Annonse

Cuboid syndrom

Cuboid syndrom er en tilstand som kan forårsake smerte på utsiden av foten. Cuboid syndrom skyldes en subluksasjon av terningbenet i foten (os cuboideum)

ANNONSE
ANNONSE

Hva er Cuboid syndrom?

Cuboid syndrom er en tilstand som skyldes skade på ledd og leddbånd som omgir terningbenet (os cuboideum) i foten. Slike skader kan oppstå dersom terningbenet av ulike årsaker forskyves i forhold til de andre knoklene i foten. Terningbenet er en av de syv små knoklene som utgjør midtfoten.

Det er ofte vanskelig å lokalisere smerten helt nøyaktig, noe som gjør at cuboid syndrom  kan være utfordrende å diagnostisere. Tilstanden kan oppstå både i forbindelse med akutte skader eller overbelastning av foten over tid.

Symptomer på Cuboid syndrom

Cuboid syndrom forårsaker vanligvis smerte lateralt i foten, det vil si på utsiden. Smerten kan komme plutselig, eller utvikle seg gradvis over tid.

Følgende er vanlige symptomer:

 • Smerte langs utsiden av foten
 • Smerter ved roten av lilletåen
 • Smertes som forverres ved vektbærende aktiviteter
 • Smerten beskrives ofte som diffus og verkende men kan også være skarp og akutt
 • Vanskeligheter med å gå normalt
 • Hevelse på utsiden av foten kan iblant observeres
 • I gangsyklusen er smerten ofte verst i de man løfter hælen og sparker fra med forfoten
 • Redusert bevegelighet  i fot/ankel (låsning)

Hva er årsaken til cuboid syndrom?

Cuboid syndrom forårsakes enten som følge av overbelastning eller akutt skade. Tilstanden utgjør kun 4% av alle skader i foten, men forekommer oftere blant aktive idrettsutøvere som utsetter foten for store belastninger. For eksempel langdistanseløpere og ballettdansere. 1

Idrett som involverer raske vendinger og side-til-side bevegelser, som for eksempel fotball og tennis er også utsatt.
Dårlig tilpassede sko, eller sko uten tilstrekkelig støtdemping samt overvekt kan også medvirke til utvikling av cuboid syndrom.

Forstuet ankel

Skademekanismen som hyppigst er forbundet med cuboid syndrom er overtråkk, eller inversjonstraume, i ankelen. Dette skjer når ankelen plutselig vries innover med stor kraft. Tidligere studier har påvist at så mye som 40 prosent av alle ankelforstuinger også var forbundet med symptomer som samsvarer med cuboid syndrom. 2 3

Overpronasjon

Cuboid syndrom forekommer hyppigere hos personer med overpronasjon i foten. Overpronasjon betyr at foten ruller for mye innover, og at fotbuen kollapser når man går eller løper.

Behandling av Cuboid Syndrome

Cuboid syndrom behandles i utgangspunktet i henhold til RICE-prinsippet.  Det er viktig at foten får tilstrekkelig hvile. Det vil si at man reduserer eller avstår fullstendig fra aktiviteter som innebærer at man legger vekt på foten.

Hvis symptomene vedvarer bør man oppsøke lege eller fysioterapeut.

Behandling hos fysioterapeut

Fysioterapeuter og manuellterapeuter vil iblant kunne utføre mobiliseringsteknikker og manipulasjoner som kan korrigere tilstanden slik at terningbenet skyves på plass og normal funksjon i foten gjenopprettes. En grundig undersøkelse og korrekt diagnose er en forutsetning for at behandlingen skal være trygg og effektiv. Manipulering av terningbenet er mest effektivt dersom det utføres kort tid etter skaden. Hvis tilstanden har vedvart i lengre tid, kan det være vanskeligere å korrigere feilstillingen av terningbenet.

Manipulasjon anbefales ikke hos personer med leddgikt, osteoporose, diabetes eller annen systemisk sykdom som kan påvirke perifer blodsirkulasjon eller nervesystemet.

Annen behandling for cuboid syndrom kan inkludere:

 • Tapeteknikker for å stabilisere knoklene i foten
 • Ortoser for å korrigere fotens biomekaniske funksjon
 • Betennelsesdempende medisiner for å redusere smerte og hevelse
 • Massasje av leggmuskulatur, da stram muskulatur i leggen iblant kan påvirke terningbenets stilling

Kirurgi anbefales svært sjelden for denne tilstanden, og bare etter at man har forsøkt alle andre behandlingsalternativer.

Referanser[+]

Relaterte artikler