ANNONSE

Kalorier i egg

Egg er en næringsrik og allsidig matvare som inneholder en rekke essensielle næringsstoffer som kroppen trenger. De inneholder både proteiner, vitaminer, mineraler og sunt fett. Men hva med kaloriene?

I denne artikkelen skal vi finne ut hvor mange kalorier det er i egg og hvorfor det er sunt. Egg er nemlig en matvare med høy næringsverdi. Det vil si mat som inneholder mye næring per kalori. Vi ser også på ulike faktorer som påvirker kaloriinnholdet.

Antall kalorier varierer med størrelse og tilberedning

Det nøyaktige antallet kalorier i ett egg vil variere avhengig av eggets størrelse og hvordan det tilberedes. Et lite egg vil naturlig nok inneholde færre kalorier enn et stort egg. Her følger en oversikt over det gjennomsnittlige kaloriinnholdet i egg av forskjellige størrelser.

 • Små egg: 54 kalorier
 • Medium egg: 63 kalorier
 • Store egg: 75 kalorier
 • Ekstra store egg: 80 kalorier

Kilde: Matvaretabellen 1

Egg inneholder ca. 150 kalorier (kcal) per 100 gram.2 Kaloriinnholdet i ett egg avhenger av eggets størrelse og tilberedningsmetode, men et gjennomsnittlig stort egg veier omtrent 50 gram. Ett rått egg (50 g) inneholder dermed omtrent 75 kalorier.

Fordelingen av kalorier fra de ulike makronæringsstoffene er som som følger:

 • Protein: 6,5 g (26 kalorier)
 • Fett: 5 g (45 kalorier)
 • Karbohydrater: 0,6 g (2 kalorier)

Næringsinnhold i egg

Egg er en utmerket kilde til proteiner, vitaminer og mineraler. De inneholder også sunne fettstoffer og er en naturlig kilde til kolin, som er viktig for hjernens funksjon og stoffskiftet. Her er noen av de viktigste næringsstoffene som finnes i egg:

 • Vitamin A: Forbedrer syn og immunfunksjon.
 • Vitamin B2 (Riboflavin): Bidrar til energiproduksjon og helse for hud og øyne.
 • Vitamin B12: Viktig for nervesystemet og produksjon av røde blodceller.
 • Vitamin D: Bidrar til å opprettholde sterke bein og tenner.
 • Vitamin E: Fungerer som en antioksidant og støtter immunsystemet.
 • Fosfor: Støtter vekst og vedlikehold av bein og tenner.
 • Selen: Beskytter cellene mot oksidativt stress og bidrar til et normalt immunsystem.

Tilberedning påvirker kaloriinnholdet

Måten du tilbereder egget på kan også påvirke kaloriinnholdet. Steking i olje og bruk av egg som ingrediens i bakevarer fører til en betydelig økning i kalorimengden per egg, mens koking eller pochering bevarer eggets opprinnelige kaloriinnhold.

Her er noen vanlige tilberedningsmetoder og deres innvirkning på kaloriinnhold:

 • Hardkokt egg: Kaloriinnholdet forblir nesten uendret, men koking kan redusere innholdet av enkelte varmefølsomme næringsstoffer.
 • Speilegg: Antall kalorier øker litt når man steker egg i olje eller smør. Dersom du er på en diett med kalorirestriksjoner bør du derfor bruke en non-stick stekepanne og minimalt med fett når du steker.
 • Eggerøre: Kaloriinnholdet øker avhengig av mengden melk, smør eller fløte som brukes. For å redusere antall kalorier kan du bruke vann eller lettmelk isteden og begrense mengden olje eller smør som brukes til steking.
 • Omelett: Kaloriinnholdet vil variere betydelig basert på ingredienser som ost, grønnsaker og kjøtt. Velg magre proteiner og grønnsaker for en sunnere omelett.
 • Posjert egg: Kaloriinnholdet forblir nesten uendret, og denne metoden er ansett som en av de sunneste måtene å tilberede egg på.

Fordeler med å spise egg

Egg har mange helsefordeler og er samtidig en utmerket kilde til mange essensielle næringsstoffer. Egg inneholder blant annet.

Høykvalitetsprotein

Egg inneholder protein av høy kvalitet. Det vil si at de inneholder alle de essensielle aminosyrene som kroppen trenger.

Vitaminer og mineraler

Egg inneholder neste alle vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Inkludert B-vitaminer, vitamin D, vitamin E, fosfor, selen og jod. Disse næringsstoffene spiller en viktig rolle i en rekke av kroppens funksjoner og vev. Blant annet er de viktige for energiproduksjon, beinbygning og et sterkt immunforsvar.

Sunt fett

Egg inneholder høy andel av sunt fett, spesielt enumettet og flerumettet fett. Dette fettet er viktige for god hjertehelse og kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

Kolesterol i egg

Et gjennomsnittlig egg inneholder omtrent 186 mg kolesterol.3 Hovedsakelig konsentrert i eggeplommen. Selv om egg inneholder relativt store mengder kolesterol har studier vist at kolesterol fra maten generelt ikke øker kolesterolnivået i blodet hos de fleste mennesker.4 5 Moderate mengder egg kan derfor trygt inkluderes i et sunt og variert kosthold.

Konklusjon

Egg er en næringsrik og allsidig matvare som inneholder en rekke viktige næringsstoffer og er forbundet med flere helsefordeler.

Hvor mange kalorier som finnes i egg varierer avhengig av størrelse og tilberedningsmetode, men generelt har egg et relativt lavt innhold av kalorier samtidig som det er en god kilde til essensielle næringsstoffer. Egg er derfor et naturlig del av et sunt og variert kosthold.

Referanser[+]

Relaterte artikler