Annonse

Hvilke muskler trenes ved markløft?

Her får du en oversikt over musklene som primært trenes ved markløft.

hvilke muskler trenes ved markløft
Foto: Canva

Markløft er en populær og effektiv øvelse innen styrketrening. Det er en flerleddsøvelse som involverer flere store muskelgrupper samtidig og i praksis trener hele kroppen i en bevegelse.

Når du utfører markløft blir særlig kjernemuskulaturen, den store setemuskelen (gluteus maximus), baksiden av lårene (hamstrings), ryggmuskulaturen (erector spinae) samt forsiden av lårene (quadriceps) aktivert og styrket.

Nøkkelpunkter:

 • Markløft trener flere store muskelgrupper samtidig.
 • Musklene som trenes under markløft inkluderer kjernemuskualturen, gluteus maximus, hamstrings, erector spinae og quadriceps.
 • For å oppnå best mulig resultat med markløft er det viktig å fokusere på riktig teknikk og bruke riktig treningsutstyr.
 • Ved å forstå hvilke muskler som trenes under markløft kan du optimalisere treningen og oppnå bedre resultater.
 • Det er viktig å variere treningen for å unngå skader og overbelastning.

Disse musklene trener du

Markløft er som nevnt en effektiv øvelse som aktiverer flere store muskelgrupper. Her er en liste over de primære musklene som trenes ved markløft:

 1. Erector Spinae: Dette er muskelgruppen som løper langs ryggraden og er ansvarlig for å støtte og forlenge ryggraden. De er avgjørende for å holde ryggen rett og stabil under løftet.
 2. Gluteus Maximus: Ofte referert til som setemusklene, er de ansvarlige for hofteforlengelse og er en drivende kraft i oppadgående fasen av markløft.
 3. Hamstrings: Ligger på baksiden av lårene, bidrar disse musklene til hofteforlengelse og knefleksjon. De er kritiske for den innledende løftefasen av markløft.
 4. Quadriceps: Denne fremtredende muskelgruppen på forsiden av lårene er ansvarlig for kneforlengelse og bidrar indirekte til hofteforlengelsen under markløft.
 5. Trapezius og Rhomboids: Dette er de øvre ryggmusklene som er viktige for å holde skuldrene tilbake og ryggraden stabilisert. Disse bidrar til å holde en god form under løftet.
 6. Latissimus Dorsi: Selv om de fungerer mest som støttemuskulatur i markløft, bidrar ‘lats’ til å holde overkroppen stabilisert og forhindrer at overkroppen kollapser forover.
 7. Underarmmuskler: Disse musklene er involvert i grepet og hjelper til med å holde stangen sikkert mens du løfter.
 8. Abdominals og Obligues: Selv om de ikke er de primære moverne, spiller kjernemusklene en svært viktig rolle i å stabilisere kroppen under løft, spesielt underkroppen og ryggraden.

Markløft er en sammensatt flerleddsøvelse som trener flere muskler samtidig. Dette gjør det til en svært effektiv øvelser som bidrar til å bygge styrke og muskelmasse i hele kroppen.

Kjernemuskulaturen

Når du utfører markløft må kjernemuskulaturen jobbe hardt for å opprettholde en stabil ryggrad. Dette inkluderer musklene i magen, ryggen og hoftene som hjelper deg med å opprettholde riktig holdning og balanse under løftebevegelsen.

En sterk kjernemuskulatur er nødvendig for å utføre markløft på en trygg og effektiv måte. Spesielt bidrar de skrå magemusklene til å stabilisere bekkenet og beskytte ryggraden. Ryggstrekkerne jobber for å holde ryggen rett og å opprettholde en nøytral posisjon gjennom hele løftet.

En sterk kjernemuskulatur bidrar ikke bare til bedre markløft, dette vil også forbedre kroppsholdning og funksjon samt redusere risikoen for skader i hverdagen.

Gluteus Maximus (den store setemuskelen)

En av de største musklene i kroppen som også trenes når du utfører markløft er gluteus maximus. Denne muskelen står for den kraftige ekstensjonsbevegelsen som kreves for å løfte vektstangen opp i stående.

For å få mest mulig ut av treningen, er det viktig å fokusere på å aktivere setemuskelen gjennom hele øvelsen. Dette kan oppnås ved å sørge for at du stabiliserer bekkenet og presser hoftepartiet litt fremover når du reiser deg opp etter hver repetisjon.

Å trene rumpa med markløftsøvelser kan også ha en positiv effekt på kroppsholdningen. En sterk gluteus maximus hjelper deg å opprettholde en riktig løfteposisjon og bidrar til å redusere risikoen for belastningsskader i korsryggen.

Annonse

Hamstrings (baksiden av lårene)

Når du utfører markløft aktiveres musklene på baksiden av lårene, også kjent som hamstrings.

Å styrke hamstringmusklene er avgjørende for å sikre en balansert utvikling av underkroppen, noe som er viktig for alt fra daglige bevegelser til atletiske prestasjoner. I mange vanlige aktiviteter og treningsprogrammer, særlig de som fokuserer tungt på quadriceps, kan forsiden av lårene ofte bli sterkere enn baksiden. Dette skaper en ubalanse som ikke bare påvirker ytelsen, men også øker risikoen for skader.

Markløft kan bidra til å rette opp denne ubalansen. Når du utfører markløft med riktig form, engasjerer du og styrker hamstringmusklene, sammen med musklene i setet og nedre rygg. Ved å gjøre dette trener du med en mer proporsjonal styrkefordeling, noe som bidrar til bedre stabilitet i ledd som hofter og knær, og reduserer risikoen for skader.

Samlet sett bidrar markløft og tilleggsøvelser ikke bare til å bygge styrke i hamstringmusklene, men også til å fremme en mer balansert, funksjonell og skadefri kropp.

Erector Spinae (ryggmuskulaturen)

Ryggmuskulaturen spiller en viktig rolle under markløft, spesielt erector spinae. Disse musklene er ansvarlige for å opprettholde en stabil og oppreist ryggrad under løftet. Ved å styrke erector spinae kan du redusere risikoen for skade og øke løfteevnen din.

Det er viktig å bruke riktig teknikk når du utfører markløft for å aktivere erector spinae på riktig måte. Pass på å holde ryggraden i en nøytral posisjon, og bruk musklene i ryggen for å opprettholde holdningen din gjennom hele bevegelsen.

Husk å inkludere øvelser som fokuserer spesielt på ryggmuskulaturen i treningen din, i tillegg til markløft. Dette kan bidra til å forbedre løfteevnen og redusere risikoen for skade.

Quadriceps (forsiden av lårene)

På forsiden av lårene finner du quadriceps, som består av fire hovedmuskler. Disse musklene har en viktig rolle under markløftøvelsen da de jobber for å strekke ut knærne mens du løfter vektstangen opp. Jo mer vekt du løfter, jo mer press vil det være på quadriceps.

Quadriceps er også viktige for å opprettholde riktig holdning under øvelsen. Som med alle øvelser, er det viktig å ha god teknikk for å unngå skader og få mest mulig ut av treningen. Husk å senke deg ned med kontroll og løfte vektstangen opp med kraft fra bena.

For å trene og styrke quadriceps kan du inkludere andre øvelser som utfall og knebøy i treningsprogrammet ditt. Dette vil bidra til å skape en helhetlig styrketrening for hele kroppen.

Konklusjon

Markløft er en effektiv øvelse for å trene flere store muskelgrupper samtidig. For å få mest ut av markløftøvelsen er det viktig å bruke riktig teknikk og treningsutstyr som vektstang og frivekter.

Gjennom å trene markløft regelmessig vil du kunne øke styrke og muskelmasse i hele kroppen, samtidig som du forbedrer kroppsholdning og balanse. Det kan også bidra til å forebygge skader og forbedre bevegelighet..

Husk å starte med lavere vekt og gradvis øke belastningen etterhvert som du blir mer komfortabel med øvelsen. For å unngå skader, anbefales det også å oppsøke veiledning fra en personlig trener eller en erfaren venn, særlig hvis du er nybegynner.

Uansett om du trener for å øke styrke, få en bedre form eller forbedre idrettsprestasjoner, er markløft en verdifull og effektiv øvelse og inkludere i treningsprogrammet.

FAQ

Hvilke muskler trenes ved markløft?

Musklene som blir aktivert og styrket under markløft inkluderer kjernemuskulaturen (musklene i magen, ryggen og hoftene), gluteus maximus (rumpemuskelen), hamstrings (musklene på baksiden av lårene), erector spinae (ryggmuskulaturen) og quadriceps (musklene på forsiden av lårene).

Hvordan jobber kjernemuskulaturen under markløft?

Kjernemuskulaturen jobber for å opprettholde en stabil ryggrad under markløft. Dette inkluderer musklene i magen, ryggen og hoftene som hjelper deg med å opprettholde riktig holdning og balanse under løftet.

Hvilken muskel er mest involvert under markløft?

En av de største musklene som trenes under markløft er gluteus maximus, også kjent som rumpemuskelen. Denne muskelen er ansvarlig for å utvide hoften og står for den kraftige ekstensjonen som kreves for å løfte vektstangen opp.

Hvilke muskler brukes under markløft?

Musklene som brukes under markløft inkluderer kjernemuskulaturen (musklene i magen, ryggen og hoftene), gluteus maximus (rumpemuskelen), hamstrings (musklene på baksiden av lårene), erector spinae (ryggmuskulaturen) og quadriceps (musklene på forsiden av lårene).

Hvordan kan markløft bidra til helhetlig styrketrening?

Markløft er en effektiv øvelse for å trene flere store muskelgrupper samtidig. Ved å fokusere på kjernen, gluteus maximus, hamstrings, erector spinae og quadriceps, kan du oppnå en helhetlig styrketrening.

Hvilke muskler kan bli skadet under markløft?

Ved feil teknikk eller for mye belastning kan det oppstå skader i musklene i ryggen, hoften og knærne. Det er viktig å bruke riktig teknikk og vurdere egen styrke og form før man utfører markløft.

Relaterte artikler