Kjøtterstatning og plantebasert kosthold er ikke sunnere for hjertet

Et plantebasert kosthold er generelt ansett som sunt, men kjøtterstatninger er ikke nødvendigvis like sunt ifølge ny studie

kjøtterstatning og plantebasert kosthold diett
Photo by Anna Pelzer on Unsplash

En nylig studie utført i Singapore har sett nærmere på hvordan plantebaserte kjøtterstatninger påvirker hjertehelse sammenlignet med tradisjonelt kjøtt. Forskerne fulgte 89 voksne som hadde økt risiko for å utvikle type 2 diabetes. Resultatene fra studien viste at det ikke var noen betydelige forskjeller i hjertehelse mellom deltakerne som spiste et plantebasert kosthold med kjøtterstatninger og deltakerne som spiste vanlig animalsk kjøtt1

Dette kommer kanskje litt overraskende på enkelte, siden mange har en oppfatning om at plantebaserte produkter automatisk er sunnere. Men denne studien viser at dette ikke nødvendigvis er tilfellet. Forskerne argumenterer også for at matindustrien bør jobbe for å produsere plantebaserte alternativer som er mer næringsrike og bærekraftige en de produktene som finnes på markedet på nåværende tidspunkt.

Plantebasert kjøtterstatning vs animalsk kjøtt

Selv om en plantebasert diett generelt er ansett som sunt for helsen er det ikke alltid like enkelt å bytte ut kjøtt med kjøtterstatninger. Plantebaserte produkter har nemlig ofte mindre protein og inneholder også mindre av enkelte viktige næringsstoffer enn kjøtt. For eksempel inneholder en vanlig plantebasert burger rundt 9,6 gram protein per 100 gram, mens en kjøttburger gjerne har rundt 20 gram 2

Det er også forskjell på hvordan kroppen tar opp næringsstoffer fra animalske og plantebaserte kilder. Enkelte mineraler og vitaminer, som sink, jern, omega-3 og B12, kan være vanskelig å få i seg nok av gjennom et 100% plantebasert kosthold. Kjøtterstatning er også i mange tilfeller det er ernæringsfysiologer kaller for ultraprossesert mat som er forbundet med økt risiko for en rekke ulike livsstilssykdommer.

Så selv om plantebaserte alternativer kan være et sunnere valg i enkelte tilfeller er det likevel viktig å se på den totale sammensetningen av næringsstoffer. Som denne studien viser bør man ikke automatisk anta at kjøtterstatninger er sunnere enn ekte kjøtt. Det trengs mer forskning og utvikling for å lage plantebaserte produkter som både smaker godt og er like næringsrike som kjøtt.

Referanser[+]

Relaterte artikler