Annonse

Løpe eller gå? Hva forbrenner mest kalorier

Bør du gå eller løpe dersom målet er å få i gang fettforbrenningen og øke kaloriforbruket? Hvilken aktivitet forbrenner egentlig mest fett og kalorier?

Sist oppdatert:
ANNONSE
ANNONSE

Gå eller løpe? Hva er mest effektivt?

Gåing og løping er to effektive måter å holde seg i form på, men hvilken av dem forbrenner egentlig mest fett og kalorier? Det finnes en del uenighet om dette. Men la oss se på noen fakta.

Forskjeller i kaloriforbruk

En person som veier 72 kg forbrenner rundt 15,1 kalorier per minutt mens de løper, mens samme person forbrenner rundt 8,7 kalorier per minutt når de går.1

Dette betyr at løping forbrenner mer kalorier per minutt enn gåing. Løping er dermed mer tidseffektivt enn å gå når det kommer til kaloriforbruk. Det er imidlertid flere faktorer som spiller inn.

Det kan også være viktig å vurdere hvor lenge du trener. Desto lenger tid du trener desto flere kalorier forbrenner du totalt sett. Så selv om løping forbrenner mer kalorier per minutt kan gåing forbrenne like mange totalt sett dersom treningsvarigheten økes.

Dette er relevant fordi det kan være lettere å opprettholde moderat eller rask gange over tid enn løping eller jogging.
Spesielt gjelder dette personer som ikke er vant til å trene, eller personer med ulike helseplager som gjør at de i liten grad er i stand til å løpe eller jogge i lengre perioder.

For disse kan det der være mer effektivt i forhold til kaloriforbruk å gå lange turer enn å forsøke å jogge eller løpe.

Forskjell i fettforbrenning

Når det gjelder fettforbrenning så kan både gåing og løping bidra til å forbrenne fett. Løping er likevel også her i utgangspunktet mer effektivt

Dette skyldes hovedsakelig at løping har en høyere intensitet enn gåing. Spesielt høyintensitetstrening har vist seg å være svært effektivt for fettforbrenning (1).

Imidlertid kan gåing også være effektiv aktivitet for å forbrenne fett. Spesielt dersom du øker intensiteten noe ved å gå i motbakke eller ved å bruke staver (2).

Ulike helsefordeler

Kaloriforbruk og fettforbrenning er viktige faktorer, men er det også viktig å vurdere andre helsefordeler ved å gå eller løpe.

Begge deler har vist seg å ha mange positive effekter på helsen. Blant annet redusert risiko for hjerteproblemer, diabetes og høyt blodtrykk (3).

Men også her kan løping ha ytterligere helsefordeler sammenlignet med å gå. For eksempel kan løping i større grad bidra til øke beintettheten og redusere risikoen for osteoporose (4).

Hvilken aktivitet er best for deg?

Så hvilken aktivitet er best for deg? Dette avhenger av dine personlige mål og din nåværende form og treningsgrunnlag.

Hvis du ønsker å forbrenne mest mulig fett og kalorier så kan løping være det beste valget, spesielt intervalltrening med høy intensitet (HIIT).

Dersom du har en skade, sykdom eller andre helseplager som gjør at du ikke er i stand til å løpe, så kan gåturer være et godt alternativ til løpeturer.

Det er også viktig å huske på at regelmessig fysisk aktivitet i seg selv har mange helsefordeler, uavhengig av om det er gåing eller løping det er snakk om.

Det viktigste er at du velger den aktiviteten du liker best og som du klarer å opprettholde over tid. Vektnedgang må uansett kombineres med et sunt og variert kosthold.

Referanser:

  1. “High-Intensity Interval Training and Cardiometabolic Health”, American College of Sports Medicine, https://www.acsm.org/docs/brochures/high-intensity-interval-training-and-cardiometabolic-health.pdf
  2. “Walking for Good Health”, Australian Government Department of Health, https://www.health.gov.au/health-topics/exercise-and-physical-activity/walking-for-good-health
  3. “Benefits of Regular Physical Activity”, Centers for Disease Control and Prevention, https://www.cdc.gov/physicalactivity/basics/benefits/index.htm
  4. “The Health Benefits of Running”, Harvard Health Publishing, https://www.health.harvard.edu/healthbeat/the-health-benefits-of-running

Referanser: “Walking vs. Running: Weight Loss, Heart Health, and More”, Healthline, https://www.healthline.com/health/walking-vs-running#calorie-burning

Referanser[+]