Annonse

Endometriose – Symptomer og behandling

Endometriose er en alvorlig gynekologisk tilstand som kan forårsake alvorlige symptomer og komplikasjoner. Denne artikkelen handler om årsaker, symptomer og behandling av endometriose.

Sist oppdatert:
ANNONSE

Hva er endometriose?

Endometriose er en tilstand der vevet som vanligvis finnes inni livmoren vokser utenfor livmoren. Dette vevet kan vokse på ulike steder i kroppen, som for eksempel på eggstokkene, i bukhulen, eller langs bekkenveggen.

Endometriose kan blant annet føre til smerter i magen og vanskeligheter med å bli gravid.

Hva er årsaken?

Endometriose oppstår når vev som ligner på livmorslimhinnen (endometrium) vokser utenfor livmoren. Endometriumet vokser i takt med menstruasjonssyklusen. Fordi det vokser utenfor livmoren kan det danne seg smertefulle cyster og arrvev som kan forårsake betennelse og smerter.

Det er fortsatt ikke helt klart hva som forårsaker endometriose, men det finnes flere teorier. En teori er at noen av endometriumcellene som finnes i livmoren kan bli transportert til andre deler av kroppen via blodet eller lymfen. Endometriumcellene kan da vokse og formere seg utenfor livmoren.

Det er ikke kjent hva som er årsaken til at cellene vokser utenfor livmoren. Det antas at det kan ha sammenheng med hormoner og immunsystemet.

Det er mulig å få behandling som lindrer symptomer på endometriose, men det finnes foreløpig ingen kur for tilstanden.

Symptomer på endometriose

Symptomene på endometriose varierer fra person til person. Noen kan ha svært alvorlige symptomer med intense smerter og ubehag, mens andre igjen ikke har merkbare symptomer i det hele tatt.

Vanlige symptomer på endometriose inkluderer smerter i nedre del av magen, smerter under samleie, problemer med å bli gravid, og smerter under eller etter menstruasjon.

Her er en liste over noen vanlige symptomer på endometriose:

 • Smerter i nedre del av magen
 • Smerter under samleie
 • Problemer med å bli gravid
 • Smerter under eller etter menstruasjon
 • Blodig utflod utenom menstruasjon
 • Uregelmessig menstruasjon
 • Tretthet
 • Svimmelhet og kvalme
 • Oppblåsthet
 • Forstoppelse eller diaré
 • Nedsatt appetitt
 • Smerter ved vannlating eller avføring

Dette er kun eksempler på noen av de vanligste symptomene på endometriose. Symptomer kan variere fra person til person. Det kan også oppstå andre symptomer som ikke er nevnt her.

Hvis du er bekymret for at du kan ha endometriose bør du oppsøke lege for å få en diagnose og riktig behandling.

Hvordan behandles endometriose?

Behandlingen vil variere avhengig av alvorlighetsgrad.

Smertestillende legemidler, kirurgi og hormonbehandling er vanlige behandlingsmetoder.

Legemidler som paracetamol og ibuprofen kan hjelpe med å lindre smerter. mens hormonbehandling kan redusere veksten av endometriumvev. Kirurgi kan fjerne arrvev som er forårsaket av endometriose.

Det finnes ulike behandlinger avhengig av hvor alvorlig tilstanden er og hvilke symptomer du har. Noen behandlingsmuligheter inkluderer:

 • Medisiner som kan lindre smerter og redusere veksten av endometriosevev. Dette kan være medisiner som inneholder hormoner eller ikke-hormonelle smertestillende medisiner.
 • Kirurgi for å fjerne endometriosevev. Dette kan være mindre inngrep som laparoskopi, eller mer omfattende kirurgi som hysterektomi (fjerning av livmoren).
 • Fysioterapi og smertebehandling. Dette kan hjelpe deg med å lindre smerter og forbedre bevegeligheten i bekkenområdet.
 • Endringer i livsstil, som å spise sunt og trene regelmessig. Dette kan hjelpe deg med å holde vekten i sjakk, redusere stress og øke energien.

Hvis du har endometriose er det viktig å snakke med legen din om hvilken behandling som passer best for deg. Noen ganger kan det være nødvendig å prøve flere forskjellige behandlinger før du finner den som fungerer best for deg.

Hvordan bli kvitt endometriose?

Det finnes ingen kur for endometriose. Det er derfor ikke mulig å bli helt kvitt sykdommen.

Behandlingen kan imidlertid lindre symptomene og redusere veksten av endometriosevev slik at tilstanden ikke forverres.

Noen ganger kan kirurgi fjerne alt endometriosevevet, men dette er ikke alltid mulig og tilstanden kan komme tilbake.

Hvordan kan fysioterapi hjelpe?

Fysioterapi kan bidra til å lindre smerter og forbedre bevegeligheten i bekkenområdet hvis du har endometriose.

En fysioterapeut kan lære deg øvelser og teknikker du kan bruke hjemme for å lindre smerter og spenninger i muskulaturen i bekkenet. Fysioterapi kan også bidra til å redusere stress.

Hvis du ønsker å prøve fysioterapi for endometriose bør du snakke med legen din om dette og få henvisning til en fysioterapeut med spesialisering innen kvinnehelse.