annonse

Hallux valgus

Hallux valgus er et medisinsk begrep som beskriver en medfødt feilstilling i stortåen. Denne misdannelsen innebærer at tåen utvikler en overdreven vinkel utover mot lilletåen (lateral deviasjon).

annonse

Denne skjevheten medfører ofte at det oppstår en markant kul eller klump rundt stortåens grunnledd på innsiden av forfoten.

betennelse-hallux-valgus
Hallux valgus med betennelse og hevelse i stortåens i grunnledd

Betennelser og smerter i forfoten

Klumpdannelsen gir økt trykk, friksjon og slitasje på innsiden av forfoten i regionen rundt grunnleddet til den skjeve stortåen. Noe som medfører at dette området ofte blir betent, hovent og smertefullt.

Iblant oppstår det også betennelse og hevelse i slimposen (bursa) som befinner seg i nærheten av stortåleddet.

Den markante klumpen som oppstår i forbindelse med hallux valgus er blant annet et resultat av benpåleringer og fortykkelser i hud og omkringliggende vev.

Hva er årsaken til hallux valgus?

I de fleste tilfeller er det ikke klart hvorfor hallux valgus misdannelser i stortåen utvikler seg. Det antaes imidlertid at det eksisterer en arvelig genetisk komponent.1

I enkelte tilfeller kan en hallux valgus deformitet også utvikle seg i forbindelse med revmatiske sykdommer som for eksempel osteoartrose eller revmatoid artritt.

annonse

Trange sko er en medvirkende årsak

Uavhengig av underliggende årsak vet man at trangt eller dårlig tilpasset fottøy medvirker til utviklingen av betennelser og andre symptomer som ofte oppstår i forbindelse med hallux valgus.

Spesielt høyhælte eller spisse sko som forårsaker press på sidene av forfoten bidrar til utvikling eller forverring av symptomer. Denne type trange og spisse sko legger ekstra trykk på stortåleddet og forfoten og forårsaker friksjon og irritasjon av vevet rundt det skjeve stortåleddet.

Risikofaktorer

Hallux valgus misdannelser forekommer hos om lag 23% av befolkningen mellom 18 og 65 år. Tilstanden forekommer oftere blant kvinner enn blant menn og kvinner utvikler dessuten oftere plagsomme og smertefulle symptomer i forbindelse med hallux valgus.2

Risikoen for å utvikle plager og komplikasjoner i forbindelse med hallux valgus blir i tillegg større i takt med økende alder.3

Symptomer ofte forbundet med hallux valgus

  • Smerte på innsiden av stortåen som gjør det vanskelig å gå normalt.
  • Synlig betennelse og hevelse rund basen av tåen.
  • Foten kan iblant bli så stor og hoven at det kan være vanskelig å finne sko som er brede nok.

I alvorlige tilfeller kan stortåen presse andre tær ut av stilling. Det kan også oppstå infeksjoner i det betente området.

Hallux valgus medfører ikke alltid plagsomme symptomer og mange som er født med misdannelsen opplever ingen symptomer i det hele tatt.

Diagnostisering

Diagnosen stilles som regel klinisk på grunnlag av typiske funn og symptomer og er som regel ukomplisert.

Røntgen kan i enkelt tilfeller benyttes for å utelukke andre årsaker og for å påvise eventuelle slitasjeforandringer i tåens grunnledd.

Vanligvis er det ikke nødvendig med røntgenundersøkelse for å stille diagnosen. Røntgen benyttes Hallux-valgus-røntgenimidlertid i forbindelse med forberedelser til operasjon.

En lateral deviasjon på 15° eller mer er nødvendig for at en skjevhet i stortåleddet skal kvalifisere som en hallux valgus misdannelse.

Behandling av symptomer

Bruk av anbefalt fottøy vil ikke kurere hallux valgus men kan bidra til å forebygge symptomer som ofte oppstår i forbindelse misdannelsen.

Anbefalt fottøy:

  • Bruk romslige og myke sko med god demping (brede joggesko, tøfler etc..)
  • Unngå høyhælte, spisse eller trange sko.
  • Sko med lisser eller remmer som gir justeringsmuligheter

Spesialsko med polstring på innsiden av stortåen kan ha en viss forebyggende effekt og lindre smerte. Ortoser og skoinnlegg som tar sikte på å rette opp stortåen benyttes også , men med varierende effekt.

For å forhindre infeksjoner er det svært viktig med god fothygiene dersom man har en hallux valgus misdannelse i stortåen.

Operasjon av hallux valgus

Operasjon kan bli aktuelt dersom bruk av anbefalt fottøy ikke gir tilstrekkelig lindring av plagsomme symptomer eller dersom klumpen rundt stortåens grunnledd er så stor at den gjør det umulig å bruke vanlig fottøy.

Målet med operasjonen er å rette ut stortåleddet så mye som mulig og lindre smerte og andre symptomer.

Operasjon blir vanligvis ikke utført kun på bakgrunn av kosmetiske hensyn.

Operasjonen foregår normalt under lokal bedøvelse, og man er vanligvis ute av sykehuset samme dag.

Fysioterapi

Fysioterapi i forbindelse med hallux valgus er mest aktuelt i forbindelse med rehabilitering i etterkant av operasjon.

Fysioterapi fokuserer på å gjenopprette bevegeligheten i stortåleddet ved hjelp av leddmobiliseringsteknikker. Bevegelsestrening i form av tøyningsøvelser for ledd og omkringliggende muskulatur er også viktig.

Fysioterapi innebærer også å hjelpe pasienten med å returnere til vektbærende aktiviter på korrekt måte. Fysioterapeuten vil i tillegg kunne instruere i riktig bruk av krykker og andre hjelpemidler.

Referanser[+]

Relaterte artikler