ANNONSE

Hvilepuls – Betydning for helse og kondisjon

hvilepuls

Hva er Hvilepuls?

Hvilepuls er antallet hjerteslag per minutt når kroppen er i ro. Hvilepulsen er en viktig indikator for generell helse og kondisjon.

En normal hvilepuls for friske voksne personer kan variere mellom 60 til 100 slag per minutt. Veltrente idrettsutøvere kan ofte ha en hvilepuls på 40-60 slag per minutt.

ANNONSE

Hvilepuls er mer enn bare et tall, det er en indikator på generelle helse og velvære. Ved å forstå hvilepulsens betydning for helsen kan du ta skritt for å forbedre den.

Hvilepulsens betydning for helsen

En høy hvilepuls kan være et tegn på at hjertet jobber hardere enn det som er sunt eller normalt. Dette kan være et resultat av ulike helsefaktorer som for eksempel:

 • Overvekt
 • Dehydrering
 • Dårlig kondisjon
 • Stress
 • Søvnmangel
 • Hjertesykdom, høyt blodtrykk og andre sykdommer

En rekke studier har vist at høy hvilepuls over lengre tid kan være en risikofaktor og knyttes til en rekke helseproblemer, inkludert hjertesykdom og tidlig død.

Hvilepuls og kondisjon

Hvilepulsen er en nyttig indikator på fysisk kondisjon. Lav hvilepuls indikerer som regel bedre kondisjon og og er tegn på at hjertet jobber mer effektivt. Et sterkt, sunt hjerte trenger ikke jobbe like hardt for å pumpe blodet rundt i kroppen fordi det har tilstrekkelig slagvolum til å fylle kroppens behov.

Hjertets slagvolum er mengden blod som hjertet pumper ut med hvert slag. Sammen med hjertefrekvensen (hvor mange ganger hjertet slår per minutt, eller pulsen), bestemmer slagvolumet hjertets minuttvolum – det totale volumet av blod som hjertet pumper per minutt.

ANNONSE

Dette påvirker hvilepulsen fordi et hjerte som kan pumpe en større mengde blod per slag ikke trenger å slå like ofte for å møte kroppens behov for oksygen og næringsstoffer. Dette er grunnen til at idrettsutøvere ofte har en lavere hvilepuls. Gjennom trening blir hjertemuskelen sterkere og kan pumpe mer blod med hvert slag.

Normal hvilepuls trente vs utrente

Utrene voksne: Voksne som er relativt utrente har normalt en hvilepuls mellom 60-100 slag per minutt. Men, dette kan variere avhengig av en rekke faktorer, inkludert alder, kjønn, vekt, og helsestatus.

Trente voksne: For voksne som er godt trente kan hvilepulsen være betydelig lavere. Det er ikke uvanlig for idrettsutøvere og de som regelmessig engasjerer seg i intens fysisk aktivitet å ha en hvilepuls på 40-60 slag per minutt, eller i noen tilfeller, enda lavere.

Hvilepulsen kan derfor brukes til å måle treningsprogresjon. En reduksjon i hvilepuls over tid kan indikere en forbedring i kondisjonen. Imidlertid er det viktig å merke seg at det er mange faktorer som kan påvirke hvilepuls og hjertefrekvens. Blant annet stressnivå, søvn og hydrering, så det er viktig å se på trender over tid heller enn enkeltmålinger.

Hvordan måles hvilepulsen?

Måling av hvilepuls er enkelt og kan gjøres hjemme uten spesielt utstyr. Her er en enkel prosedyre:

 • Sitt eller legg deg ned og slapp av i fem minutter.
 • Finn pulsen din enten på håndleddet eller på halsen ved å bruke to fingre.
 • Tell antall slag du føler i løpet av et minutt.

Du kan også bruke en pulsklokke for å måle hvilepulsen over tid. Det finnes en rekke pulsklokker og treningsklokker på markedet, fra enkle modeller som bare måler hjertefrekvens, til mer avanserte enheter som også kan spore søvn, aktivitet, kaloriforbruk og mer. Noen populære merker inkluderer Fitbit, Garmin, Polar og Apple Watch.

Forbedring av Hvilepuls

Hvis du har høy hvilepuls er det flere ting du kan gjøre for å senke den:

 • Økt fysisk aktivitet: Regelmessig moderat til intens fysisk aktivitet kan bidra til å styrke hjertet og forbedre hvilepulsen. Aerobe treningsformer som svømming, sykling og løping er spesielt nyttige.
 • Reduser stress: Stress kan øke hvilepulsen. Prøv avslapningsteknikker som yoga, meditasjon, eller dyp pusting for å redusere stressnivået ditt.
 • Unngå røyking og begrens alkoholinntaket: Både alkohol og tobakk kan påvirke hjertehelsen negativt og føre til høyere hvilepuls.
 • Kontroller vekten: Overvekt kan legge ekstra belastning på hjertet og øke hvilepulsen.

Hvilepuls og alder

Alder påvirker også hvilepulsen. Barn har vanligvis en høyere hvilepuls enn voksne, og hvilepulsen har en tendens til å øke med alderen. Det er derfor viktig å kjenne til de normale verdiene for din aldersgruppe når du tolker hvilepulsen.1

 • Nyfødte (0 til 1 måned): 70-190 slag per minutt
 • Spedbarn (1 til 11 måneder): 80-160 slag per minutt
 • Småbarn (1 til 2 år): 80-130 slag per minutt
 • Førskolebarn (3 til 5 år): 80-120 slag per minutt
 • Barn (6 til 10 år): 70-110 slag per minutt
 • Barn og tenåringer (11 til 17 år): 60-100 slag per minutt
 • Voksne (18 år og eldre): 60-100 slag per minutt

Konklusjon

Hvilepuls er en viktig indikator på generell helse og kondisjon. Ved å måle din egen hvilepuls kan dette gi verdifull innsikt i egen helse og kondisjon. Hvis du er bekymret for om hvilepulsen din er for høy eller for lav bør du oppsøke lege for veiledning.

Referanser[+]

Relaterte artikler