Annonse

Hvordan velge den beste ergonomiske kontorstolen?

En ergonomisk tilpasset kontorstol med fleksible justeringsmuligheter og innstillinger er viktig for å forebygge skader og skape produktivitet og trivsel på arbeidsplassen. Kanskje spesielt for deg som har hjemmekontor.

white rolling armchair beside table
Sist oppdatert:
ANNONSE

Artikkelen inneholder annonselenker. Når du kjøper et produkt via lenker på denne nettsiden får Fysionett en liten provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra.

En stol er ikke lenger bare en stol. Når du tilbringer mange timer hver dag på kontoret kan dette være en stor belastning for kroppen, spesielt dersom du ikke har en stol med riktige innstillinger og god støtte.

Anbefales

Kenson ERGO Office Chair med korsryggspumpe

Komplett.no
11.juli 2024 01:12

Derfor anbefaler vi denne stolen:

 • Justerbar rygg- og nakkestøtte
 • Innebygd korsryggspumpe for ekstra støtte
 • Pustende mesh-rygg for god luftsirkulasjon
 • Justerbar setehøyde og -dybde
 • Slitesterkt Fighter-tekstil fra Gabriel
 • Maks brukervekt 120 kg
 • Enkel montering

Hvorfor er ergonomi viktig?

En riktig tilpasset ergonomisk kontorstol kan blant annet bidra til å forbedre kroppsholdningen, redusere ryggsmerter og øke produktiviteten. Ergonomiske kontorstoler fremmer en nøytral kroppsholdning og reduserer belastningen på nakke og rygg.

Dersom stolen stilles inn på rett måte reduseres trykket på ryggvirvler og muskler og ledd avlastes. En kontorstol som er korrekt justert reduserer også risikoen for kroniske tilstander som senebetennelser og repetitive belastningsskader.

Men hvordan velger du den beste stolen? Her får du noen tips om ting du bør vurdere når du skal kjøpe ergonomisk kontorstol.

Hva bør du se etter i en ergonomisk kontorstol

Justeringsmuligheter

En god ergonomisk kontorstol bør være justerbar og ha en rekke ulike innstillinger for å kunne tilpasse seg forskjellige kroppstyper og personer av ulik høyde. Her er noen innstillinger du bør vurdere når du skal kjøpe eller stille inn en ergonomisk stol:

 • Setehøyde: Høyden på stolen bør kunne justeres slik at føttene hviler flatt på gulvet mens knærne befinner seg i en 90-graders vinkel. Dette bidrar til jevn vektfordeling og reduserer belastningen på bena og ryggen.
 • Armlener: Armlener bør kunne stilles inn i både høyden og bredden. De skal gi støtte til armene og redusere belastningen på skuldre og nakke.
 • Ryggstøtte: Ryggstøtten bør kunne justeres i høyde og vinkel. Ryggstøtten skal gi god støtte til ryggen, spesielt i korsryggen.
 • Setedybde: Setedybden refererer til avstanden fra forsiden av setet til ryggstøtten. Denne avstanden bør være justerbar slik at du kan sitte helt tilbake i stolen og fortsatt ha en liten klaring mellom knehasen og setet.
 • Tiltmekanisme: En god ergonomisk stol bør også ha en tiltmekanisme som lar deg vippe og justere vinkelen på setet og ryggstøtten, både sammen eller uavhengig av hverandre.

Justeringsmulighetene bør være enkle å bruke og de ulike innstillingene låsbare.

Vurder om stolen gir god nok støtte

En ergonomisk kontorstol bør gi god støtte til ryggen, nakken og hoftene. En god stol vil hjelpe deg å sitte i en riktig og behagelig stilling i lengre perioder. Se etter en ergonomisk stol med god korsryggstøtte for å forhindre slitasje og belastning på ryggen.

Er stolen komfortabel?

En ergonomisk kontorstol bør være komfortabel å sitte i over lengre perioder. Materialer bør være myke og pustende og utformingen av sittepute og ryggstøtte bør være ergonomisk korrekt. Setet bør være bredt og dypt nok til å gi støtte til hoftene og polstret nok til å være komfortabelt over flere timer.

Vurder kvaliteten

En ergonomisk kontorstol bør være av god kvalitet og tåle å bli brukt i mange år. Den bør være laget av robuste materialer som er slitesterke med en konstruksjon som er solid. En stol av høy kvalitet vil være en god investering på lang sikt.

Både metall og ulike former av plast brukes ofte i rammen og basen av kontorstoler. Metall, spesielt stål eller aluminium, er mer holdbart og stabilt enn plast, men det kan også være tyngre.

Når du velger kontorstol er det viktig å vurdere ikke bare materialet i stolen, men også kvaliteten på konstruksjonen. En stol laget av plast i høy kvalitet kan være et godt valg, men hvis den ikke er godt konstruertog skrudd sammen på en robust måte, kan den fortsatt være utsatt for problemer som knekking eller brekkasje.

Hvordan velge den beste ergonomiske kontorstolen

Enten du har hjemmekontor eller arbeider på en tradisjonell kontorarbeidsplass er det viktig med en god kontorstol. Her er noen tips til ting du bør vurdere før du kjøper.

Mål høyden din og ta hensyn til kroppstype

Dette vil hjelpe med å velge en ergonomisk kontorstol med riktige funksjoner og justeringsmuligheter for deg. Husk at alle er forskjellige, og det som fungerer for en person, fungerer kanskje ikke alltidfor en annen. Stolen må kunne justeres for din høyde og kroppsfasong.

Test stolen før du kjøper

Test den ergonomiske kontorstolen ved å rett og slett sitte i den, og prøv å justere den slik at den føles komfortabel å sitte i.
Pass på at du kan nå ned til armlenene uten å måtte løfte skuldrene, og at ryggstøtten passer godt og tett inntil korsryggen. Gode kontorstoler er basert på individuelle preferanser. Derfor er det alltid lurt å teste før du kjøper.

Les produktanmeldelser

Ved å undersøke hva andre synes om den ergonomiske kontorstolen du planlegger å kjøpe vil du kunne gjøre et mer informert valg. Se etter anmeldelser fra folk som har en lignende arbeidssituasjon, kroppstype eller arbeidsvaner.

Vurder prisen

Ergonomiske kontorstoler kan variere i pris fra noen hundrelapper til mange tusen kroner. Bestem deg for en budsjettramme før du begynner å lete etter en ergonomisk stol, men husk at en god ergonomisk stol kan være en investering i helsen.ikke kjøp det billigste du finner. Det lønner seg sjelden i lengden.

Rådfør deg med en ekspert

Hvis du har spesielle helseproblemer eller behov, kan det være lurt å rådføre seg med en ergoterapeut eller en fysioterapeut. De kan gi råd om hva du bør se etter i en ergonomisk stol, og vil også kunne anbefale spesifikke modeller eller produsenter. Ved behov kan de også gjennomføre en fullstendig ergonomisk kartlegging av arbeidsplassen som tar hensyn til flere faktorer enn bare kontorstolen. I slike tilfeller er ofte bedriftshelsetjenesten involvert. Det kan derfor være lurt å rådføre seg med arbeidsgiver i forhold til dette. Ifølge arbeidsmiljøloven har du som arbeidstaker krav på en ergonomisk tilpasset arbeidsplass.

Ta hensyn til arbeidsvanene

Hvis du tilbringer mye tid foran dataskjermen kan det være lurt å se etter en ergonomisk stol som har god støtte for korsryggen og armlener som kan justeres til riktig høyde for tastaturet. Hvis du ofte snur deg eller beveger deg rundt vil en stol med en dreibar base eller hjul kunne være et godt valg.

Hvordan justere en ergonomisk kontorstol

Det finnes ikke en universell “fasit” for justering av en kontorstol. Ettersom alle har unik i kroppstype, høyde, vekt og ulike arbeidsvaner. Imidlertid finnes det noen generelle retningslinjer som kan hjelpe deg med å justere kontorstolen din på en ergonomisk måte.

Når du har testet og valgt den ergonomiske kontorstolen du mener passer best for deg er det viktig å justere den på riktig måte. Her er noen tips for å få mest mulig ut av stolen:

 • Føttene: Føttene skal være flatt mot gulvet eller på en fotstøtte. Dette hjelper med å fordele vekten jevnt og reduserer belastningen på bena og ryggen.
 • Knærne: Knærne skal være bøyd i en vinkel på 90 grader. Dette kan oppnås ved å justere høyden på stolen.
 • Hoften: Hoften skal være høyere enn knærne. Dette kan hjelpe med å forbedre sirkulasjonen og redusere belastningen på ryggen.
 • Ryggen: Ryggen skal være støttet av ryggstøtten på stolen. Juster ryggstøtten i høyde og vinkel for å gi god støtte til ryggen, spesielt i korsryggen.
 • Skuldrene: Skuldrene skal være avslappet, ikke høye og anspente. Juster armlenene i høyde og bredde slik at armene hviler lett på dem med albuene nær kroppen.
 • Hodet: Hodet skal være i en rett linje med ryggraden. Dette kan hjelpe med å forhindre nakkesmerter og hodepine.
 • Armlener: Juster armlenene slik at de er i armlengdes avstand fra kroppen og at de støtter albuene i en vinkel på 90 grader. Dette kan redusere belastningen på skuldrene og nakken.

Det er viktig å justere stolen regelmessig for å sikre at den er riktig innstilt. Du bør også ta pauser fra å sitte regelmessig for å bevege deg rundt og gjøre enkle tøyningsøvelser.

En god arbeidsstilling avhenger ikke bare av hvordan du stiller inn stolen. Riktig justering av skrivebord er vel så viktig. Arbeidstilsynet har utarbeidet retningslinjer for god ergonomi og justering av kontorarbeidsplass.

Foto: Kinnarps.no

Ta pauser fra å sitte

Selv med den beste ergonomiske kontorstolen justert på optimalt måte er det viktig å ta pauser fra å sitte. Her er noen tips:

 • Reis deg opp og gå rundt hvert 20. minutt. Dette kan hjelpe med å forbedre sirkulasjonen og redusere stivhet.
 • Gjør noen tøyningsøvelser for ryggen, nakken og skuldrene. Dette kan hjelpe med å forhindre muskelspenninger og forbedre fleksibiliteten.
 • Stå oppreist og arbeid i en annen stilling i noen minutter. Dette kan hjelpe med å forhindre at musklene blir for stive.
 • Ta en liten spasertur. Dette kan hjelpe med å forbedre sirkulasjonen og redusere stivhet.

Ved å følge disse tipsene kan du hjelpe til med å forhindre ryggsmerter og andre problemer som kan oppstå ved å sitte i lange perioder.

Ofte stilte spørsmål om ergonomiske kontorstoler

Hva er en ergonomisk kontorstol?

En ergonomisk kontorstol er en stol som er designet for å gi støtte og komfort til brukeren samt å forebygge belastningsskader. Den har vanligvis en justerbar ryggstøtte, armlener og sete, slik at brukeren kan finne en stilling som er behagelig og som støtter ryggen og nakken.

Hvorfor er det viktig med en ergonomisk kontorstol?

Det er viktig med en ergonomisk kontorstol fordi det kan bidra til å forhindre ryggsmerter og andre problemer som kan oppstå når du sitter stille i lange perioder. En ergonomisk kontorstol kan også hjelpe til med å forbedre konsentrasjonen og ytelsen.

Hvordan velger jeg en ergonomisk kontorstol?

Når du skal velge en ergonomisk kontorstol er det viktig å ta hensyn til egen kroppsbygning og individuelle behov. Du bør også vurdere følgende faktorer: justeringsmuligheter, støtte, komfort, materialer, byggekvalitet og pris.

Hvordan vedlikeholder jeg en ergonomisk kontorstol?

For å holde en ergonomisk kontorstol i god stand, bør du rengjøre den regelmessig med en fuktig klut. Du bør også sjekke stolen for slitasje og skader, og reparere eller bytte ut delene som trengs.

Er en stol med mange justeringsmuligheter bedre?

En stol med mange justeringsmuligheter er generelt sett bedre fordi den kan tilpasses mer nøyaktig til den enkelte brukers kroppstype, arbeidsstil og preferanser. Dette kan bidra til bedre komfort, bedre holdning og redusert risiko for muskel- og skjelettplager.

Hvor lenge varer en ergonomisk kontorstol?

En ergonomisk kontorstol kan vare i mange år, men levetiden vil avhenge av kvaliteten på stolen, hvor ofte den brukes og hvordan godt vedlikeholdes.

Konklusjon

Det å finne den beste ergonomiske kontorstolen og justere den på optimal måte kan være en utfordring, men ved å følge tipsene over håper vi du kan finne en stol som gir deg best mulig komfort og støtte gjennom hele arbeidsdagen. Husk at det viktigste er å finne en stol som passer til deg og dine behov. Husk å alltid teste før du kjøper en ergonomisk kontorstol.

Sponsede lenker