Er kålrot sunt? En oversikt over kålrotens helsefordeler

Kålroten er en sunn rotgrønnsak med mange bruksområder.

Oppdatert:
Kålrot kalles også for Nordens appelsin på grunn av det høye innholdet av vitamin C. Foto: Canva

Kålrot er en allsidig grønnsak, og en viktig del av norsk matkultur. Her ser vi på nøyaktig hvorfor kålrot er så sunt i et forsøk på å gi deg noen gode grunner til å spise mer av denne smakfulle rotgrønnsaken. Du får også noen tips om hvordan du kan bruke den for å gjøre hverdagsmaten både sunnere og mer spennende.

Hva er kålrot?

Kålrot, eller kålrabi som mange kaller den, er en gammel kjenning i norske kjøkken. Den er en del av kålfamilien og kjennetegnes av en mild og litt søtlig smak og en fast konsistens.

Kålroten er spesielt populær i tradisjonsrike norske retter. Men dette trenger ikke bety at den er kjedelig. Dette er en allsidig rotgrønnsak som kan brukes på mange forskjellige måter i en rekke ulike matretter. Den kan stekes, kokes, moses, brukes i gryteretter og supper, eller spises rå

«Rutabaga» er det engelske navnet på det vi kjenner som kålrot i Norge. Navnet «rutabaga» kommer fra det svenske ordet «rotabagge», som grovt oversatt betyr «rotknute».

I noen engelsktalende land, spesielt i USA, kan rutabaga også bli referert til som «swede» eller «Swedish turnip», som reflekterer grønnsakens popularitet i Sverige og dens antatte opprinnelse.

Næringsinnhold

NæringsstoffMengde per 100g
Kilokalorier36 kcal
Fett0.1 g
Karbohydrater6.4 g
Kostfiber3 g
Protein0.9 g
Vitamin A12 µg-RE
Vitamin C35 mg
Folat31 µg
Vitamin B60.12 mg
Kalsium33 mg
Jern0.2 mg
Kalium256 mg
Magnesium12 mg
Fosfor38 mg

Kilde: Matvaretabellen/Bama

Helsefordeler

Regelmessig inntak av kålrot er forbundet med flere fordeler for helsen:

  • Godt for magen: Inneholder kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.
  • Hjertevennlig: Kaliuminnholdet kan bidra til å holde blodtrykket i sjakk.
  • Styrker immunforsvaret: Takket være høyt innhold av vitamin C.
  • Godt for knokler og benbygning: Kalsium og kalium bidrar til et sterkt skjelett og kan forebygge bruddskader.
  • Betennelsesdempende effekt: Inneholder antioksidanter som kan bidra til å redusere betennelse.

Kålrot er proppfull av næringsstoffer. Her er en oversikt over helsegevinsten knyttet til noen av disse:

  1. Vitaminer: Kålrot inneholder relativt mye vitamin C, noe som blant annet er sunt for immunforsvaret og huden. Den inneholder også betydelige mengder vitamin B6 og folat.
  2. Mineraler: Inneholder kalium og kalsium som er gunstig for både hjertet og skjelettet.
  3. Fiber: Kålrot inneholder kostfiber som er bra for fordøyelsen.
  4. Antioksidanter: Kålrot inneholder glukosinolater. En type antioksidant som er vanlig i kålfamilien. Dette er svovelholdige forbindelser som er kjent for sine kreftforebyggende egenskaper.1 Den inneholder også beta-karoten som kroppen kan omdanne til vitamin A. Et vitamin som er viktig for både synet og immunforsvaret.
  5. Lavt kaloriinnhold: Kålrot har få kalorier kombinert med høyt næringsinnhold. Dette gjør den til et godt alternativ dersom du passer vekten, eller forsøker å gå ned i vekt.

Hvordan bruke kålrot i maten

Matretter med kålrot trenger ikke å være kjedelige. Det er en allsidig grønnsak som kan tilberedes på en rekke ulike måter. Her er noen eksempler:

  • Bakt kålrot: Skjær den i biter og bak den i ovnen med litt olje og krydder. Gjerne sammen med andre rotgrønnsaker.
  • Kålrotmos: Kok den til den er mør og mos den til en kremet puré. Se oppskrift på matprat.
  • I supper og gryteretter: Perfekt til å gi litt ekstra smak i supper og gryteretter.
  • Rå kålrot: Supert som en lett og sunn snack, i staver eller terninger.

Konklusjon

Kålrot er ikke bare god på smak, den er også stappfull av nyttige næringsstoffer. Den passer perfekt i mange ulike matretter, enten den er bakt, most, i supper, eller spist rå kan den bidra til å gjøre kostholdet både sunnere og mer smakfullt. Så neste gang du lager mat, husk på den gode gamle kålroten!

Referanser[+]

Relaterte artikler