Annonse

Vanlige fotballskader

Fotball er verdens mest populære sport. Det finnes over 240 millioner registrerte spillere over hele verden og enda flere fritidsspillere.

De fleste typiske fotballskader påvirker de lavere ekstremiteter som omfatter lysken, bekkenet, hofte, lår, kne, legg, fot og ankel.

De fleste fotballskader er traumatiske skader som oppstår for eksempel i forbindelse med kollisjoner eller med motspillere, harde taklinger eller en forkjært landing etter hopp, mens omtrent en tredjedel av alle fotballskader skyldes belastningsskader som utvikler seg over tid.1

Fotball er en sport med mye harde taklinger, plutselige stopp, hopp og raske vendinger. Fotball er derfor en uforutsigbar sport på mange måter og dette bidrar til å øke skadefrekvensen.

Skadefrekvens

FotballskaderSkadefrekvensen i fotball er høy i forhold til andre idretter. En gjennomgang av publisert litteratur om fotballskader har vist at den totale forekomsten av skader i fotball ligger mellom 9 og 35 skader per 1000 timer med aktiv fotball hos voksne, og mellom 0,5 og 13 skader per 1000 timer med fotball hos ungdom.2

Desto eldre spilleren, desto større er risikoen for å bli skadet. Statistikken viser også at flere skader oppstår under fotballkamper enn under trening.

Fotball er en populær sport til tross for sin høye skadeforekomst i forhold til andre idretter. Fotballspillere er utsatt for langt flere skader enn idretter som basketball, rugby, sykling, judo, fekting, boksing og svømming. På den annen side er typiske fotballskader generelt ikke spesielt alvorlige.

Kunnskap om hvilke skader man typisk er utsatt for i sin idrett er viktig for både fotballspillere og idrettsutøvere generelt for å på best mulig måte kunne forebygge skade effektivt. Her er noen av de vanligste fotballskadene:

Typiske fotballskader

Fremre korsbåndskade (ACL)

Annonse

Det fremre korsbåndet (Anterior Cruciate Ligament) befinner seg dypt inne i kneleddet. Korsbåndets funksjon er å hindre overdreven bevegelse forover av skinnebenet i forhold til lårbenet og å hindre overdreven vridning av kneet.

Skader på fremre korsbånd er en typisk fotballskade.

Flere forskjellige skademekanismer i fotball kan føre til i fremre korsbåndskader.  Spesielt ved landing på bøyd kne etter hopp samtidig som kneet får en vridning eller plutselig overekstensjon. Kontaktskader og kollisjoner mellom spillere og spark mot kneet fra motspillerne medføre også ofte skader på fremre korsbånd.

Ankelskader

Forstuede ankler og overtråkk er noen av de vanligste skadene i fotball. Skader i ankelen går typisk utover bløtvev (hovedsakelig leddbånd) rundt ankelen, vanligvis forårsaket av at ankelen blir utsatt for en kraftfull vridning innover.

I tillegg til å skade leddbånd, kan leddkapselen og senene som omgir ankelen også bli skadet. Skaden fører til blødninger i vev, som gjør at ankelen blir smertefull, hovner opp og får nedsatt bevegelighet.

Kontusjoner (lårhøne)

En kontusjonsskade oppstår typisk ved kollisjoner mellom spillere for eksempel ved harde taklinger. Det oppstår da en blødning rundt eller inne i muskelvevet, noe som kalles et hematom. Blødningen er enten inter eller intramuskulær.

Ved alvorlig intramuskulær blødning øker risikoen for akutt kompartment syndrom. En potensielt livstruende tilstand. Det man på folkemunne kaller en lårhøne er en typisk kontusjonsskade.

Strekkskader

Fotballspillere er ofte utsatt for strekkskader i hamstringmuskulaturen på baksiden av låret (knebøyere).  En lårstrekk eller strekkskade i hamstringmuskulaturen kan omfatte alt fra små rifter i vevet til  avrevne sener og muskler.

Lyskestrekk

En lyskestrekk er en strekkskade på muskler eller senefester på innsiden av låret og i lysken som oppstår når musklene blir utsatt for en hurtig og kraftfull strekk utover sin tåleevne.

Disse musklene trekker lårene sammen og medvirker også til rotasjon i hoften. Denne muskelgruppen (adduktorer hofte) har sitt utspring i lysken og består av seks muskler som strekker seg fra lysken til innsiden av femur (lårbeinet).

Referanser[+]

Legg igjen en kommentar