Annonse

Morgentrening kan bidra til økt fettforbrenning

Trening om morgenen kan gi økt fettforbrenning sammenlignet med trening om kvelden ifølge forskning fra Karolinska Institutet.

Forskningsgruppen Integrative Physiology, ledet av Logan Pendergrast og Juleen Zierath, har nylig avdekket ny innsikt rundt effekten av trening på ulike tidspunkt av døgnet har på fettforbrenning.1

Hovedfunn:

  • Studien er utført på mus og indikerer at trening om morgenen kan føre til høyere fettforbrenning enn trening om kvelden.
  • Forskningen avdekket også endringer i genresponsen i fettvev etter trening.
  • Resultatene indikerer at morgentrening kan være mer gunstig for fettforbrenning.

Trening sent på morgenen forbrenner mer fett

Studien viste at mus som trente sent på morgenen (omtrent tre timer etter oppvåkning), hadde høyere fettforbrenning sammenlignet med mus som trente sent på kvelden. I tillegg ble det observert endringer i genaktiviteten i fettvevet etter trening.

Ved fysisk aktivitet blir lagret kroppsfett frigjort som fettsyrer i blodet og brukt som energi. Hos mus som trente sent på morgenen målte forskerne høyere nivåer av fettsyrer i blodet etter trening og 12 timer senere, sammenlignet med mus som trente sent på kvelden.

Funnene tyder på at morgentrening potensielt kan doble fettforbrenningen sammenlignet med trening om kvelden.

Døgnrytme og trening

Forskerne trekker frem døgnrytme som en av faktorene som er viktige for kroppens respons på trening. Hver celle i kroppen er knyttet til døgnrytmen som fungerer som en slags biologisk klokke som koordinerer stoffskiftet med endringer i lys, ernæring og aktivitet gjennom dagen. Hormoner, kroppstemperatur og lydfølsomhet er alle ting som blir påvirket av denne klokken.

Fettvev har også sin egen døgnrytme, som regulerer genuttrykk. Basert på dette antas det at tidspunktet for trening har betydning i forhold til fettcellenes døgnrytme. Derfor øker fettforbrenningen i forbindelse med trening sent på morgenen.

Når er det best å trene?

Fordi denne studien kun ble gjennomført på mus, og kun for en enkelt treningsøkt, er det vanskelig å trekke konklusjoner om hva som er det beste tidspunktet for trening for mennesker. Det beste tidspunktet avhenger også av målet for treningen.

Mer forskning er nødvendig for å forstå hvordan døgnrytmen påvirker fettforbrenning hos mennesker. Det er også nødvendig å avklare om disse funnene er konsistente over tid. Ifølge forskerne ved Karolinska Institutet er dette neste steg i forskningen.

I mellomtiden er det beste rådet å være aktiv og trene regelmessig, uavhengig av tidspunkt. Trening er en effektiv måte å redusere overflødig kroppsfett på. Fysisk aktivitet kan også bidra til å redusere risikoen for sykdommer som hjertesykdom og type 2-diabetes. Men hvis du har mulighet til å trene sent på morgenen, kan det potensielt hjelpe deg å forbrenne mer fett.

Referanser[+]