Annonse

Høyt blodtrykk – Symptomer og årsaker

Her får du en oversikt over alt du trenger å vite om høyt blodtrykk.

Foto: Canva

I denne artikkelen vil vi forsøke å gi en enkel og oversiktlig forklaring på hva høyt blodtrykk er, hvordan det påvirker helsen vår og hvordan det kan behandles.

Hva er hypertensjon?

Høyt blodtrykk, også kjent som hypertensjon, er en tilstand der blodtrykket i arteriene er forhøyet sammenlignet med det som regnes som sunt eller normalt. Dette kan blant annet øke risikoen for alvorlige helseproblemer som hjerteinfarkt og hjerneslag.

Hvordan måles blodtrykket?

Blodtrykk måles vanligvis med et blodtrykksapparat. Dette består vanligvis av en oppblåsbar mansjett som festes rundt overarmen og et måleinstrument som viser blodtrykket i millimeter kvikksølv (mmHg).

Målingen avleser to tall, det systoliske trykket og det diastoliske trykket. Disse uttrykkes ofte som “systolisk/diastolisk” (for eksempel 120/80 mmHg).

Hva er systolisk og diastolisk blodtrykk?

Systolisk trykk beskriver det høyeste trykket i arteriene når hjertet trekker seg sammen og pumper blod ut i kroppen. Diastolisk trykk måler det laveste trykket i arteriene mellom hjerteslagene.

Hva regnes som normalt og sunt blodtrykk?

Et normalt blodtrykk for en voksen person ligger vanligvis rundt 120/80 mmHg. Høyt blodtrykk anses ofte å være 140/90 mmHg eller høyere.

Hva er symptomene?

Det er sjelden entydige og klare symptomer på høyt blodtrykk. Mange føler seg helt normale og er ikke klar over tilstanden. Likevel kan enkelte oppleve symptomer som hodepine, kronisk tretthet og kortpustethet.

Disse symptomene er vanligvis vage og lite spesifikke, noe som gjør det viktig med regelmessige legekontroller for å måle blodtrykket.

Årsaker til høyt blodtrykk

Årsakene til høyt blodtrykk kan være mange, inkludert genetiske faktorer, usunn livsstil som dårlig kosthold og mangel på fysisk aktivitet, samt underliggende medisinske tilstander og nyresykdom.

Risikofaktorer inkluderer:

Annonse
  • Høy alder
  • Overvekt eller fedme
  • Usunt kosthold med høyt saltinntak
  • Mangel på fysisk aktivitet
  • Tobakksbruk, inkludert røyking og snus
  • Høyt alkoholinntak
  • Genetisk predisposisjon (familiehistorie med høyt blodtrykk)
  • Kroniske medisinske tilstander som diabetes og nyresykdom
  • Høyt stressnivå
  • Bruk av visse medisiner, som p-piller eller visse smertestillende

Behandlingsalternativer

Behandling inkluderer ofte livsstilsendringer som bedre kosthold og mer fysisk aktivitet. Medisiner som betablokkere eller ACE-hemmere er også vanlig.

Ofte stilte spørsmål

Kan et kosthold med mye salt påvirke blodtrykket?

Høyt saltinntak i kostholdet er en kjent risikofaktor for å utvikle høyt blodtrykk. Når du spiser mye salt kan det føre til at kroppen holder på mer vann. Dette øker blodvolumet, noe som fører til økt trykk i blodårene. Det er derfor anbefalt å begrense saltinntaket for å forebygge eller behandle høyt blodtrykk.

Er tilstanden arvelig?

Ja, det finnes en genetisk komponent, men livsstilsfaktorer spiller også en stor rolle.

Kan jeg trene med høyt blodtrykk?

Ja, trening kan faktisk bidra til å senke blodtrykket, men det er viktig å rådføre seg med lege for å sørge for et trygt og effektivt treningsprogram.

Hva er «hvit frakk-syndrom»?

Dette er en tilstand der blodtrykket kun stiger når det måles i en medisinsk setting, men er normalt ellers.

Finnes det dietter mot høyt blodtrykk?

Ja, det finnes spesifikke dietter designet for å hjelpe med å senke blodtrykket. Den mest kjente er DASH-dietten (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Denne dietten fokuserer på inntak av frukt, grønnsaker, magre proteiner og hele korn, samtidig som den begrenser salt og bearbeidet mat.

Middelhavsdietten som inneholder mye frukt, grønnsaker, fisk og olivenolje har også vist seg å ha en positiv effekt på blodtrykket.

Konklusjon

Vi håper denne artikkelen har gitt deg en bedre forståelse av hva høyt blodtrykk er og hvordan det kan behandles. Hvis du har flere spørsmål anbefales det å snakke med fastlege eller annet kvalifisert helsepersonell.

Kilde: Helsenorge

Relaterte artikler