Annonse

Er grønn te sunt? En nærmere titt på helsefordelene

Grønn te er generelt regnet som sunnere enn svart te, blant annet på grunn av et høyere innhold av antioksidanter og katekiner.

Grønn te er sunt
Foto: Canva
Sist oppdatert:
ANNONSE
ANNONSE

Grønn te har lenge vært en del av folkekulturen i land som Kina og Japan, men har også i senere tid funnet veien til vesten. Spørsmålet mange stiller seg er om grønn te faktisk er så sunt som ryktene skal ha det til? I denne artikkelen skal vi se nærmere på fordelene grønn te kan ha for helsen, samt gi deg praktiske råd og anbefalinger.

Artikkelen inneholder annonselenker. Når du kjøper et produkt via lenker på denne nettsiden får Fysionett en liten provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra.

Hvorfor er grønn te sunnere?

Både grønn og svart te lages av de tørkede bladene til planten Camellia sinensis. Grønn te er en mindre bearbeidet variant og inneholder derfor mer antioksidanter og gunstige polyfenoler. Disse stoffene kan blant annet bidra til å forebygge skade på kroppens celler og DNA, redusere betennelse, og styrke immunforsvaret.

Grønn te inneholder også litt mindre koffein og samtidig mer L-teanin. Dette er to organiske forbindelser i te som påvirker hjernen og nervesystemet. Koffein kan stimulere til våkenhet, oppmerksomhet, og bedre humør, mens L-teanin kan fremme avslapning, redusere stress, og forbedre søvnkvalitet.

Sponset lenke

Antioksidanter i grønn te

Grønn te er rik på antioksidanter, spesielt katekiner. Disse har vist seg å kunne beskytte cellene mot oksidativt stress. Flere studier antyder at antioksidanter i grønn te kan bidra til å forhindre hjerte- og karsykdommer.1

For å maksimere innholdet av antioksidanter, la teen trekke i minst 3-5 minutter.

Katekiner i grønn te

Katekiner er en spesiell type flavonoider. Dette er en klasse av forbindelser som blant annet fungerer som antioksidanter i kroppen. I grønn te finner vi flere typer katekiner, inkludert epikatekin, epikatekin gallat, epigallokatekin og epigallokatekin gallat (EGCG), sistnevnte er den mest studerte. EGCG har fått spesiell oppmerksomhet i vitenskapelige kretser for sin rolle i å bekjempe frie radikaler og for å redusere betennelse.2

En rekke studier har antydet at katekiner kan spille en rolle i å beskytte mot kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdommer og enkelte typer kreft. De har også antimikrobielle egenskaper som potensielt kan hjelpe mot bakterielle infeksjoner.

Vektreduksjon

Grønn te kan også spille en rolle i vektregulering. Flere studier har vist at de aktive komponentene i grønn te kan bidra til økt fettoksidasjon og dermed også øke fettforbrenningen.

Erstatt gjerne sukkerholdige drikker med grønn te for å bidra til vektnedgang. Men husk at det ikke er en mirakelkur og alltid bør kombineres med et balansert kosthold og fysisk aktivitet.

Effekt på hjernens funksjon

Koffein og aminosyren L-teanin som finnes i te kan ha synergistiske effekter som forbedrer hjernefunksjonen. Studier har vist at kombinasjonen av de to kan forbedre både reaksjonstid og hukommelse.

Dersom du har behov for å forbedre konsentrasjon eller mental klarhet kan en kopp grønn te hjelpe. Men vær oppmerksom på koffeininnholdet, spesielt dersom du er følsom for koffein.

Oppsummering av helsefordeler

Te, og spesielt den grønne varianten, regnes som en sunn drikk og har vært knyttet til flere positive effekter på helsen i flere studier utført både i laboratorier, på dyr, og på mennesker. Noen av disse effektene er:

  • Vekttap: Grønn te kan øke stoffskiftet og fettforbrenningen i kortere tidsperioder, spesielt når det kombineres med trening. Teen kan også redusere appetitten og hemme fettabsorpsjonen i tarmen. Imidlertid er effekten av på vekttap sannsynligvis liten, og kan variere fra person til person.3
  • Hjerteog karsykdommer: Kan senke blodtrykket, kolesterolnivået, og triglyseridnivået, som er risikofaktorer for hjerteinfarkt og hjerneslag. Grønn te kan også beskytte blodårene mot skade og hindre blodproppdannelse 4
  • Type 2 diabetes: Kan forbedre insulinfølsomheten og gi bedre blodsukkerkontroll hos personer med type 2 diabetes eller prediabetes. Kan også forebygge komplikasjoner av diabetes, som nyreskade, nerveskade, og øyeskade.5 6
  • Kreft: Grønn te har vist seg å hemme veksten av kreftceller i laboratoriet og hos dyr. Te kan også redusere risikoen for visse typer kreft hos mennesker, som lungekreft eller eggstokkreft. Imidlertid er bevisene ikke entydige eller konsistente, og mer forskning er nødvendig for å bekrefte denne effekten. 7
  • Hjernefunksjon: Kan forbedre kognitiv funksjon, hukommelse, oppmerksomhet, og læring hos friske personer. Grønn te kan også beskytte hjernen mot aldring og nevrodegenerative sykdommer som Alzheimer’s sykdom.8

Dette er helsefordeler som er påvist i en rekke studier. Dette betyr ikke at grønn te nødvendigvis har lik effekt for alle. Grønn te kan heller ikke anses som noen kur for sykdom eller andre helseplager.

Bivirkninger og forbehold

Selv om grønn te har mange potensielle fordeler, er det også viktig å merke seg noen bivirkninger. For høyt inntak kan føre til mageproblemer og jernmangel. Koffein kan også være et problem for noen.

Hold deg til 3-5 kopper per dag, og snakk med lege hvis du har underliggende helseproblemer.

Grønn te er generelt trygt så lenge det drikkes i moderate mengder, men det kan ha noen bivirkninger eller interaksjoner med visse medisiner eller sykdommer. Noen ting du bør være oppmerksom på er:

  • Koffeininnhold: Grønn te inneholder omtrent 30–50 mg koffein per kopp (240 ml), noe som er mindre enn kaffe eller svart te, men fortsatt nok til å ha en stimulerende effekt. For mye koffein kan forårsake uro, angst, søvnløshet, hjertebank, hodepine, eller fordøyelsesproblemer. Personer som er sensitive for koffein, gravide, ammende, eller har høyt blodtrykk, hjertesykdom, eller søvnproblemer bør derfor begrense inntaket av grønn te.
  • Jernabsorpsjon: Grønn te inneholder tanniner. Dette er stoffer som kan binde seg til jern og redusere opptaket av jern i kroppen. Dette kan være et problem for personer som lider av jernmangel eller anemi. For å unngå dette bør du ikke drikke te sammen med måltider som inneholder jernrike matvarer, eller ta jerntilskudd to timer før eller etter å ha drukket te.

Ulike varianter av grønn te

1. Matcha: Grønn te i pulverform

Matcha er en spesiell type te som har blitt stadig mer populær både i Norge og internasjonalt. Den skiller seg ut ved at hele teblader blir malt til et fint pulver, som deretter blandes med varmt vann. Dette gir en rik, fyldig smak og en konsentrert dose av næringsstoffer.

Skyggedyrking er en av de unike kjennetegnene ved Matcha, og denne måten å dyrke på spiller en avgjørende rolle i å utvikle smak, farge og næringsstoffer i Matcha-tebladene.

Dette gjøres vanligvis ved å plassere netting eller andre skyggelementer over teplantene. Skyggelegging fører til flere bemerkelsesverdige endringer i tebladene:

  1. Økt klorofyllproduksjon: Mangel på sollys oppmuntrer til økt produksjon av klorofyll i bladene. Dette gir Matcha den karakteristiske lysegrønne fargen.
  2. Høyere konsentrasjon av aminosyren L-theanin: Skyggedyrking fører til økt produksjon av L-teanin. Det er denne aminosyren som gir Matcha sin umiskjennelige sødme og umami-smak.
  3. Redusert produksjon av tanniner: Skyggelegging begrenser også tanninproduksjonen, noe som reduserer bitterheten i teen.

Les mer om Matcha her

Matcha har en lys grønn farge og en naturlig søt smak. Den er rik på antioksidanter, spesielt katekiner og har høyt innhold av L-teanin.

2. Sencha – Den vanligste formen for grønn te

Sencha er en av de mest populære grønne tevariantene i Japan. Den er laget av unge teblader og har en frisk, delikat smak med et snev av sødme. Dette er en flott hverdagste for de som ønsker å nyte fordelene uten å eksperimentere med spesielle varianter.

Sencha er også kjent for sin høye konsentrasjon av EGCG (epigallocatechin gallate). Katekinet som er assosiert med de mange helsefordelene, som blant annet inkluderer bedre hjertehelse og vektkontroll.

3. Gyokuro: Den edle perlen

Gyokuro er en grønn tevariant, som også stammer fra Japan. Den er laget av unge skudd som blir dyrket i skygge i flere uker før høsting. Dette gir bladene en mørkere grønn farge og en unik, søt smak med lavere bitterhet.

Denne tevarianten er kjent for sin elegante karakter og den høye kvaliteten. Den er også rik på aminosyrer, spesielt L-teanin, som kan fremme avslapning og redusere stress.

4. Dragonwell (Longjing): Kinesisk mesterverk

Dragonwell er en berømt kinesisk grønn te som har vært verdsatt i århundrer. Den har en mild, nøtteaktig smak og en karakteristisk, flat form. Bladene er stekte for å hindre oksidasjon, og dette gir teen sin unike profil.

Denne tevarianten er en god kilde til polyfenoler som bidrar til å styrke immunforsvaret og forbedre fordøyelsen.

5. Gunpowder: Rullete små kuler

Gunpowder te er kjent for sine små, tette kuler av teblader. Den har en kraftig smak og en litt røykaktig aroma. Navnet kommer fra de rullede bladene som ligner litt på kruttperler.

Denne tevarianten er ofte brukt som base i marokkansk myntete og gir en unik smaksopplevelse.

Oppsummering

Grønn te er en sunn drikk med mange potensielle helsefordeler. Regelmessig inntak av kan potensielt bidra til å forebygge flere livsstilssykdommer og ha en gunstig effekt ved tilstander, som overvekt, hjerte- og karsykdommer, type 2 diabetes, kreft, og demens.

Grønn te er også en god kilde til antioksidanter, koffein, og L-teanin, som kan påvirke kroppen og hjernen på en positive måte. Grønn te er generelt trygt i moderate mengder, men kan ha noen bivirkninger og interaksjoner med visse medisiner og sykdommer. Derfor bør du være forsiktig med inntaket hvis du har noen underliggende helseutfordringer eller bruker visse legemidler. Du bør velge teprodukter av høy kvalitet og tilberede den som anvist for å få mest mulig ut av teen, både med tanke på smak og helsefordeler.

Anbefalte produkter

Referanser[+]

Relaterte artikler