Annonse

Isometrisk trening senker blodtrykket mer effektivt enn andre treningsformer

Isometrisk trening er den beste treningsformen for å senke blodtrykket ifølge en studie.

Foto: Canva

ANNONSE
ANNONSE

Ny forskning viser at du ikke trenger å løpe eller løfte vekter for å forbedre blodtrykket. Isometrisk trening, som for eksempel statisk knebøy, kan være mer effektivt enn andre treningsformer for å senke blodtrykket.

Hovedfunn

En metaanalyse publisert i British Journal of Sports Medicine viser at isometrisk trening er den mest effektive treningsformen for å senke både systolisk og diastolisk blodtrykk.1

I studien ble isometrisk trening sammenlignet med kondisjonstrening, styrketrening og høyintensitets intervalltrening (HIIT). Forskerne analyserte 270 kliniske studier og konkluderte med at isometrisk trening var den mest effektive treningsformen. Statisk knebøy mot vegg ble utpekt som den mest effektive isometriske øvelsen.

Hvorfor er isometrisk trening effektivt?

Forfatterne bak studien mener at den overlegne blodtrykkssenkende effekten skyldes at isometriske øvelser aktiverer flere store muskelgrupper over lang tid. Det er likevel viktig å merke seg at disse øvelsene bør komplementere andre treningsformer, ikke erstatte dem.

Fordelene med isometrisk trening

Fordelen med denne treningsformen er at den er tidseffektiv, samtidig som det ikke krever treningsutstyr. I studien er tre til fire sett med isometriske øvelser av to minutters varighet, med ett til to minutters hvile mellom hvert sett, assosiert med redusert blodtrykk.

Endringer i nåværende anbefalinger

Forskerne mener det kan være tid for å revurdere dagens retningslinjer for behandling av høyt blodtrykk, som hovedsakelig fokuserer på aerob trening.

All trening er god trening

Selv om denne studien viser at isometrisk trening er mest effektivt for å senke blodtrykket er enhver form for trening bedre enn ingen trening. All trening vil ha en positiv innvirkning på helsen, og andre treningsformer kan være overlegne på andre områder.

Referanser[+]