Annonse

Kollagen – Effekten av tilskudd

kollagen

ANNONSE
ANNONSE

Tilskudd som inneholder ulike former for kollagen har blitt stadig mer populære de siste årene.

I denne artikkelen ser vi på effekten av tilskudd på hud, ledd og aldring.

Hva er kollagen?

Kollagen er et protein som har en rekke biologiske funksjoner i kroppen. Blant annet gir det strukturell støtte til bindevev, muskler og hud.

Opprettholdelse av hudens elastisitet er bare en av funksjonene som kollagen har. Det er også viktig for sunne ledd- og et sterkt skjelett.

Menneskekroppen produserer kollagen naturlig ved å kombinere aminosyrer. Over tid avtar imidlertid denne egenproduksjonen.

Resultatet av lavere kollagenproduksjon er at huden etterhvert blir mindre elastistisk. Når elastisiteten reduserer dannes det ofte rynker.

Redusert kollagenproduksjon kan også føre til økt risiko for skader på bindevev fordi sener og muskler også blir mindre elastiske og får redusert slitestyrke.

Selv om visse matvarer inneholder kollagen kan enkelte personer ha helsemessige fordeler knyttet til kosttilskudd som en metode for å øke kollageninntaket.

Kollagen som kosttilskudd

En enkle metode for å øke inntaket av kollagen er å ta tilskudd.
Mange tar kollagentilskudd for å få i seg mer kollagen og på den måten kompensere for redusert produksjon.

De fleste kollagentilskudd går gjennom en prosess som kalles hydrolysering. Dette betyr at produsenten av tilskuddet har brutt ned kollagenet i til peptider, noe som gjør det lettere for kroppen å absorbere og bruke kollagenet.

Som tilskudd er kollagen blant annet tilgjengelig i form av tabletter, kapsler og pulver. Tilskudd kan kjøpes i helsekostforretninger eller på nett. Det er også en ingrediens i mange hudpleieprodukter.

Om disse tilskuddene er effektive eller ikke avhenger av flere faktorer. Blant annet hva som er målsetningen med å ta kollagen som tilskudd i utgangspunktet.

Sponsede lenker

Har tilskudd effekt?

Noen tar kollagen mot rynker, mens andre bruker det som et kosttilskudd for å forebygge smerte eller slitasjegikt i ledd.

Det er flere potensielle helsemessige fordeler forbundet med kollagen som kosttilskudd. Likevel er ikke alle de påståtte fordelene full ut dokumentert ennå.

Selv om det kan ha helsefordeler og god effekt for enkelte personer så er ikke kosttilskudd ment eller egnet til helbrede eller behandle sykdom. Dette gjelder også kollagentilskudd.

Enkelte som tar kollagen som tilskudd er ute etter å forbedre utseendet og få bedre hud. Andre tar tilskudd med kollagen for å redusere effekten av aldring. Kollagen kan gjøre dette ved å tilføre huden fuktighet, redusere rynker og forbedre hudens elastisitet.

Hva sier forskningen?

Det finnes en del dokumentasjon som støtter slike påstander.

En studie fra 2015 publisert i Journal of Medical Nutrition and Nutraceuticals studerte effekten av en kombinasjon av hydrolysert kollagen og hyaluronsyre på aldringstegn i huden.

Studien bestod av en gruppe kvinner som drakk en blanding av vitaminer, mineraler, hydrolyserte kollagenpeptider og hyaluronsyre daglig. Sammenlignet med kontrollgruppen reduserte kvinnene som drakk denne blandingen rynkedybden betydelig. Hudens fuktighet og elastisitet ble også forbedret. 1

En annen lignende studie publisert i tidsskriftet Skin Pharmacology and Physiology i 2014 så på effekten kollagentilskudd hadde på aldringstegn i huden til en gruppe kvinner.

I denne studien tok kvinnene enten et kollagentilskudd eller placebo i 8 uker. Etter disse 8 ukene hadde kvinnene som tok tilskudd forbedret elastisitet og fuktighetsnivå i huden. 2

Det er også påstander om at kollagen kan bidra til å forhindre hudsykdommer som eksem og akne. Imidlertid har slike påstander ennå ikke tilstrekkelig dokumentasjon til å understøtte dem.

Kollagen for ledd

Når man blir eldre begynner leddene og brytes ned. Spesielt begynner brusken i leddene å slites bort. Denne prosessen kalle slitasjegikt, eller artrose.

Det finnes forskning som tyder på at kollagentilskudd kan virke for å gjenopprette eller forhindre nedbrytning av brusken i leddene.

En nylig meta-analyse undersøkte om tilskudd med hydrolysert kollagen kan bidra til å lindre symptomer forbundet med kneleddsartrose.

Selv om resultatene var varierende, viste alle studiene som ble inkludert at tilskudd med kollagen kunne ha en liten positiv effekt. 3 Det er likevel behov for flere studier for å finne ut mer om nøyaktig hvordan kollagentilskudd virker på leddbrusk og artrose.

En annen systematisk gjennomgang fant at bruk av hydrolyserte tilskudd med kollagen kan ha en forebyggende virkning på nedbrytning av leddbrusk og potensielt forbedre bentetthet hos personer med osteoporose og/eller slitasjegikt. 4

Gjennomgangen viste også at kollagen kan ha en virkning i forhold til å redusere leddsmerter.

Økt muskelmasse med kollagentilskudd?

Det er noen bevis som tyder på at bruk av kollagentilskudd kan bidra til å øke muskelmassen.

En liten studie med 53 eldre menn viste en positiv effekt av å ta kollagentilskudd i forbindelse med trening. Deltakerne i studien tok 15 gram kollagen eller en placebo-pille per dag. 5

Deltakerne trente regelmessig i 12 uker. På slutten av denne perioden viste de som tok kollagentilskuddene en økning i muskelmasse og styrke som var betydelig mer uttalt enn hos de som tok placebo-pillen.

Forskerne teoretiserte at kollagen bidro til å stimulere produksjonen av proteiner som er ansvarlige for muskelvekst.

Selv om denne studien er lovende er det nødvendig med mer forskning nødvendig for fullt ut å fastslå de positive effektene som kollagen kan ha på muskelvekst.

Kan kollagen forhindre bentap?

Kollagen utgjør en betydelig andel av beinstruktur og skjelett og bidrar til å holde knoklene sterke.

Når kroppen eldes og kollagenproduksjonen avtar kan beinbygningen bli svakere fordi kroppen produserer mindre kollagen.

Dette kan føre til utvikling av tilstander som osteoporose og lav bentetthet.

Det finnes også enkelte studier som tyder på at å ta tilskudd med kollagen kan forbedre bentettheten hos kvinner med osteoporose.

En studie fikk kvinner til å ta enten kalsium eller kalsium og kollagentilskudd i 1 år.

Forskerne fant at kvinnene som tok kalsium og kollagen hadde lavere nivåer av et protein som er ansvarlig for å bryte ned bein. 6

Ytterligere forskning er imidlertid nødvendig for å fullt ut bevise virkningen av kollagen som kosttilskudd i denne sammenhengen.

Virker kollagen forebyggende i forhold til hjertesykdom?

Kollagentilskudd kan potensielt bidra til et sunt kardiovaskulært system og forebygge hjertesykdom.

I en liten studie med 30 deltakere tok halvparten 16 gram kollagentripeptid i 6 måneder. Denne gruppen så en betydelig reduksjon i arteriosklerose og en reduksjon av det “dårlige” kolesterolet.

Redusere stivheten i arteriene kan bidra til å fremme hjertehelse. Imidlertid er mer forskning nødvendig for å bevise effekten av kollagen som kosttilskudd.

Andre potensielle fordeler

Kollagentilskudd kan være gunstig for neglevekst.
Det er også påstander om at kollagen kan gi ytterligere helsefordeler. Disse påstandene har imidlertid ikke støtte fra vitenskapelig forskning.

Noen andre potensielle ting som kollagen kan hjelpe med men som foreløpig mangler støtte i forskningen inkluderer:

  • God tarmhelse
  • Opprettholde sunn vekt
  • Redusere angst
  • Bedre humør
  • Fremme sunn vekst av negler og hår

Typer kollagen

Kollagen kommer i en rekke forskjellige typer. Man bør velge det kosttilskuddet som best støtter egne målsetninger når man velger tilskudd.

Følgende er de vanligste typene kollagen som finnes i helsekostbutikker eller i nettbutikker:

Type 1: Dette er en av de vanligste typene som finnes i største mengde i menneskekroppen og bidrar til å støtte sunn hud.
Type 2: Denne typen finnes primært i brusk og kan bidra til å fremme leddhelsen.
Type 3: Denne typen bidrar også til å fremme hudhelsen ved å forbedre elastisiteten.
Type 5: Denne typen bidrar til å fremme veksten av morkaken hos gravide kvinner.
Type 10: Denne typen forekommer også i brusk og bidrar til å fremme beinhelse og utvikling.

De fleste tilskudd vil inneholde flere av disse formene for kollagen, og muligens også andre typer.

Vanligvis blir kollagenet i tilskudd også hydrolysert. Hydrolyseringsprosessen gjør kollagen lettere for kroppen å absorbere.

Bivirkninger

Kollagentilskudd kan forårsake milde bivirkninger og påvirke fordøyelsen, men er generelt regnet som trygt for de fleste

Du bør likevel alltid snakke med legen din før du starter med et nytt kosttilskudd.

For de fleste personer bør det å ta kollagentilskudd ikke utgjøre noen betydelig helserisiko.

Sammendrag

Mange forbinder kollagen med kosmetikk, sunn hud og reduksjon av rynker. Imidlertid kan det også bidra til å fremme helse på andre områder, for eksempel ledd- og hjertehelse.

Kollagentilskudd fås kjøpt hos en rekke nettbutikker og helsekostforretninger

For de fleste vil ikke tilskudd med kollagen ha noen store negative effekter eller bivirkninger. Likevel er det alltid anbefalt å rådføre seg med lege før du begynner å ta et nytt tilskudd.

Sponsede lenker

Referanser[+]

Relaterte artikler