Bakers cyste

En Bakers cyste er en væskefylt utposning i knehasen som kan forårsake hevelse, smerte og en trykkende følelse på baksiden av kneet.

Poplitea bursa

Sammendrag:

 • En Bakers cyste er en opphopning av synovialvæske (leddvæske) som vanligvis er et resultat av underliggende tilstand i kneet.
 • Cysten er som regel lokalisert posteromedialt i kneet (bakre del mot midten/innsiden)
 • Tilstanden kalles også “popliteacyste” på fagspråk, og “vann i kneet” på folkemunne
 • Tilstanden er i de fleste tilfeller asymptomatisk og behandling er ikke nødvendig
 • Vanlige symptomer er følelse av stramhet, hevelse og smerte på baksiden av kneet
 • Store symptomatiske cyster som ikke forsvinner kan kreve drenasje og i svært sjeldne tilfeller operasjon
 • De vanligste underliggende tilstandene som fører til overproduksjon av synovialvæske i kneet inkluderer artrose og meniskskader
 • Behandling av symptomatiske Bakers cyster fokuserer på den underliggende årsaken

Hva er årsaken til Bakers cyste?

En Bakers cyste er vanligvis et sekundært symptom på et underliggende problem i kneleddet, for eksempel leddgikt, artrose (slitasjegikt), eller bruskskader. Alle disse tilstandene kan føre til at kneet produserer for mye leddvæske, noe som igjen fører til utvikling av Baker’s cyste.

Leddvæske, eller synovialvæske,  bidrar til å smøre leddet ved å redusere friksjon mellom leddoverflatene i kneet. Noen ganger produseres for mye av denne synovialvæsken, noe som fører til opphopning av væske i leddet. Trykkøkningen fører til at leddkapselen gir etter slik at dannes en utposning på baksiden av kneet. Det er dette som forårsaker Bakers cysten.1

Overproduksjon av leddvæske kan for eksempel skje på grunn av betennelser i kneleddet som følge av revmatisk sykdom eller i forbindelse med kneskader. For eksempel en meniskskade. Tilstanden kan også oppstå postoperativt etter for eksempel meniskoperasjoner. 2 3 4

Symptomer forbundet med Bakers cyste

Det er ofte vondt å bøye eller strekke kneet helt ut. Bevegeligheten i kneet kan være nedsatt på grunn av hevelse i knehasen. Vektbærende aktiviteter kan også være smertefulle og forverre symptomene. Ofte kan hevelsen observeres som en synlig klump eller kul i knehasen.

Tegn og symptomer kan inkludere:

 • Hevelse på på baksiden av kneet og iblant nedover i leggen
 • Stram og ubehagelig følelse i knehasen
 • Vondt på baksiden av kneleddet
 • Stivhet og nedsatt bevegelighet i kneet
 • Ikke mulig å bøye kneet fullstendig eller strekke kneet helt ut

Symptomene forverres typisk kort tid etter at man har vært i aktivitet eller dersom man har stått eller sittet stille i lengre perioder.

Ruptur av cysten

I sjeldne tilfeller kan Bakers cysten briste slik at synovialvæske lekker ned i leggen. Dette kan forsårsake følgende symptomer:

 • Skarpe smerter i kneet
 • Hevelse i leggen
 • Blodutredelser i legg og ankel 5
 • Rødhet på baksiden av leggen
 • Rennende følelse i leggen

Symptomer forbundet med Bakers cyste kan iblant minne mye om symptomer som er vanlige ved langt mer alvorlige tilstander. Blant annet blodpropp i leggen (dyp venetrombose).

Dersom man er usikker og opplever sterke smerter kombinert med hevelse og rødhet i leggen er det nødvendig å oppsøke øyeblikkelig legehjelp for å utelukke en mer alvorlig årsak til symptomene.

Diagnose

En Bakers cyste kan ofte diagnostiseres ved klinisk undersøkelse alene. Men fordi noen av tegnene og symptomene forbundet med Bakers cyste kan minne om symptomer forbundet med mer alvorlige tilstander, som for eksempel blodpropp i leggen (dyp venetrombose), vil legen iblant bestille radiologisk undersøkelse i form av Doppler ultralyd, røntgen (angiografi) eller MR for å utelukke andre årsaker.

Hvordan behandles Bakers cyste?

I de fleste tilfeller vil en Bakers cyste forsvinne av seg selv uten at tilstanden krever behandling. I tilfeller hvor cysten er symptomatisk og forårsaker smerte og nedsatt funksjon vil behandlingen ta sikte på å lindre den underliggende årsaken. Bakers cyster som forsårsaker smerte, hevelse og nedsatt bevegelighet behandles vanligvis i henhold til RICE-prinsippet.

Behandlingen kan bestå av:

Medisinering

Legen vil ofte foreskrive ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler for å lindre symptomene. Typisk Voltaren (diclofenac) og/eller paracetamol. Legen kan velge å injisere kortison i kneet for å redusere betennelse og hevelse. Dette kan lindre smerte på kort sikt, men cysten kommer iblant  tilbake. 6

Drenasje

Drenasje av en Bakers cyste går ut på at legen tapper væske fra kneleddet ved hjelp av en nål (aspirasjon). Etter tappingen injiseres kneleddet med kortison. Dette utføres som regel under ultralydveiledning og ansees som en effektiv behandlingsform for symptomatiske Bakers cyster. 7 8

Fysioterapi

Fysioterapi kan være nyttig i behandlingen av Bakers cyster og underliggende tilstander. Fysioterapeuten  vil typisk fokusere på å behandle den underliggende tilstanden. Vanligvis artrose eller bruskskade.

Mobilisering av kneleddet, bevegelighet og styrkekeøvelser for musklene rundt kneet kan bidra til å redusere symptomer og opprettholde funksjonen i kneet. Styrketrening for muskulaturen rundt kneleddet og bevegelighetsøvelser kan også ha en forebyggende effekt. 9 10 11

Fysioterapeuten kan i tillegg gi råd og veiledning i forhold til trening, rett belastning og eventuell aktivitetsmodifikasjon.

Kan det bli nødvendig med operasjon?

Kirurgi er sjelden nødvendig og utføres bare unntaksvis ved alvorlige og langvarige symptomer der andre behandlingsformer har vært mislykket.  Tradisjonell kirurgisk reseksjon av cysten er forbundet med høy forekomst av tilbakefall.  Nylig har artroskopiske operasjonsteknikker hatt mer lovende resultater og vise til. 12 13

Referanser[+]

Annonser

En kommentar om “Bakers cyste”

Det er stengt for kommentarer.