Annonse

Trykkbølgebehandling

Sist oppdatert:
ANNONSE
ANNONSE

Trykkbølgebehandling (ESWT) har vist seg å være en trygg og effektiv behandlingsform for en rekke kroniske tendinopatier.

Akillestendinose, plantar fasciitt, jumpers knee, kalkskulder og tennisalbue er eksempler på noen av tilstandene som kan behandles effektivt ved hjelp av trykkbølge.

Når benyttes trykkbølgebehandling?

Trykkbølgebehandling benyttes som et behandlingsalternativ i forbindelse med vedvarende smerte i sener og bindevev som ikke har respondert på konservativ behandling. Trykkbølgebehandling kan i mange tilfeller være en erstatning for invasive behandlinger som kortisoninjeksjoner eller kirurgi.

Dersom man sliter med smerter på grunn av vedvarende seneskade man ikke blir kvitt, eller en skade som stadig blusser opp igjen, kan trykkbølgebehandling være behandlingsmetoden som får skaden til å “løsne” og gir varige resultater.

Hvordan foregår behandlingen?

Selve behandlingen foregår ved at hodet på trykkbølgepistolen rettes mot huden over kroppsdelen (vanligvis en sene eller muskel) som skal behandles. Trykkbølgeapparatet sender så med høy frekvens en rekke slag (trykkbølger) mot behandlingsområdet som sprer seg videre inn til det affekterte vevet.

Dette utløser en fysiologisk respons i senevevet som fører til at arrvev og sammenfiltrede senefibre brytes opp, og man stimulerer på denne måten kroppens egne reparasjonsprosesser slik at kroppen kan begynne å bygge nytt og funksjonelt senevev.

Ved kroniske senebetennelser (tendinose) o.l. har kroppens reparasjonprosesser mer eller mindre stoppet opp (failed healing) og degenerative vevsforandringer i senen går utover vevets slitestyrke, restitusjonsevne og andre egenskaper som normalt er tilstede.

Trykkbølgebehandling virker hovedsakelig ved å stimulere disse prosessene gjennom en rask og fokusert nedbrytning av det degenererte vevet. Behandlingen stimulerer i tillegg kroppens egen produksjon av endorfiner og modulerer nervesystemets respons på smertesignaler, noe som gir en umiddelbar smertelindrende effekt.

En typisk behandling varer i 5-10 minutter og normalt mottaes mellom 3000- og 5000 slag mot den affekterte kroppsdelen. Det anbefales som regel en behandlingsserie på 4-6 behandlinger, men antall behandlinger kommer an på flere faktorer, blant annet hvor lenge man har gått med smerter og skadens omfang. Iblant kan flere behandlingsserier være nødvendig for å oppnå tilfredstillende effekt. Det bør normalt gå 3 til 7 dager mellom hver behandling.

Gjør behandlingen vondt?

Behandling med trykkbølge er ikke spesielt behagelig. For at behandlingen skal ha fungere som ønsket må det gjøre litt vondt. Dette er nødvendig for tilstrekkelig stimulering av kroppens reparasjonsprosesser.

Har trykkbølgebehandling dokumentert effekt?

Trykkbølgebehandling er en godt dokumentert behandlingsform som kan helbrede en rekke kroniske smertetilstander i sener og bindevev.1 2 3 Forskningen viser spesielt gode resultater ved behandling av akillestendinopati, plantar fasciitt og kalkskulder (kalsifisert tendinopati).

Det gjenstår fortsatt en del forskning i forhold til effekten av trykkbølgebehandling i behandlingen av en rekke lignende senelidelser, men klinisk erfaring og en rekke nyere studier antyder at trykkbølgebehandling er en behandlingsform som kan vise til svært gode resultater i behandlingen av kroniske tendinopatier.

Referanser[+]

2 kommentarer om “Trykkbølgebehandling”

Det er stengt for kommentarer.