Annonse

Krillolje – En omega-3 kilde med potensiell effekt på aldring

Krillolje inneholder antioksidanter og andre forbindelser som påvirker effekten av tilskudd sammenlignet med andre omega-3 kilder.

Krillolje omega 3
Foto: Canva
Sist oppdatert:
ANNONSE
ANNONSE

Krillolje utvinnes fra små, pelagiske krepsdyr som kalles krill. Krill er en viktig del av det marine økosystemet. De er en kilde til næring for mange andre dyr, inkludert fisk, hval og fugler. Krill er også en viktig næringskilde for mennesker og er forbundet med en rekke helsefordeler.

Olje fra krill er en svært god kilde til omega-3-fettsyrer. Dette er en type fett som er viktig for å opprettholde god helse. Omega-3-fettsyrer har vist seg å ha en rekke helsefordeler, inkludert:

  • Redusert risiko for hjertesykdom
  • Redusert risiko for kreft
  • Redusert risiko for demens
  • Positiv effekt på kognitive funksjoner
  • Redusert betennelse og bedre leddfunksjon

Krillolje inneholder to typer omega-3-fettsyrer: eikosapentaensyre (EPA) og dokosahexaensyre (DHA).

EPA og DHA er essensielle fettsyrer, noe som betyr at kroppen ikke kan produsere dem på egen hånd. De må derfor tilføres kroppen enten via kostholdet, eller kosttilskudd.

Artikkelen inneholder annonselenker. Når du kjøper et produkt via lenker på denne nettsiden får Fysionett en liten provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra.

Hva skiller krillolje fra andre omega-3-tilskudd?

Krillolje skiller seg fra tran, fiskeolje og plantebaserte omega-3-tilskudd på flere måter. For det første inneholder krillolje EPA og DHA i en 1:1-ratio, mens fiskeolje vanligvis inneholder en 2:1-ratio av EPA:DHA. Denne 1:1-ratioen er antatt å være mer gunstig for helsen.

Fosfolipider

For det andre er fettsyrene i krill bundet til fosfolipider. Dette er naturlige fettmolekyler som finnes i cellene våre. Forbindelsen til fosfolipider gjør det lettere for kroppen å absorbere og bruke krillolje. På denne måten blir helsefordelene forbundet med omega-3 forsterket.

Antioksidanter

Krillolje inneholder også noen unike antioksidanter. Blant annet astaxanthin. Astaxanthin er en kraftig antioksidant som kan bidra til å beskytte cellene i kroppen mot skade og effekten av aldring.

Lavere innhold av kvikksølv og andre miljøgifter

Siden krill er lavere i næringskjeden sammenlignet med større fisk har de generelt et lavere innhold av miljøgifter som kvikksølv og andre tungmetaller som kan påvirke helsen negativt.

Effekt mot aldring

Aldring er en naturlig prosess som fører til en rekke endringer i kroppen, inkludert nedsatt funksjon av organer og vev, økt risiko for sykdommer og økt dødelighet.

Krillolje har vist seg å ha potensielle aldringsbremsende effekter i flere studier. En studie viste at krillolje kunne bremse aldringsprosessen i rundormer. 1 En annen studie viste at krillolje kunne forbedre kognitiv funksjon hos mus.2

En studie utført av en forskergruppe ved Universitetet i Oslo, Oslo universitetssykehus og Akershus universitetssykehus viste at krillolje kan bremse aldringsprosesser i celler og vev i nematodeormer og menneskelige celleprøver. 3

Disse studiene er lovende, men det trengs likevel mer forskning for å bekrefte effekten av krillolje på aldring hos mennesker.

Anbefalt dose

Den anbefalte dosen krillolje er 500-1000 mg per dag.

Krillolje er generelt trygt og innta for de fleste Det er likevel viktig å rådføre seg med lege før du begynner å ta krillolje som tilskudd. Spesielt dersom du har noen underliggende sykdommer.

Krill Omega-3 60 kapsler

NOK239.00  På lager
Bodystore.no
16.juni 2024 08:22

Konklusjon

Krillolje er et næringsrikt kosttilskudd som kan gi en rekke helsefordeler. Den inneholder EPA og DHA i en 1:1-ratio, som er antatt å være mer gunstig for helsen. Krillolje er også bundet til fosfolipider, som gjør det lettere for kroppen å absorbere og bruke. I tillegg inneholder krillolje antioksidanter, som kan bidra til å beskytte cellene mot skade.

Krillolje har vist seg å ha potensielle aldringsbremsende effekter i flere studier. Mer forskning er nødvendig for å bekrefte disse effektene hos mennesker, men det er et lovende kosttilskudd for å fremme god helse og redusere risikoen for aldringsrelaterte sykdommer.

Referanser[+]

Relaterte artikler