Annonse
treningsmat

Ashwagandha – Har tilskudd dokumentert effekt?

stress kosttilskudd ashwagandha

Ashwagandha, også kjent som Withania somnifera eller indisk ginseng, er en urteplante som har blitt brukt i tradisjonell indisk medisin i tusenvis av år på grunn av sin positive effekt på mange helseplager.

Bakgrunn og historie

Ashwagandha er en lav buskvekst som vokser vilt i India, midtøsten og deler av Afrika. Navnet “Ashwagandha” kommer fra sanskrit og betyr “duften av hest”. Navnet refererer både til plantens karakteristiske lukt og den antatte evnen til å gi energi og styrke som en hest.

ANNONSE

Planten har spilt en viktig rolle innen Ayurveda og har blitt brukt til å behandle et bredt spekter av helseplager og sykdommer. Disse inkluderer stress, angst, søvnløshet og nedsatt immunforsvar.

Ashwagandha har bare nylig blitt lovlig å selge som kosttilskudd i Norge etter en lovendring i 2017.

Sponset lenke

Vår anbefaling

KSM-66, 120 kapsler

KSM66® er et klinisk dokumentert fullspektrumekstrakt av Ashwagandha. 

  • Fremstilt med bruk av «Green Chemistry»
  • Økologisk dyrket ashwagandha

Aktive virkestoffer

Ashwagandha inneholder flere aktive virkestoffer som bidrar til de mange postive effektene på helsen.

De viktigste aktive komponentene i ashwagandha er withanolider. Dette er sterol-lignende forbindelser som er ansvarlige for mye av urtens virkning på kroppen.

Disse virkningene inkluderer en betennelsesdempende effekt, immunmodulerende virkning og krefthemmende aktivitet. I tillegg fungerer mange av disse stoffene som antioksidanter.1

ANNONSE

Withanolider er noen av de mest studerte aktive stoffene i ashwagandha og anses som en viktig indikator på urtens kvalitet og styrke.

Withanolider i ashwagandha:

  • Withaferin A
  • Withanone
  • Withanolide A
  • Withanolide B
  • Withanolide D
  • Withanolide E

Fullstendig liste over withanolider

Ashwagandha inneholder i tillegg en rekke forskjellige alkaloider. Noen av de viktigste alkaloidene som finnes i ashwagandha er withanin, somniferin, tropin og pseudotropin. Disse alkaloidene bidrar til urtens beroligende og stressreduserende effekter.

Alkaloider i ashwagandha:

  • Withanin
  • Somniferin
  • Tropin
  • Pseudotropin
  • Anaferin
  • Isopelletierin

Ashwagandha inneholder også en rekke flavonoider. Dette er antioksidantforbindelser som beskytter cellene mot oksidativt stress og skade forårsaket av frie radikaler. Flavonoider kan bidra til å forbedre hjertehelsen og redusere betennelse.

Alle de aktive virkestoffene i ashwagandha virker sammen for å gi et bredt spekter av helsefordeler.

Hvordan avgjøre kvaliteten på kosttilskudd

Prosentandelen av withanolider i ashwagandha-tilskudd er en viktig faktor å vurdere før du kjøper, dette fordi nivåene av disse forbindelsene sier noe om hvor potent tilskuddet er. Generelt anses tilskudd med et høyere innhold av withanolider som mer potente og effektive.

Prosentandelen av withanolider kan variere avhengig av kvaliteten på råvarer og ekstraksjonsmetoden som brukes. Et standardisert ekstrakt inneholder vanligvis mellom 2,5% og 5% withanolider. Imidlertid kan enkelte produkter av svært høy kvalitet inneholde opptil 8-10% withanolider. Høyere konsentrasjon av de aktive virkestoffene gir mer potente helsefordeler og bedre effekt av tilskuddet.

Helsefordeler og bruksområder

Ashwagandha har en rekke helsefordeler og bruksområder. Dette er hovedsakelig på grunn av withanolider, men også andre virkestoffer spiller en rolle. Noen av de mest kjente helsefordelene inkluderer:

Stressreduksjon

Ashwagandha er et adaptogen. Det vil si et middel som hjelper kroppen med å tilpasse seg stress og normaliserer fysiologiske prosesser. Studier har blant annet vist at ashwagandha kan redusere kortisolnivået. Kortisol er et stresshormon som kroppen utskiller ved mentalt og fysisk stress.

Tilskudd kan også virke stressdempende og gi en økt følelse av velvære hos personer som lider av kronisk stress og angst.2

Bedre søvnkvalitet

Ashwagandha kan bidra til å forbedre søvnkvaliteten og redusere søvnløshet fordi de aktive virkestoffene har en beroligende effekt på nervesystemet. En studie viste at tilskudd med ashwagandhaekstrakt forbedret søvnkvaliteten og sovetiden hos personer med insomni (søvnløshet).3

Økt energi og utholdenhet

Ashwagandha kan gi mer energi og bedre utholdenhet fordi plantens adaptogene effekt forbedrer kroppens respons på fysisk og mental tretthet. Den er også kjent for å styrke immunforsvaret. Flere studier har i tillegg vist at ashwagandha kan bidra til å forbedre idrettsprestasjoner og gi økt muskelstyrke. 4

Hjernehelse og kognitiv funksjon

Ashwagandha kan også ha en nevrotrofiske effekt. Det vil si at den kan stimulere vekst og utvikling av nerveceller. Forskning har påvist at ashwagandha kan forbedre kognitiv funksjon, hukommelse og læringsevne både hos friske personer og personer med kognitive lidelser som for eksempel Alzheimers sykdom.5

Seksuell funksjon og fertilitet:

Ashwagandha har lenge vært brukt som et afrodisiak for å øke fruktbarheten hos både menn og kvinner. Enkelte studier har vist at ashwagandha kan forbedre seksuell funksjon, føre til økt produksjon av testosteron og forbedre sædkvaliteten hos menn.6

Krefthemmende effekt

Ashwagandha har blitt studert for sin evne til å redusere veksten av kreftceller. Flere studier har vist lovende resultater angående bruk av ashwagandha i forebygging og behandling av kreft. Her følger en liten oppsummering av noen av studiene:

Withaferin A, en av de aktive withanolidene i ashwagandha, har vist seg å ha en krefthemmende virkning i flere in vitro- og dyrestudier. En studie fra 2017 påviste at withaferin A induserer apoptose (programmert celledød) i brystkreftceller hos mennesker 7.

En annen studie fra 2016 fant at ashwagandha-ekstrakt kan hemme veksten av menneskelige lungekreftceller og redusere tumorstørrelsen i mus. 8

En systematisk gjennomgang fra 2016 undersøkte effekten av ashwagandha på forskjellige krefttyper, inkludert bryst-, lunge-, tarm-, hjerne-, og bukspyttkjertelkreft. Denne studien fant flere potensielt krefthemmende effekter.9

En studie fra 2014 viste at ashwagandha kan øke effektiviteten av kjemoterapi og redusere bivirkningene av kjemoterapeutiske medikamenter 10.

Selv om disse studiene tyder på at ashwagandha kan ha kreftbekjempende egenskaper er det viktig å merke seg at forskningen fortsatt er i et tidlig stadium. Flere kliniske studier på mennesker er nødvendig for å bekrefte potensialet i forhold til forebygging og behandling av kreft.

Bivirkninger: Er ashwagandha trygt?

Ashwagandha som kosttilskudd anses generelt som trygt å bruke for de fleste personer. Forutsatt at det tas i moderate mengder. Noen kan likevel oppleve bivirkninger som:

  • Kvalme
  • Diaré
  • Hodepine
  • Tretthet

Gravide og ammende kvinner bør unngå å ta ashwagandha siden det ikke finnes nok forskning på området til å fastslå om det er trygt for gravide å bruke.

Personer med autoimmune sykdommer, som lupus, multippel sklerose og revmatoid artritt, bør også være forsiktige. Dette fordi kosttilskuddet kan stimulere immunforsvaret og dermed forverre symptomene.

Hvis du tar medisiner eller har en kronisk sykdom anbefales det å snakke med lege før du begynner med et nytt kosttilskudd.

Hvordan ta Ashwagandha?

Ashwagandha er tilgjengelig i flere forskjellige former. Det fås kjøpt i helsekostforretninger i form av kapsler, tabletter, pulver eller te. For å innta ekstrakt av planten på en trygg og effektiv måte bør du vurdere følgende:

  1. Velg riktig form: Bestem hvilken form for ashwagandha som passer best for deg basert på dine preferanser og behov. Kapsler og tabletter er enkle å ta, mens pulver og te gir deg muligheten til å justere dosen etter behov.
  2. Følg anbefalt dosering: Start med en lav dose og øk gradvis etter behov. En typisk dose for voksne er 300-500 mg av et standardisert ekstrakt en til to ganger daglig. Det er viktig å følge anbefalt dosering på produktetiketten.
  1. Ta tilskudd sammen med mat: For å redusere risikoen for mageproblemer og øke opptaket bør du ta ashwagandha sammen med et måltid eller en liten matbit.
  2. Vær tålmodig: Ashwagandha er et naturlig plantemiddel og det kan ta noe tid før effekten merkes. Det kan ta flere uker eller måneder med regelmessig bruk før du oppnår full effekt.
  3. Følg med på hvordan kroppen reagerer: Lytt til kroppen og vær oppmerksom på eventuelle bivirkninger eller endringer i hvordan du føler deg etter at du begynte med tilskudd. Hvis du opplever bivirkninger kan det være nødvendig å nedjustere dosen eller slutte helt.

Følg alltid doseringsanbefalingene på produktetiketten eller råd fra helsepersonell for å unngå bivirkninger.

Studier og forskning

Ashwagandha har vært gjenstand for en betydelig mengde forskning og mange studier har bekreftet helsefordelene. Her er noen eksempler på studier og forskning som har undersøkt virkningen av ashwagandha:

  • En randomisert, dobbeltblind, placebokontrollert studie fant at ashwagandhaekstrakt reduserte stressnivået og forbedret livskvaliteten hos voksne som led av kronisk stress11
  • En annen studie viste at ashwagandhaekstrakt forbedret søvnkvaliteten og søvnlengden hos personer som lider av søvnløshet.12
  • En systematisk gjennomgang av 10 kliniske studier konkluderte med at ashwagandha hadde en moderat positiv effekt på styrke og kondisjon. 13
  • En studie på Alzheimer sykdom viste at ashwagandha kunne forbedre hukommelse og kognitiv funksjon hos personer med sykdommen.14
  • En studie med 75 infertile menn fant at ashwagandha-tilskudd forbedret sædkvaliteten og økte testosteronnivået i blodet.15

Selv om mye av forskningen på ashwagandha virker lovende er det fortsatt behov for mer forskning for å bekrefte resultatene og forstå hvordan de ulike forbindelsen virker i kroppen.

Konklusjon

Ashwagandha er en medisinplante med lang historie innen tradisjonell indisk medisin. Planten har en rekke helsefordeler som inkluderer stressreduksjon, en betennelsesdempende effekt, forbedret søvnkvalitet, økt energi og bedre kognitiv funksjon. Den kan også påvirke sykdomsforløpet ved kroniske sykdommer og kreft.

Husk å alltid snakke med lege før du begynner med et nytt kosttilskudd.

Sponsede lenker

Referanser[+]

Relaterte artikler