Annonse

Hva er kurkumin og hvordan kan man øke opptaket av det?

Curcumin er en av de mest kjente aktive ingrediensene i gurkemeie, en plante som har blitt brukt i århundrer i tradisjonell medisin for sine helsebringende egenskaper

kurkumin opptak
Foto: Canva
Sist oppdatert:
ANNONSE
ANNONSE

Kurkumin er et naturlig stoff som finnes i krydderet gurkemeie. Det har mange dokumenterte helsefordeler, men det har også noen utfordringer med å bli godt absorbert i kroppen.

I denne artikkelen vil vi forklare hva kurkumin er, hvordan det virker, og hvordan man kan forbedre opptaket av det ved hjelp av ulike strategier.

Artikkelen inneholder annonselenker. Når du kjøper et produkt via lenker på denne nettsiden får Fysionett en liten provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra.

Hva er kurkumin og hvordan virker det?

Kurkumin er et gult pigment som er det viktigste aktive stoffet i gurkemeie, en plante som tilhører ingefærfamilien. Gurkemeie har vært brukt som et krydder og et fargestoff i matlaging i India og andre asiatiske land i tusenvis av år. Det har også vært brukt som et middel mot ulike sykdommer i tradisjonell medisin, spesielt i ayurveda og tradisjonell kinesisk medisin .

Kurkumin har vist seg å ha mange helsemessige fordeler:

 • Det er en kraftig antioksidant som kan nøytralisere frie radikaler og beskytte cellene mot oksidativt stress.1 2
 • Det virker betennelsesdempende og kan hemme produksjonen av betennelsesfremmende stoffer som cytokiner og prostaglandiner.3 4
 • Det har mulige krefthemmende egenskaper som potensielt kan påvirke flere molekylære mekanismer som er involvert i utvikling og spredningen av kreft.5
 • Kurkumin har også en antimikrobiell effekt som kan drepe eller hemme veksten av ulike bakterier, virus, sopp og parasitter.6
 • Beskytter nervesystemet og kan forbedre hjernens funksjon. Det er også foreslått at kurkumin kan bidra til å forebygge eller behandle nevrodegenerative sykdommer som Alzheimer og Parkinsons, samt redusere symptomer på depresjon og angst.7

Kurkumin har også vist seg å ha en gunstig effekt på flere andre helseparametere, som blodsukker, kolesterol, blodtrykk, leverfunksjon, fordøyelse, hud, ledd og immunforsvar.

Hva er problemet med kurkumin?

Til tross for alle de positive egenskapene til kurkumin er det ett stort problem forbundet med å bruke det som kosttilskudd eller et legemiddel. Det har nemlig svært dårlig biotilgjengelighet. Biotilgjengelighet er et mål på hvor mye av et stoff som blir absorbert i blodet og når frem til sitt tiltenkte virkeområde etter inntak.

Kurkumin har lav biotilgjengelighet av flere årsaker:

 • Det er i liten grad vannløselig, noe som gjør at det ikke blir godt oppløst i magesekken eller tarmen.
 • Det blir raskt nedbrutt av enzymer i tarmen og leveren. Dette reduserer den totale mengden av kurkumin som når blodstrømmen.
 • Det har lav permeabilitet gjennom cellemembraner, noe som begrenser transporten av kurkumin inn i cellene.

Disse faktorene gjør at bare en liten del av den inntatte dosen av kurkumin blir tilgjengelig for kroppen og kan gi potensielt helsebringende effekter. Studier har vist at etter oral inntak av 2 gram kurkumin, er plasmakonsentrasjonen av kurkumin bare rundt 0.01 mikrogram per milliliter etter to timer. Dette betyr at kurkumin ikke blir effektivt levert til de organene eller vevene som trenger det for å oppnå ønsket effekt.

Hvordan øke opptaket av kurkumin?

For å kunne utnytte de helsefordelene av kurkumin på en mer effektiv måte er det nødvendig å øke biotilgjengeligheten. Det finnes flere måter å gjøre dette på. For eksempel ved å kombinere kurkumin med andre stoffer eller å lage spesielle formuleringer som beskytter kurkumin mot nedbrytning og øker løseligheten.

Kurkumin med piperin

En av de mest kjente og enkleste måtene å øke biotilgjengeligheten av kurkumin er å tilsette piperin. Dette er et stoff som finnes i svart pepper. Piperin har to hovedeffekter på kurkumin:

 • Det hemmer noen enzymer som bryter ned kurkumin i tarmen og leveren, som cytochrom P450 og UDP-glukuronosyltransferase.
 • Det øker transporten av kurkumin inn i cellene ved å påvirke noen transportproteiner som P-glykoprotein og multidrug resistance protein.

Disse effektene gjør at mer kurkumin blir tilgjengelig i blodet og i vevet. Studier har vist at piperin kan øke biotilgjengeligheten av kurkumin med opptil 2000%. For eksempel, i en studie med 10 friske frivillige, ble det funnet at etter oral inntak av 2 gram kurkumin med 20 milligram piperin, var plasmakonsentrasjonen av kurkumin 0.25 mikrogram per milliliter etter 45 minutter, noe som er 25 ganger høyere enn uten piperin.

Piperin har også noen helsemessige fordeler i seg selv, som å:

 • Stimulere stoffskiftet og øke energiforbruket.
 • Redusere betennelse og smerte ved å hemme noen betennelsesfremmende stoffer som TNF-alfa og COX-2.
 • Bekjempe infeksjoner ved å ha antibakteriell, antiviral og antifungal aktivitet.

Lage patenterte formuleringer av kurkumin

En annen måte å forbedre opptaket av kurkumin er å lage patenterte formuleringer som bruker ulike teknologier til å beskytte kurkumin mot nedbrytning og øke løseligheten. Noen eksempler på slike formuleringer er:

 • Meriva: Dette er en formulering som binder kurkumin til fosfatidylkolin, en type fettstoff som finnes i cellemembraner. Dette gjør at kurkumin kan passere lettere gjennom tarmveggen og inn i blodet. Studier har vist at Meriva kan øke biotilgjengeligheten av kurkumin med opptil 29 ganger.
 • Longvida: Longvida Curcumin bruker en spesiell teknologi som omslutter curcuminmolekylet i en lipidkjerne. Dette øker opptaket i tarmen og dermed biotilgjengeligheten.

Disse formuleringene har også vist seg å ha bedre effekt enn vanlig kurkumin på ulike helseparametere, som betennelse, smerte, leddfunksjon, kognisjon og humør.

Anbefalte produkter

Konklusjon

Kurkumin er et spennende stoff med mange potensielle helsefordeler, men det krever spesielle tiltak for å bli godt utnyttet i kroppen. Ved å bruke piperin eller patenterte formuleringer kan man øke opptaket av kurkumin betydelig og dermed forsterke stoffets terapeutiske effekt.

Referanser[+]

Relaterte artikler