayer på er å bytte til steroidbaserte nesesprayer.4 For eksempel kan Flutikason (Flutide), triamcinolon (Nasacort) og mometason (Nasonex) være effektive alternativer for avvenning og for å behandle underliggende symptomer som nesetetthet og betennelse i slimhinner. Disse virker på en annen måte enn de typiske slimhinneavsvellende sprayene og er ikke vanedannende på samme måte.

2. Slimhinneavsvellende legemidler i tablettform

Slimhinneavsvellende midler i tablettform, som for eksempel Rinexin, er reseptbelagte legemidler kan være et alternativ ved avvenning fra nesespray. Tabletter kan være et bedre alternativ for de som ønsker å venne seg av med nesespray.

Tabletter virker på hele systemet og kan derfor ha en mer langvarig effekt som reduserer behovet for hyppig bruk. De forårsaker også mindre irritasjon av nesen og kan hjelpe deg med å bryte vanen med å bruke nesespray. Rinexin og lignende legemidler er reseptbelagte og må alltid tas i samråd med lege.

3. Saltvannsspray

Saltvannsspray er et reseptfritt og naturlig alternativ som kan være svært effektivt ved avvenning fra nesespray-avhengighet. Sprayen inneholder en saltvannsløsning som fukter neseslimhinnene og skyller ut irriterende partikler og overflødig slim. Dette kan lindre symptomer som tett nese og bidra til en mer komfortabel avvenningsperiode.

I Norge er produkter som Miwana Naturell Plus og Physiomer tilgjengelige over disk. For mer grundig neseskylling med saltvann kan man bruke produkter som for eksempel Rhino Horn. Saltvann er trygt å bruke over lengre perioder og er egnet for alle aldersgrupper. Det er likevel alltid en god idé å snakke med en lege, spesielt hvis du har underliggende helseproblemer.

4. Akupunktur

Akupunktur er en alternativ behandlingsmetode som kan være nyttig i forbindelse med nesespray-avhengighet. Selv om forskningen er begrenset, har noen studier antydet at akupunktur kan være effektivt for å behandle tilstander som for eksempel kronisk bihulebetennelse, og dermed redusere behovet for nesespray. Akupunktur kan derfor potensielt lindre nesetetthet og bidra til en mer vellykket avvenningsprosess. Snakk alltid med legen din før du begynner med ey alternativt behandlingsopplegg.

5. Pusteøvelser (Buteyko)

Buteyko-metoden er en pusteteknikk som fokuserer på å normalisere pustemønstre gjennom ulike øvelser. Selv om metoden primært er utviklet for å behandle astma og andre respiratoriske lidelser kan den også være potensielt nyttig for å lindre tett nese i forbindelse avvenning fra nesespray. Buteyko-metoden kan potensielt hjelpe gjennom å åpne opp nesepassasjene helt uten bruk av medikamenter. Dette kan være et verdifullt supplement til andre avvenningsmetoder.

6. Innånding av damp

Innånding av damp er en enkel metode som kan brukes for å åpne en tett nese og bidra i avvenningen fra avhengighetsskapende nesespray. Denne metoden innebærer å puste inn damp fra en bolle med varmt vann, ofte tilsatt noen dråper eukalyptusolje eller mentol. Dampen hjelper ved å fukte neseslimhinnen og kan løsne opp fastsittende slim, noe som gjør det lettere å puste.

Når bør du søke hjelp?

Hvis du har prøvd å slutte på egen hånd uten å lykkes, eller opplever alvorlige bivirkninger ved bruk av nesespray er det viktig at du oppsøker lege for få hjelp til å avslutte

Det å være avhengig av nesespray er et helseproblem som bør tas på alvor. Det kan potensielt ha langvarige negative konsekvenser for helsen dersom du ikke gjør noe med det. Men det er også et problem som kan behandles relativt effektivt. Med riktig veiledning og støtte fra legen kan du bryte avhengigheten og finne bedre måter å håndtere en tett nese på.

Ta tak i avhengigheten tidlig

Hvis du eller noen du kjenner er avhengige av nesespray er det viktig å ta tak i problemet så raskt som mulig. Det er ofte vanskeligere å slutte dersom avhengigheten har strukket seg over lang tid.

For å kunne slutte må du første ha kunnskap om hvor skadelig det kan være å bruke visse typer nesespray over lengre tid, og i tillegg erkjenne at du er avhengig.

Med denne artikkelen håper vi å ha gitt deg noen nyttige tips og råd slik at du kan klare å slutte med nesespray og bli kvitt avhengigheten. Aller helst vil vi bidra til å forebygge at du blir avhengig i utgangspunktet.

Referanser[+]

Relaterte artikler