ANNONSE

Garmin Instinct 2X Solar – Et solid alternativ

Garmin Instinct 2X Solar (Foto: Garmin)

Garmin har nylig lansert Instinct 2X Solar. Dette er det siste tillegget til den populære Instinct 2-serien som består av robuste GPS-smartklokker skapt for litt tøffere bruk.

Bakgrunn

Garmin Instinct-serien ble lansert i 2018 og ble raskt populær blant friluftsentusiaster på grunn av sitt slitesterke design og funksjoner spesifikt rettet mot utendørsaktiviteter.

Instinct-serien fokuserer på å være robust, pålitelig med nøyaktig navigering og lang batteritid. Disse egenskapene gjør disse klokkene ideelle for bruk i tøffe miljøer og utfordrende aktiviteter som fjellklatring, fotturer og terrengløping.

Solar modellen ble lansert i 2020 og introduserte solcellelading som en måte å forlenge batterilevetiden på. Med denne funksjonen kan klokken i teorien forlenge batteriets levetid uendelig så lenge det er tilgang på tilstrekkelig sollys

I denne artikkelen skal vi ta en nærmere titt på hva Instinct 2X Solar har å by på, og hvorfor den kan være det beste kjøpet for deg som leter etter en pålitelig og robust treningsklokke som tåler en støyt.

Hva er nytt?

Her er en oversikt over det som er nytt med Instinct 2X Solar sammenlignet med Instinct 2.

 • Større skjerm (fra 0,9″ til 1,1″)
 • Større urkasse (50 mm, tidligere Instinct 2S er 40mm og Instinct 2 er 45mm)
 • Innebygd LED-lykt
 • Multibånd-GNSS
 • Mer effektivt solcellepanel
 • Training Readiness-funksjon
 • HRV Status
 • Nye aktivitetsprofiler, som hinderløp, boksing og MMA.

Hva gjør Garmin Instinct 2X Solar spesiell?

Instinct 2X Solar er designet for ekstreme forhold. Klokken kommer med en stor lettlest skjerm og en urkasse i fiberforsterket polymer.

Den største forskjellen i design mellom Instinct 2 og 2X Solar er størrelsen på urkassen. Garmin Instinct 2 er på 45 mm i diameter, mens Instinct 2S er litt mindre med 40 mm. Instinct 2X Solar er massiv i forhold, med en diameter på hele 50 mm.

Det er verdt å merke seg at ingen av Instinct 2-klokkene har touch-skjerm. Isteden navigerer du menyene ved hjelp av fem fysiske knapper.

Her følger en oversikt over noen av egenskapene som gjør at Instinct 2X Solar skiller seg ut fra konkurrentene.

1. Robusthet og solid design

Instinct 2X Solar er produsert i henhold til militær standard (MIL-STD-810) for å motstå varme og støt. Den er i tillegg vanntett ned til 100 meter (10 ATM). Denne klokken er laget for å tåle røff behandling og ekstreme forhold. Den passer derfor godt for ting som friluftsliv, ekspedisjoner og klatring eller alle som har behov for en slitesterk klokke som varer lenge.

2. Solcellelading og ubegrenset batteritid

En av de mest imponerende funksjonene ved Instinct 2X Solar er klokkens solcelleladede Power Glass™-lens. Denne teknologien gjør at klokken kan produsere 50% mer energi enn tidligere modeller i Instinct 2 Solar-serien. Dette gir i prinsippet ubegrenset batteritid i smartklokkemodus (under optimale lysforhold).

Dette betyr at du ikke lenger trenger å bekymre deg for at batteriet skal gå tomt midt i en lang tur eller treningsøkt. Batteriet varer nemlig svært lenge dersom lysforholdene ligger til rette for det.

3. Allsidig og funksjonell

Instinct 2X Solar er ikke bare en robust smartklokke, den er også en fullverdig treningsklokke. Den er et kraftig verktøy som kan hjelpe deg å nå treningsmålene dine. Med en lang rekke preprogrammerte aktivitetsprofiler for løping, sykling, svømming, HIIT og mer, samt avanserte funksjoner som håndleddsbasert pulsmåling, søvnregistrering, respirasjonsmåling og Pulse Ox, er dette en klokke som passer for alle. Uansett om du er en erfaren idrettsutøver eller bare ønsker å holde deg aktiv og sunn.

Hvordan skiller Garmin Instinct 2X Solar seg fra andre smartklokker?

Instinct 2X er mer enn bare en større Instinct 2-enhet. Den representerer et knepp opp både når det gjelder hardware og software sammenlignet med resten av modellene i serien og lignende produkter fra andre produsenter.

På hardware-siden er den integrerte lommelykten og multibånd GNSS gode tillegg hentet fra Fenix 7-serien. Imidlertid mangler den fortsatt SatIQ, noe som er litt skuffende med tanke på fokuset på batteritid og nøyaktighet i Instinct-serien som helhet.

Høydemåleren er også forbedret sammenlignet med Instinct 1-serien, og tillegget av Training Readiness er en funksjon som ønskes velkommen.

LED-lommelykt

En annen praktisk funksjon som skiller Instinct 2X Solar fra konkurrentene er den integrerte LED-lykten som gir mulighet til å justere lysstyrken etter behov. Det kan være nyttig hvis du for eksempel skal sette opp et telt i mørket, er ute på en løpetur eller bare trenger en ekstra lyskilde i hverdagen.

Les også – Garmin Forerunner 265 – Mye treningsklokke for pengene


Innovative verktøy og avansert navigasjon

Instinct 2X Solar er fullspekket med verktøy og data som hjelper deg å holde oversikt over helsen og treningsøktene dine. Samtidig tilbyr den avansert navigasjon når du er ute på reise eller tur.

Med innebygde sensorer som 3-akset kompass og barometrisk høydemåler, samt multibånd-GNSS for forbedret posisjonsnøyaktighet, blir det enklere å navigere i terrenget. I tillegg kommer klokken med TracBack®-funksjonen som hjelper deg å finne tilbake til startpunktet.

Aktivitetsprofil for Obstacle Course Racing (OCR)

Instinct 2X Solar er den første av Garmins smartklokker som leveres med en egen aktivitetsprofil for Obstacle Course Racing (OCR eller hinderløype). Denne profilen inkluderer løpssegmentering og ulike typer hindre, og gir deg innsikt i antall løpestrekninger, løpetid per strekning (med data som distanse, tempo, kadens, skrittlengde med mer), antall hindre, tid brukt på hvert hinder, høydestigning og puls.

Foto: Garmin

For de som søker enda flere funksjoner er Instinct 2X Solar – Tactical Edition fullspekket med taktiske funksjoner som Jumpmaster, taktiske preprogrammerte aktivitetsprofiler, projiserte veipunkter og bruk av dobbelt GPS-format.

Tactical edition er også kompatibel med nattbriller, og Stealth Mode kan aktiveres for å forhindre deling av GPS-posisjon og deaktivering av trådløs kommunikasjon. Dette gjør at du kan benytte treningsfunksjonene i områder med sikkerhetsrestriksjoner uten å avsløre posisjonen.

Best i test?

Instinct 2X solar ble lansert i april 2023 og der er ikke gjennomført så mange grundige tester av den ennå. En svært grundig test av Garmin Instinct 2X Solar er imidlertid utført av bloggeren DC Rainmaker.

Han har evaluert klokken svært nøye og testet den ute i felten for å gjøre seg egne erfaringer.

Testen konkluderte blant annet med at Instinct 2X er et solid skritt i riktig retning for Instinct 2-serien, både når det gjelder hardware og software.

Testen påpekte imidlertid også noen begrensninger, spesielt når det gjelder navigasjonsfunksjonene og mangelen på SatIQ. Til tross for disse ulempene anså testeren Instinct 2X som et godt valg for alle som er ute etter en robust og pålitelig treningsklokke.

Les hele testen her

Fordeler og ulemper

Her følger en liste over noen av de viktigste fordelene og ulempene med Garm:

Fordeler

 1. Lang batteritid og solcellelading: Batteritid er en av de største fordelene ved Instinct 2X Solar. Inntil 40 dager i smartklokkemodus. Solcelleladingen øker batteritiden og gir potensielt ubegrenset batteritid i under optimale lysforhold. Dette er ideelt for langvarig bruk og ekspedisjoner utendørs.
 2. Robust og holdbart design: Klokken er produsert i henhold til militær standard (MIL-STD-810) for varme og støt og er vanntett ned til 100 meter (10 ATM). Dette gir en svært slitesterk klokke som er egnet under krevende forhold.
 3. Integrert LED-lys: Denne funksjonen er nyttig for de som ofte befinner seg i mørke omgivelser eller har ekstra behov for å bli sett i mørket.
 4. Allsidige trenings- og helsefunksjoner: Klokken tilbyr et bredt spekter av funksjoner for å overvåke helse og trening, inkludert håndleddsbasert pulsmåling, avansert søvnregistrering, respirasjonsmåling og Pulse Ox.
 5. Avansert navigasjon: Instinct 2X Solar har forbedret posisjonsnøyaktighet og innebygde sensorer som 3-akset kompass og barometrisk høydemåler, noe som gjør det enklere å navigere i terrenget.
 6. Taktiske funksjoner (Tactical Edition): For de som trenger taktiske funksjoner, tilbyr Tactical Edition en rekke nyttige funksjoner.

Selv om Garmin Instinct 2X Solar har mange fordeler er det også noen potensielle ulemper du bør vurdere før du kjøper:

Ulemper

 1. Pris: Med en veiledende pris på kr. 5 299,- for Instinct 2X Solar og kr. 5 899,- for Instinct 2X Solar – Tactical Edition, kan prisen være litt høy for noen brukere. Spesielt dersom du ikke har behov for alle egenskapene klokken tilbyr.
 2. Størrelse og vekt: Med en 50 mm skjerm og urkasse i fiberforsterket polymer, kan klokken oppleves som litt stor og tung. Dette kan potensielt være noe ukomfortabelt ved langvarig bruk eller for personer med smale håndledd.
 3. Kompleksitet: Instinct 2X Solar kommer med et bredt spekter av funksjoner og innstillinger men mangler touch-skjerm. For noen brukere kan det oppleves overveldende å lære seg alle funksjonene og navigere gjennom menyene kun ved hjelp av de fysiske knappene. Det kan også være at du ikke trenger alle funksjonene som tilbys, og at klokken derfor fremstår som mer komplisert enn nødvendig for ditt bruk.
 4. Estetikk: Selv om Instinct 2X Solar er designet for å være robust og tåle tøffe forhold kan det hende at designet ikke appellerer til alle. Spesielt dersom du er vant til mer “normale” smartklokker eller foretrekker en mer elegant og minimalistisk stil.
 5. Musikk: Mangel på innebygd musikkavspilling kan være en ulempe. Dersom du liker å høre på musikk eller podkaster under treningsøkter uten å måtte dra med deg telefonen.

Det er viktig å veie fordeler og ulemper nøye før du bestemmer deg for å kjøpe. Hvis du er en friluftsentusiast, idrettsutøver eller trenger en smartklokke med taktiske funksjoner, kan dette være et utmerket valg. Hvis du derimot er ute etter en enklere og mer minimalistisk smartklokke til en lavere pris, kan det være lurt å vurdere andre alternativer på markedet.

Er Garmin Instinct 2X Solar et godt kjøp?

Når det kommer til robuste og slitesterke multisport-smartklokker er Garmin Instinct 2X Solar uten tvil en av de beste alternativene på markedet. Med solcellelading, ekstrem holdbarhet og en lang liste med funksjoner for helse, trening og navigasjon, tilbyr denne klokken noe for enhver smak.

Pris og tilgjengelighet

Instinct 2X Solar kommer i fire ulike modeller og selges til en veiledende pris på kr. 5 299,-. Instinct 2X Solar – Tactical Edition kommer i to ulike modeller og selges til en veiledende pris på kr. 5 899,-.

Garmin Instinct 2X Solar er en betydelig oppgradering fra tidligere modeller i Instinct-serien, og konkurrerer godt med andre Garmin-enheter som for eksempel Fenix 7. Du får her mange av de samme funksjonene, men til en noe lavere pris.

Hvis du er en eventyrlysten person som har behov for en slitesterk og pålitelig klokke med «uendelig» batteritid, avanserte trenings- og navigasjonsfunksjoner, samt innovative verktøy som LED-lommelykt og solcellelading, er Garmin Instinct 2X Solar et utmerket valg.

Mangler musikkavspilling

Garmin Instinct 2X Solar har ikke innebygd musikkavspilling slik en del andre Garmin-klokker har. Du vil derfor ikke kunne lagre eller spille av musikk direkte fra klokken. Du kan likevel styre musikken fra en tilkoblet smarttelefon via klokken.

Hvis musikkavspilling uten telefon er en viktig funksjon for deg kan mangel på denne funksjonen oppleves som en betydelig ulempe. Det kan da være verdt å vurdere andre smartklokker som tilbyr innebygd musikkavspilling. For eksempel noen av Garmins andre modeller, eller konkurrenter som Apple Watch Ultra, Samsung Galaxy Watch og andre

Ikke en smartklokke

Selv om prisen kan virke litt høy for noen brukere får du her en klokke som er bygget for å tåle røff behandling og ekstreme forhold. Dette går litt på bekostning av det estetiske. Dersom du er vant til en tradisjonell smartklokke med fargerik touch-skjerm og musikkavspilling er dette kanskje ikke klokken for deg. Samtidig tilbyr den et vell av funksjoner som utvilsomt vil kunne hjelpe deg å nå treningsmålene dine.

For de som ønsker enda mer taktisk funksjonalitet, er Instinct 2X Solar – Tactical Edition verdt å vurdere. Den ekstra prisen gir deg tilgang til en rekke taktiske funksjoner du kanskje har behov for, men sannsynligvis ikke.

Konklusjon

Garmin Instinct 2X Solar er en imponerende treningsklokke som kombinerer robusthet, holdbarhet og et bredt spekter av funksjoner for å kunne tilby en allsidig og kraftig klokke som passer for alle. Uansett om du er en friluftsentusiast som liker ekstreme turer, trener på helsesenteret eller er ute i naturen på enklere familieturer så får du en klokke som er bygget for å tåle bruken.

Med ubegrenset batteritid takket være solcellelading, avanserte trenings- og navigasjonsfunksjoner, og en rekke unike verktøy som LED-lommelykt og aktivitetsprofil for Obstacle Course Racing, er Garmin Instinct 2X Solar et sterkt anbefalt kjøp også for de som bare leter etter en slitesterk og funksjonell smartklokke.

Så, hvis du er på utkikk etter en ny treningskamerat som kan hjelpe deg med å nå målene dine og holde deg trygg og orientert i naturen, kan Garmin Instinct 2X Solar være det perfekte kjøpet for deg.

Relaterte Artikler