annonse

Hoka sko – Hvorfor er løpesko fra Hoka One One unike?

Hoka Clifton 9 (foto: Hoka One One)

Hoka One One, ofte bare kalt Hoka, er en produsent av løpesko som har blitt svært populære de siste årene. Med sitt maksimalistiske design og innovative såleteknologi har Hoka sko blitt en favoritt blant løpere på alle nivåer.

annonse

I denne artikkelen vil vi utforske hva som gjør Hoka sko spesielle og hvordan de kan bidra til å forebygge skader og forbedre løpsteknikk og ytelse. Vi vil også gi råd om hvordan man du velger riktig Hoka sko.

Inneholder reklame i form av sponsede lenker til outnorth.no

Hoka skoens historie

Hoka One One ble grunnlagt i 2009 av to tidligere Salomon-ansatte, Jean-Luc Diard og Nicolas Mermoud. De hadde en visjon om å skape en løpesko som kunne forbedre løpsopplevelsen ved å tilby maksimal demping og støtte.1

Den første modellen de utviklet (Mafate) hadde en tykk og dempet såle kombinert med lav vekt, og ble raskt populær blant særlig ultraløpere og terrengløpere.

Fordeler og ulemper

Fordeler

 • Ekstra demping og støtte som kan redusere risikoen for skader og forbedre løpsøkonomien.
 • Lettvektige materialer og konstruksjon som kan bidra til bedre ytelse.
 • Bredt utvalg av modeller for ulike pronasjonstyper, terreng og treningsmål.

Ulemper

 • Maksimalistisk design kan føles klumpete og mindre responsivt for noen løpere.
 • Høyere pris sammenlignet med andre løpesko på markedet.
 • Noen studier antyder at maksimalistiske løpesko kan øke risikoen for skader under noen omstendigheter.

Hoka sko – typiske egenskaper

Demping

Hoka One One er kjent for sitt maksimalistiske design med tykke såler og god demping som gir ekstra støtte og komfort når du løper. Dette reduserer støtbelastningen på føtter og ledd. Noe som kan bidra til å forebygge slitasjeskader og forbedre løpsøkonomien.

Lav dropp

Skoens dropp er høydeforskjellen mellom hælen og tåen på skoen. Hoka sko har generelt en lavere dropp (mellom 4-5 mm) sammenlignet med mer tradisjonelle løpesko. Dette oppmuntrer til en mer naturlig løpestil og en mer effektiv løpsøkonomi.

annonse

Vekt

Til tross for den tykke sålen og ekstra dempingen er Hoka sko likevel ofte lettere enn tradisjonelle løpesko. Dette skyldes bruk av lette materialer og en effektiv konstruksjon. Lettere sko kan spare energi og forbedre ytelsen.

Teknologi og innovasjon

Hoka sko skiller seg fra andre løpesko på markedet. Hovedsakelig på grunn av det litt spesielle utseendet og den tilsynelatende overdimensjonerte sålen. Noen av de viktigste tekniske egenskapene som gjør Hoka sko unike inkluderer:

 • Maksimalistisk demping: Hoka sko har en tykk såle som gir betydelig demping og god støtte. Dette kan bidra til å redusere støt og belastning på leddene når du løper.
 • Meta-Rocker: Dette er en karakteristisk buet såleprofil som fremmer en mer naturlig fremoverlente løpestilling og hjelper til med å drive løperen fremover. Dette kan bidra til å øke effektiviteten i løpesteget og redusere belastningen på leggmuskulaturen 2
 • Active Foot Frame: En unikt utformet mellomsåle som omslutter foten for å gi ekstra støtte og stabilitet på sidene av sålen. Dette kan være spesielt nyttig for løpere som har problemer med overpronasjon eller underpronasjon.

Hoka sko – bedre løpsøkonomi og skadeforebygging

Flere studier har undersøkt effekten av Hoka sko på løpsøkonomi, komfort og skadeforebygging. Noen av de mest interessante funnene inkluderer:

 • Redusert belastning: Maksimalistiske løpesko som Hoka One One har en tykk såle som gir bedre støtdemping enn mer minimalistiske løpesko. Dette kan redusere belastningen på leddene og redusere risikoen for skader 3 En studie fra 2018 fant at løpere som brukte sko med maksimal demping reduserte belastningen på leggmuskulaturen sammenlignet med løpere som brukte mer minimalistiske sko 4
 • Forbedret løpsøkonomi: I en annen studie ble det vist at løpere som brukte Hoka sko med Meta-Rocker-teknologi hadde bedre løpsøkonomi enn de som brukte mer tradisjonelle løpesko 5
 • Skadeforebygging: Enkelte studier antyder at den økte dempingen og støtten i sko fra Hoka One One kan bidra til å redusere risikoen for løpsrelaterte skader, selv om mer forskning er nødvendig for å bekrefte dette 6

Hvordan velge riktig Hoka sko?

Når du skal velge en Hoka One One modell er det viktig å vurdere følgende faktorer:

 1. Løpestil: Hoka tilbyr sko for forskjellige typer løping, inkludert landevei-, terreng- og fjelløping. Velg en modell som passer din foretrukne løpestil, distanse og type underlag.
 2. Fotens form og pronasjon: Noen Hoka modeller er designet spesielt for løpere med over- eller underpronasjon. Sjekk skoens beskrivelse for å finne ut om den passer til din fottype.
 3. Størrelse og passform: Hoka sko kan ha en litt annen passform enn andre merker. Prøv flere størrelser og modeller for å finne den som passer deg best.
 4. Personlige preferanser: Velg en sko som føles komfortabel og gir god støtte . Husk at den perfekte skoen for en annen løper ikke nødvendigvis er den perfekte skoen for deg.

Les også: Slik velger du riktige løpesko

Populære Hoka-modeller

Her er noen av de mest populære Hoka-modellene med spesifikke egenskaper:

Hoka One One Clifton

Dette er en lett nøytral sko med god demping. Den er egnet for både trening og konkurranse. Clifton er ideell for løpere som ønsker en komfortabel sko for lange distanser.

Hoka One One Bondi

Dette er Hoka’s mest dempede sko. Laget for løpere som trenger ekstra støtte og beskyttelse. Bondi er ideell for løpere som løper mye på hardt underlag og ønsker å redusere belastningen på leddene.

Hoka One One Rincon: En lett og responsiv sko med moderat demping, egnet for både trening og konkurranse. Rincon er en allsidig modell som passer for løpere som ønsker en raskere sko for kortere distanser og fartstrening.

Hoka One One Speedgoat: Dette er en populær terrengsko med godt grep og beskyttelse. Speedgoat er designet for tekniske løpere som løper på stier og krevende terreng.

Hoka One One Arahi: En støttende og stabil sko for løpere som overpronerer. Arahi kombinerer god demping med stabilitetsfunksjoner for å hjelpe løpere med å opprettholde en effektiv løpsstil.

Dette var kun et utvalg av de mest populære modellene. Det finnes en Hoka sko for alle bruksområder. De siste årene har de også begynt å tilby sko med karbonplater.

Hoka sko med karbonplater

På flere modeller er karbonplater lagt inn i mellomsålen for å gi bedre fraspark og skyve løperen fremover.

Funksjonene til karbonplater i Hoka-sko inkluderer:

 1. Stivhet og respons: Karbonplater gir litt stivere såle og bidrar til en mer responsiv følelse under foten. Dette fører til en raskere overgang fra hæl til tå og kan bidra til å forbedret løpsøkonomi.
 2. Energiretur: Karbonplater kan «lagre» bevegelsesenergi når foten treffer bakken og frigjøre den ved å sprette tilbake til sin opprinnelige form. Dette bidrar til å skyve løperen fremover.
 3. Stabilitet: Karbonplater kan også forbedre stabiliteten i skoen ved å begrense overdreven fleksibilitet og tåfleks. Dette gir bedre støtte og beskyttelse til foten under løpeturen.

Responsen i Hoka-sko med karbonplater gjør skoene mer effektiv, og kan gjøre det lettere å opprettholde et høyt tempo over tid. Modeller som Hoka One One Carbon X og Carbon X 2 er kjent for god respons og ytelse, mye grunnet bruken av karbonplater.

Diskusjon: Kan Hoka sko gi økt risiko for skader?

Noen studier antyder at maksimalistiske løpesko, som Hoka One One, faktisk kan øke belastningen på foten og leddene når man løper. Dette er også basert på anekdotiske erfaringer fra noen brukere.

Noe forskning peker på at løping i Hoka One One og andre maksimalistiske løpesko potensielt kan øke risikoen for skader. Dette fordi de har målt at løping i slike sko utsetter ankel og kneledd for større vertikale krefter som virker med høyere hastighet og endrer løpsmekanikken i fot- og ankel.

En studie fra 2016 publisert i “Orthopaedic Journal of Sports Medicine” fant at løpere som brukte maksimalistiske sko ble utsatt for høyere belastning av plantarfleksorene og hadde økt risiko for ankelskader sammenlignet med løpere i mer tradisjonelle sko 7

Samtidig viste en annen studie publisert i “American Journal of Sports Medicine” i 2018 at det ikke var noen signifikant forskjell i skadefrekvens mellom løpere som brukte maksimalistiske sko og løpere som brukte minimalistiske eller mer tradisjonelle sko.8

Motstridende forskning

Forskning på dette feltet er fortsatt begrenset og noen ganger motstridende.

Det er uansett ikke slik at du umiddelbart bør skrote Hoka skoene dine og begynne å bruke sko med minimalistisk demping på bakgrunn av dette.

Forskere peker blant annet på at selv om kroppen absorberer mer vertikalt virkende krefter når man bruker løpesko med maksimal demping, betyr ikke dette nødvendigvis at slike sko forårsaker flere skader eller vil føre til skade for deg.

En annen studie fant tvert imot ut at løping i maksimalistiske sko (Hoka Bondi 8) reduserte støtbelastningen på fotsålen sammenlignet med å bruke minimalistiske løpesko (New Balance Minimus Hi-Rez). 9 Denne reduksjonen var spesielt betydelig i forfoten.

På bakgrunn av dette kan løpere som sliter med fotproblemer som for eksempel metatarsalgi, plantar fasciitt, Mortons nevrom, hallux valgus, eller andre tå- og forfotskader dra fordel av å bruke Hoka-løpesko fremfor minimalistiske løpesko.

Det finnes ikke noe enkelt entydig svar på om maksimalistiske løpesko øker eller reduserer risikoen for skader. Det finnes forskning som antyder begge deler. Konklusjonen er som regel at «det kommer an på» og at løpere bør velge sko basert på individuelle behov og preferanser i tillegg til å gradvis tilpasse seg nye sko for å minimere risikoen for skader og ubehag.

Gradvis tilpasning

Overgangen til maksimalistiske sko kan føre til endringer i løpestil for eksempel om lander på hæl eller forfot. Slike plutselige endringer kan resultere i ubehag og smerter hvis kroppen ikke er vant til den nye løpestilen.

Får du vondt i leggen eller foten når du bytter til Hoka sko kan det være et tegn på at skoene tvinger frem en løpestil kroppen din ikke er vant til. Det kan derfor være lurt med en gradvis overgang dersom du ikke har erfaring med Hoka sko fra før.

Konklusjon

Hoka sko er populære blant løpere på grunn av sitt innovative design med ekstra støtdemping og støtte kombinert med relativt lav vekt. De tilbyr en rekke modeller for ulike behov, distanser og underlag.

Forhåpentligvis har denne artikkelen gitt deg litt mer innsikt i hvorfor så mange foretrekker maksimalistiske løpesko fra Hoka One One og hva som gjør Hoka sko spesielle.

Referanser[+]

Relaterte artikler