Når en seneskade oppstår i akilles blir kollagenfibre i senen revet over. Kroppen er i stand til å produsere nye fibre for å erstatte de avrevne kollagenfibrene, men dette skjer på en ganske uorganisert måte. Noe som gjør a senen mister mye av sin normale funksjon og egenskaper, noe som i sin tur gjør senen ytterligere mer utsatt for skade.
Når man observerer de skadde kollagenfibrene i et mikroskop ser man at nye kollagenfibre ligger på kryss og tvers i et ganske uorganisert mønster omtrent som en slags knute på tråden, dette i motsetning til den glatte, organiserte strukturen som observeres i en frisk sene.
Dette medfører at det dannes fortykkelser i senen og at betennelse blusser opp ved belastning fordi senen mister sin normale funksjon og elastisitet.
Hva er eksentrisk trening?
Eksentrisk trening av akillessenen innebærer en kontrollert forlengelse av leggmuskulaturen mens muskelen jobber aktivt med tyngdekraften og egen kroppsvekt som motstand. Denne formen for muskelkontraksjon stimulerer til en restrukturering av skadde og dysfunksjonelle kollagenfibre i senen slik at senen gjenvinner sin normale elastisitet og senens slitestyrke forbedres.
Eksentriske øvelser har vist seg å være svært effektive i behandlingen av akillestendinopati, og en rekke studier dokumenterer effekten av denne type øvelser.12
Eksempel på eksentrisk øvelse for akillessenen
- Stå med forfoten på et trappetrinn eller en step.
- Støtt deg til en stang eller håndtak.
- Løft deg opp på to ben og senk deg rolig ned på ett ben til en lett strekk kjennes i leggen.
I forbindelse med behandling av akillestendinopati anbefales det at denne øvelsen gjennomføres 2 ganger daglig med 15×3 repetisjoner i 12 uker.
Moderate smerter i akillessenen i forbindelse med utførelse av øvelsen er akseptabelt og ønskelig. Kraftige smerter er ikke akseptabelt.
For progresjon kan belastningen økes gradvis ved hjelp av en ryggsekk eller lignende etterhvert som senevevet blir mer motstandsdyktig og smerten avtar. Øvelsen kan også utføres med en lett bøy i kneet for å treffe soleus muskelen og de dype fibrene i senen bedre.
De fleste vil bli symptomfrie eller oppleve en forbedring av symptomene innen 3-6 måneder. Dette tidsperspektivet forutsetter at man opprettholder generelt lavere treningsintensitet og aktivitetsnivå enn før skaden oppsto gjennom hele rehabiliteringsperioden.
Den vanligste feilen, særlig blant ivrige idrettsutøvere og joggere, er at man trapper opp treningen for mye og for raskt slik at akillessenen ikke får tilstrekkelig anledning til å tilpasse seg økende belastning. Noe som ofte er en medvirkende årsak til at skaden oppsto i utgangspunktet.
Eksentriske øvelser kombinert med gradvis opptrapping av aktivitetsnivå vil i de fleste tilfeller gi god effekt ved akillestendinopati.
Referanser
Det er stengt for kommentarer.