Annonse

Et variert kosthold er et sunt kosthold 

For å gi kroppen din et best mulig utgangspunkt for å yte optimalt i hverdagen trenger den riktig næring.

variert kosthold
Foto: Hellofresh

Et sunt og næringsrikt kosthold er nødvendig for å oppnå treningsmål og progresjon i treningen. De aller fleste ernæringseksperter er enige om at variasjon er svært viktig for å spise sunt. Hos HelloFresh ser vi at mange av våre kunder setter stor pris på at vi gjør det enkelt og praktisk å spise mye ulik mat. I denne artikkelen byr vi derfor på noen gode råd om det å spise variert og sunt. 

Ikke vær redd for å prøve noe nytt

Det er fort gjort å falle inn i et mønster hvor du spiser de samme tingene hele tiden. Det samme kjedelige pålegget, et fast utvalg av frukt, et knippe med middagsretter som du behersker og er vant med, kan gå igjen. Dette er ikke optimalt dersom målet er et best mulig kosthold. Kroppen trenger ulike typer næring fra mange ulike kilder. Den enkleste måten å gi den det på er ved å stadig prøve ut ulike ingredienser, råvarer og retter. 

Det er også viktig å variere mellom grønnsaker, proteiner og karbohydrater. Mange har et kosthold som ikke er spesifikt tilpasset egen kropp og ens personlige treningshverdag. I stedet bare spiser mange av oss ting som de er vant med.

Da er det helt klart mer fordelaktig å tenke nøye gjennom hva din spesifikke kroppstype og ditt aktivitetsnivå krever av næring. Det kan være smart å variere balansen mellom kjøtt, fisk og plantebasert kost – selv om du ikke nødvendigvis er vegetarianer eller veganer. Et plantebasert kosthold byr på fordeler du ikke bør overse, kun fordi du også liker å spise kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter.

God mat trenger ikke være vanskelig

En bøyg som du kanskje står overfor når det gjelder å spise variert, er en forestilling om at det å lage ulike typer uvant mat er komplisert. Slik trenger det overhodet ikke å være. 

Mange typer deilig mat er svært enkelt å trylle frem hjemme på eget kjøkken. For eksempel er det ikke rent få nordmenn som er glade i å spise sjømat, men som ikke vet hvordan man skal lage fiskeretter selv. Dette fikser du enkelt ved å kaste deg ut i det. Å lage fiskemat er overhodet ikke mer vanskelig i seg selv enn å lage plantebasert eller kjøttbasert mat.

Merk at du sjeldent trenger spesialisert utstyr for å lage de fleste retter. Også eksotisk mat fra fjerne himmelstrøk lar seg som regel fremstille med saker og ting som er å finne i norske kjøkken flest.

Få inspirasjon til å variere det du spiser

En utfordring for de som ønsker å ha et rikt og variert kosthold kan være å finne inspirasjon. På nettet kryr det av oppskrifter, men hvordan velge de som passer for deg, og som vil treffe blink hos familien, i det store mangfoldet? Her kan vi hjelpe.

Hos HelloFresh byr vi på et stort utvalg av ulike oppskrifter fra hele verden. De inkluderer matretter som er vegetarisk, men også de som både inneholder kjøtt og sjømat. Du kan tilpasse disse etter dine ernæringsbehov og smakspreferanser. Med oppskrifter fra HelloFresh vil du til enhver tid kunne finne inspirasjon til å prøve noe nytt og sørge for variasjon i kosten på en enkel og praktisk måte. 

Du kan også motta en matkasse med råvarer og ingredienser levert hjem til deg som samsvarer med dine utvalgte oppskrifter for uken. På denne måten blir det lettere å lage mat basert på ferske og naturlige ingredienser, og du kan selv kontrollere nøyaktig hvor mye salt og sukker du får i deg.