Annonse

Havre bidrar til en sunnere tarmflora

En ny studie antyder at havre og havreprodukter er spesielt gunstige for tarmfloraen.

Havre - tarm, tarmbakterier, tarmflora

Havregryn er mer enn bare en ingrediens i frokostblandingen. En lang rekke studier har påvist at havre også har betydelige helsefordeler. Nyere forskning viser at fullkornsprodukter av havre kan være spesielt gunstig for tarmen.

Hva sier forskningen?

En nylig studie publisert i “Nutrients Journal” har dykket dypere ned i hvordan havre påvirker tarmfloraen vår. Dette er de gunstige bakteriene i tarmen som hjelper kroppen og immunforsvaret og fungere optimalt. Forskerne utførte en systematisk gjennomgang av studier og artikler fra 2012 til 2023 for å finne ut hvordan havreprodukter og tilskudd kan endre tarmens bakterieflora og funksjon.

Hovedfunn:

  • Havre er en utmerket kilde til fiber.
  • Basert på sin sammensetning av næringsstoffer bør havre betraktes som en funksjonell matvare.
  • Inntak av havre reduserer effektivt LDL-kolesterol og totalt kolesterol hos overvektige og personer med diabetes type 2.
  • β-glukan (betaglukan) fra havre stimulerer veksten av gunstig tarmbakterier og har såkalte prebiotiske egenskaper.

Hvorfor er havre bra for tarmen?

Havre er rik på både løselige og uløselige fibre. Disse fibrene fungerer som mat for de gode bakteriene i tarmen vår. Spesielt har en type fiber kalt β-glukan vist seg å ha fordeler som å redusere kolesterol og blodsukker.

I tillegg inneholder havre fenoliske forbindelser som kan ha betennelsesdempende egenskaper. Dette betyr at de kan beskytte oss mot en rekke sykdommer, inkludert hjertesykdom og visse typer kreft.

En viktig kilde til fiber

Resultatene fra studien tyder på at havre kan være en viktig kilde til fiber som hjelper voksne av begge kjønn å oppfylle deres daglige fiberbehov. Havre kan også betraktes som en “funksjonell mat”, noe som betyr at den har spesielle helsefordeler utover dens grunnleggende ernæringsverdi.

Videre viste studien at havre effektivt kan redusere dårlig kolesterol hos overvektige individer og de med type 2 diabetes.

Konklusjon

Denne studien bidrar til en dypere forståelse av hvordan havre kan påvirke bakteriefloraen i tarmen i positiv retning. Selv om det allerede er kjent at det er sunt å spise havre, understreker denne studien nok en gang viktigheten av havre og fullkorn i det daglige kostholdet for å opprettholde god tarmhelse. Likevel understreker forskerne at ytterligere forskning er nødvendig for å bekrefte funnene.