Annonse

Frivekter eller apparater – Hva er best?

Når du trer inn i et treningssenter står du ofte overfor et viktig valg. Skal du velge frivekter eller apparater? Dette handler ikke bare om personlige preferanser, det finnes heller ingen fasit på dette spørsmålet.

frivekter

ANNONSE
ANNONSE

Valget mellom frivekter og apparater handler i stor grad om hvilke treningsmål du har satt deg, og hva som til enhver tid er den mest effektive strategien for å nå disse. Dette er individuelt og vil variere fra person til person. Det kan også variere fra økt til økt, eller til og med innenfor den samme treningsøkten. Mange trener med en kombinasjon av frivekter og apparater for å oppnå maksimal treningseffekt.

Begge metodene har sine fordeler og ulemper, og det er ikke noe entydig og enkelt svar på hvilken treningsform som er best. Her utforsker vi noen av forskjellene mellom disse to tilnærmingene til styrketrening.

 • Frivekter: Best for å bygge muskler og funksjonell styrke som kan overføres til idrett og bevegelser du trenger i hverdagen.
 • Apparater: Bedre for nybegynnere og for å trene bestemte muskler isolert. Apparat-øvelser er generelt tryggere i forhold til akutt skaderisiko, men bygger ikke like mye muskler som frivekter. Nyttig i rehabilitering.

Frivekter – Fleksibilitet og funksjonalitet

Frivekter inkluderer treningsutstyr som manualer, kettlebells og vektstenger. Når du trener med frivekter krever det ikke bare at du har styrken som skal til for å løfte selve vekten. Du må i tillegg ha at tilstrekkelig koordinasjon og balanse til å kontrollere og stabilisere bevegelsen. Her er en oversikt over noen av fordelene med frivekter:

 • Styrker støttemuskulatur: Når du trener med frivekter aktiverer du ikke bare de primære muskelgruppene som driver bevegelsen, den omkringliggende stabiliserende muskulaturen aktiveres også. Dette forbedrer muskulær balanse og koordinasjon. Dessuten rekrutterer du flere muskelfibre for hver repetisjon. Noe som i sin tur kan bidra til hurtigere muskelvekst og styrkeøkning.
 • Mer funksjonell trening: Bevegelser med frivekter etterligner ofte naturlige bevegelsesmønstre. Dette gjør øvelsene mer funksjonelle og overførbare til vanlige hverdagsaktiviteter og sport.
 • Større variasjon og fleksibilitet: Du kan enkelt justere grepet, vinkelen og bevegelsesbanen. Dette gir en fleksibilitet i treningen som du ikke får når du bruker apparater med en låst bevegelsesbane.
 • Trener balanse og koordinasjon: Siden du må holde kroppen stabil, og ikke har noen ryggstøtte eller lignende når du løfter frivekter, trener du også balanse og koordinasjon. Du vil også aktivere kjernemuskulaturen i mye større grad.

Ulemper med frivekter

 • Kan være vanskelig for nybegynnere: Det kan være vanskeligere uerfarne å lære seg riktig teknikk sammenlignet med apparater. Dette kan øke risikoen for skader.

Sponsede lenker

Apparater – Sikkerhet og spesifisitet

Trening med apparater som er designet for å isolere bestemte muskelgrupper. Disse maskinene guider bevegelsene langs en fastlåst bevegelsesbane. Dette har flere fordeler:

 • Brukervennlig for nybegynnere: For personer som har lite erfaring med styrketrening kan apparater være enklere og tryggere å bruke. De reduserer risikoen for feil teknikken.
 • Mindre behov for spottere: Med apparater er det mindre behov for en spotter, siden vekt-belastningen er enklere å kontrollere. Det er også mindre risiko for å miste balansen da apparatet gir den nødvendig støtten du trenger for å utføre den aktuelle bevegelsen.
 • Isolasjon av spesifikke muskler: Apparater fungerer utmerket for å isolere spesifikke muskler, noe som kan være nyttig i rehabilitering eller når du ønsker isolere en spesifikk muskelgruppe av andre årsaker. Enten for å kunne trene til utmattelse eller for å kunne jobbe spesifikt med symmetri i styrke og bevegelsesmønster dersom du er idrettsutøver.
 • Redusert skaderisiko: Med en låst bevegelsesbane reduserer du risiko for skader som følge av feil løfteteknikk eller at du mister balansen. På sikt kan imidlertid skaderisikoen øke dersom isolerte muskler blir sterkere uten at omkringliggende støttemuskulatur trenes i tilstrekkelig grad.

Ulemper med apparater

 • Mindre funksjonell trening: Apparater trener ofte bare en muskelgruppe om gangen. Dette gjør treningen mindre funksjonell og samtidig også mindre tidseffektiv.
 • Mindre allsidig: Apparater gir deg ikke samme bevegelsesmuligheter. Du har for eksempel ikke muligheten til å endre vinkel underveis i bevegelsen. Dette gir mindre muligheter for variasjon.

Sponsede lenker

Hva bør du velge?

Valget mellom frivekter og apparater avhenger av flere faktorer, blant annet hvilke treningsmål du har satt deg, din treningserfaring og eventuelt skader eller fysiske begrensninger du har.

 • For generell styrke og funksjonalitet: Hvis målet ditt er å bygge styrke eller trene for funksjonelle aktiviteter i dagliglivet eller idrett vil frivekter være det beste valget. Øvelser med frivekter gir et mer helhetlig treningsutbytte. Siden det aktiverer flere muskelgrupper samtidig gjør det også treningen mer effektiv. Du får mer ut av hver repetisjon. Både i forhold til tid og nevromuskulær tilpasning.
 • For spesifikk muskelutvikling og rehabilitering: Dersom du er nybegynner eller har behov for å isolere en bestemt muskel eller muskelgruppe kan apparater være et bedre valg. De gir mer stabilitet og er enklere å bruke for å isolere spesifikke muskler.

Den beste måten å finne ut hvilken treningsmetode som er best for deg er å prøve ut begge deler og se hva som fungerer best.

Hvis du er nybegynner eller har skader kan det være lurt å starte med apparater. Når du har blitt sterkere og mer erfaren, kan du begynne å trene med frivekter.

Kombinasjon for maksimal effekt

En kombinasjon av frivekter og apparater kan gi deg det beste fra begge verdener. Frivekter gir funksjonalitet og allsidighet, mens apparater lar deg fokusere på spesifikke muskler og isolere dem, i tillegg til å være forbundet med noe lavere risiko for skade. Ved å variere mellom disse to metodene kan du utvikle en velbalansert og allsidig treningsrutine gir god progresjon og er tilpasset dine individuelle treningsmål.

Tips for effektiv trening

 • Fokuser på teknikk: Uansett om du velger frivekter eller apparater er god form og teknikk nøkkelen til effektiv trening og forebygging av skader.
 • Lytt til kroppen: Tilpass treningsintensiteten etter eget nivå og behov. Det er viktig at du utfordrer deg selv, men å kjenne og respektere sine egne grenser er minst like viktig.
 • Vær tålmodig: Det tar tid å oppnå resultater. Vær tålmodig og konsekvent med treningen. Er du standhaftig og konsistent vil du til slutt få lønn for strevet.
 • Søk veiledning: Hvis du er usikker bør du ikke nøle med å søke råd fra en treningsveileder eller personer med mer treningserfaring. De kan veilede deg i riktig bruk av både frivekter og apparater.

Avsluttende tanker

Husk at det viktigste for å lykkes med treningen er å finne en metode som fungerer for deg. Velg en treningsform som du trives med. Treningen skal være tilpasset dine individuelle behov og mål. Det som fungerer for en annen fungerer kanskje ikke like godt for deg.

Alle er forskjellige. Enten du velger å trene med frivekter, apparater, eller en kombinasjon av disse, ligger nøkkelen til suksess i regelmessighet og dedikasjon til treningen. Uansett hva du velger er dette som må ligge i bunnen for å oppnå resultater. God trening!

Relaterte artikler