Annonse

30 minutter med daglig fysisk aktivitet kan bidra til å redusere symptomer forbundet med astma

Sist oppdatert:
ANNONSE
ANNONSE

Funnene fra en nylig studie utført ved Concordia University i Montreal tyder på at bare 30 minutter med daglig fysisk aktivitet eller trening av moderat intensitet kan bidra til å lindre symptomer forbundet med astma hos voksne.1 

Ifølge Simon Bacon, professor hos Institute for Exercise Science ved Concordia University i Montreal, og en av forskerne bak studien, behøver ikke aktiviteten være spesielt anstrengende eller intens:

“Bare 30 minutter om dagen med gåing, sykling, yoga – eller nesten hvilken som helst type fysisk aktivitet – kan bidra til en betydelig reduksjon av vanlige symptomer forbundet med astma.”

Hva er astma?

Astma er en kronisk luftveissykdom som kjennetegnes av tilbakevendende anfall av tung pust, hoste og irriterte luftveier. Ved et astmaanfall vil slimhinnene i luftveiene bli betente hovne opp noe som forårsaker en innsnevring som hindrer fri luftstrøm inn og ut av lungene. Slim som samler seg opp i luftveiene som følge av irritasjon kan også forsårsake hvesing, piping eller surkling i brystet og luftveiene når man puster.

Trening og fysiske anstrengelser kan utløse anfall

Tradisjonelt har man rådet personer med astma til å begrense eller unngå trening og anstrengende fysisk aktivitet fullstendig fordi man antok at dette kunne bidra til å utløse eller forverre astmaanfall. Forskerne bak studien mener imidlertid at det er mulig å unngå dette ved hjelp av enkle forholdsregler.

“Faren for å provosere frem et astmaanfall utløst av fysisk anstrengelse er reell – men hvis man bruker inhalator før man trener og tar seg god tid til å kjøle seg ned i etterkant, bør alt være i orden. Astma er ingen god grunn til å unngå fysisk aktivitet “

Bare 100 av 643 deltakere i studien rapporterte at de faktisk utførte de foreskrevne 30 minuttene med daglig fysisk aktivitet. Hele 245 rapporterte at de ikke deltok i noen form for fysisk aktivitet overhodet.

Professor Bacon sier disse tallene gjenspeiler befolkningen generelt. Hele 40% av befolkningen (Canada) deltar ikke i noen form for daglig fysisk aktivitet eller trening.

Han oppfordrer folk til å huske på at når det kommer til fysisk aktivitet så er litt alltid bedre enn ingenting.

Dette er ikke den første studien som konkluderer med at trening og fysisk aktivitet generelt kan være fordelaktig også for personer som lider av astma. En systematisk oversikt publisert av The Cochrane library i 2012 kom frem til samme konklusjon. 2

Hele studien er tilgjengelig via helsebiblioteket og kan leses her

Referanser[+]

Relaterte artikler