Annonse

Kontusjonsskader

En kontusjonsskade oppstår når en muskel og omkringliggende vev blir utsatt for direkte slag eller støt slik at det oppstår en blødning under huden (hematom).

Sist oppdatert:
ANNONSE

En kontusjon den medisinske betegnelsen for et blåmerke . Når du får en kontusjonsskade blir kapillærer og blodårer skadet og blod lekker inn i området rundt. Dette kalles også et hematom.

Kontusjoner kan oppstå i forbindelse med en rekke ulike idretter og kan forekomme i alle muskler og bløtvev i kroppen.

kontusjonsskade
En vanlig kontusjonsskade er det man innen fotball kaller en lårhøne.

Kontusjonsskader er en type knusningskade og kan for eksempel være et resultat av fall, støtskader eller kraftige kollisjoner mellom spillere i fotball.

En vanlig kontusjonsskade er det man kaller en lårhøne i fotball. En lårhøne er en indre blødning i lårmuskulaturen.

Symptomer

Typiske symptomer på kontusjonsskader:

  • Hevelse, smerter og nedsatt bevegelighet rundt skadeområdet.
  • Misfarging. Huden kan være gul, lilla eller blå.
  • Blåmerker og blodutredelse som følge av intermuskulær blødning.
  • Den skadde muskelen vil føles svak og stiv.
  • Nedsatt bevegelse i nærliggende ledd som følge av hevelse

Behandling av kontusjonsskader

Kontusjonsskader behandles etter RICE prinsippet sammen med aktiv hvile. Det vil si at du kan gjøre alternative aktiviteter og trening som ikke påvirker skadeområdet.

RICE står for:

  • Hvile. Hvil området når det er mulig.
  • Is. Påfør kulde i form av ispose eller kuldespray på området for å redusere hevelse. Du kan gjøre dette i 15 til 20 minutter om gangen flere ganger om dagen. Du må alltid legge et håndkle eller tøystykke mellom isposen og huden din. Hud i direkte kontakt med kulde kan medføre frostskader.
  • Kompresjon. Komprimer det forslåtte området med kompress eller trykkbandasje for å redusere hevelsen. Pass på at kompresjonen ikke er stå stram at blodsirkulasjonen hemmes.
  • Elevasjon. Hev det berørte området over hjertehøyde. Dette kan bidra til å drenere blod bort fra det skadede området.

De fleste idrettsutøvere kommer seg innen få dager etter en lettere kontusjonsskade. Men det kan ta alt fra noen dager til et par uker å bli kvitt alle symptomer.

Lette kontusjoner krever ikke behandling utover nedisning og kompresjon, og medfører sjelden langvarig fravær fra trening eller konkurranse.

I sjeldne tilfeller kan det oppstå så store skader på muskelvev at det fører til fravær fra idrettsaktivitet og i enda sjeldnere tilfeller kan det oppstå alvorlige komplikasjoner som for eksempel akutt kompartmentsyndrom.

Bruddskader og komplikasjoner

Litt avhengig av hvor på kroppen skaden forekommer og hvor store krefter som var i sving da skaden oppsto bør man alltid kikke etter tegn til bruddskader i forbindelse med kontusjoner.

Blødninger i indre organer kan forekomme dersom kontusjonen oppsto som følge kraftige slag eller støt mot mageregionen. Ved mistanke om brudd, indre blødninger eller skade på organer bør øyeblikkelig legehjelp oppsøkes umiddelbart.

I sjeldne alvorlige tilfeller kan hevelser og intramuskulær blødning føre til akutt kompartmentsyndrom og andre komplikasjoner. Akutt kompartmentsyndrom er en potensielt livstruende skade som krever øyeblikkelig hjelp.

 

Legg igjen en kommentar