Annonse

N-Acetyl-Cysteine (NAC)- En kraftig antioksidant med dokumentert effekt

I denne artikkelen ser vi nærmere på effekten av N-acetylcystein (NAC) som kosttilskudd og medisin i forhold til ulike sykdommer og lidelser

nac
Sist oppdatert:
ANNONSE
ANNONSE

Hva er N-acetyl-cysteine (NAC)?

N-acetylcystein (NAC) er en syntetisk variant av aminosyren cystein, en aminosyre som finnes naturlig i mange matvarer. På norsk går den som regel bare under navnet acetylcystein.

Acetylcystein er et veletablert og godkjent legemiddel som brukes til å behandle en rekke sykdommer og helseplager. Blant annet brukes det som slimløsende middel ved kronisk bronkitt, kikhoste og kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS). Det brukes også til å løse opp slim ved «vanlig» forkjølelse.

I Norge markedsføres acetylcystein som reseptfritt slimløsende legemiddel under merkenavn som Bronkyl og Granon.

Sponset lenke

Vår anbefaling

NOW NAC (Acetylcystein) 

NAC fremmer dannelsen av glutation. Dette er en kraftig antioksidant som blant annet bidrar til normal immunfunksjon. 

  • 100/250 vegetabilske kapsler, 600 mg
  • Med molybden og selen

Medisinsk bruk

Det brukes også intravenøst til behandling av akutt paracetamolforgiftning og leverskader som følge av alkoholmisbruk.

Som legemiddel har acetylcystein antageligvis også flere bruksområder og det foregår for tiden mye forskning på acetylcystein i behandlingen av ulike tilstander. Blant annet avhengighet og tvangslidelser. 1 2 Det er også en rekke studier som ser på effekten av acetylcystein i forhold til forebygging av Alzheimer og Parkinsons sykdom. 3

Acetylcystein er også tilgjengelig som kosttilskudd og mange bruker det for å forebygge ulike helseplager og som et middel for å bekjempe influensa og forkjølelse.

I denne artikkelen ser vi nærmere på effekten av acetylcystein på ulike helseplager og sykdommer.

Hvordan virker N-acetylcystein?

Acetylcystein fungerer blant annet gjennom å øke kroppens produksjon av glutation. En av kroppens viktigste og kraftigste antioksidanter.

Glutation er et tripeptid bestående av aminosyrene glysin, glutamin og cystein. Dette er en av de viktigste og kraftigste antioksidantene i kroppen. Glutation produseres naturlig i kroppen og bidrar til å beskytte cellene mot skadelige frie radikaler.

Det hjelper også med å regulere nivået av andre antioksidanter, som vitamin C og E i tillegg til å styrke immunforsvarets funksjon. Denne kraftige antioksidanten er involvert i en rekke prosesser i kroppen, blant annet celledeling og kan også bidra til å reparere skadet DNA.

Når produksjonen av glutation økes kan dette bidra til å redusere risikoen for en rekke sykdommer og helseplager, inkludert KOLS, hjertesykdom, kreft og diabetes. 4

Acetylcystein mot COVID-19

Acetylcystein har blitt brukt i behandlingen av lungesykdommer og luftveisplager i mange år. Det har blant annet vist seg å være effektivt for å redusere symptomer i forbindelse med kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) og akutt lungeskade. Det kan også redusere betennelse i lungene og løse opp slim i luftveiene.

De siste årene har acetylcystein også blitt foreslått i behandlingen av COVID-19. Flere studier har antydet at acetylcystein i kombinasjon med andre antivirale legemidler kan bidra til lavere dødelighet og et redusert antall innleggelser som følge av COVID-19. 5 6

Selv om forskningen viser lovende resultater er det fortsatt mye forskning som må gjøres for å bekrefte effekten av acectylcystein på covid-19. Kosttilskudd kan ikke erstatte etablert medisinsk behandling for sykdommen og det er viktig å følge anbefalinger fra helsepersonell og retningslinjer fra nasjonale helsemyndigheter

Effekt på humør og psykiske lidelser

NAC har også vist seg å være nyttig i behandlingen av flere ulike psykiske lidelser. Det har blant annet vist seg å redusere symptomene på depresjon og bipolar lidelse. Forskning viser også at acetylcystein som kosttilskudd kan bidra til å redusere symptomer på tvangslidelser (OCD) og kontrollere avhengighet. Det har også blitt gjennomført studier for å undersøke effekten av acetylcystein hos person som lider av schizofreni. 7

Acetylcystein og hjernens funksjon

Acetylcystein stimulerer produksjonen av en signalstoff i hjernen som kalles BDNF (Brain-derived Neurotrophic Factor).

BDNF er et protein som hjelper nerveceller å kommunisere og regulerer ulike prosesser i hjernen. Det er blant annet viktig for hukommelse, læring og generell kognitiv funksjon.

Det er også involvert i regulering av hjernens plastisitet og lave nivåer av dette proteinet er relatert til symptomer på depresjon og angst. Studier har vist at NAC øker produksjonen av BDNF. Noe som kan ha en positiv effekt på hjernens funksjon.

Dette kan være nyttig for å forbedre hukommelse, læring og kognitiv funksjon. Det kan også bidra til å redusere risikoen for å utvikle alvorlige mentale lidelser som depresjon og angst.

Kosttilskudd med NAC kan påvirke humøret. Studier har vist at acetylcysteine kan ha en positiv effekt på humøret, og det kan hjelpe med å redusere symptomer på depresjon og angst.

Behandling av avhengighet

Glutamat er en av de viktigste nevrotransmitterne i hjernen og er ansvarlig for å regulere mange av hjernens funksjoner, inkludert læring, minne og oppmerksomhet. Glutamat spiller også en rolle i forhold til avhengighet og hjernens belønningssystem.

Acetylcystein har vist seg å ha en positiv effekt på regulering av glutamat i hjernen. NAC kan ha en dempende effekt på nivået av glutamat i hjernen som kan bidra til å redusere risikoen for ulike former for avhengighet. Dette skyldes blant annet at NAC kan redusere aktiviteten av NMDA-reseptorer, som er reseptorer som ofte er overaktive ved avhengighet.

Acetylcystein bidra til å regulere nivåene av glutamat, GABA og serotonin, som alle spiller en rolle i forhold til avhengighet og impulsiv atferd. Dette kan forebygge og tilbakefall og redusere generelle symptomer på avhengighet. 8

Bryter ned biofilm

Biofilm er et tynt slimaktig lag som produseres av bakterier eller andre mikroorganismer og dekker overflater der mikoroganismer som sopp, bakterier og virus vokser. Biofilmdannelse bidrar til å skape en barriere som gjør det vanskelig for kroppens immunforsvar å bekjempe bakterier og virus.

Acetylcystein har vist seg å ha evnen til å bryte ned biofilm ved å løse opp slimet som biofilmen er laget av. Dette skjer gjennom økt produksjon av slimløsende enzymer. N-acetyl-cystene har også vist seg å ha en direkte antibakteriell effekt. Det er derfor et effektivt middel som hjelper kroppen å bekjempe bakterier, virus og andre mikroorganismer.

NAC beskytter mot leverskade

NAC har vist seg å ha en beskyttende effekt mot leverskade forårsaket av alkohol og andre giftstoffer.9

Acetylcystein brukes også intravenøst på sykehus for å behandle paracetamolforgiftning. Fordi den virker som en kraftig antioksidant kan acetylcystein beskytte leveren mot skade forårsaket av paracetamolforgiftning. 10

Betennelsesdempende effekt

Acetylcystein har vist seg å ha antiinflammatoriske egenskaper og kan hjelpe til med å redusere betennelse og smerte. Det har også vist seg å ha en positiv effekt på immunforsvaret og kan bidra til å forhindre infeksjoner.

Acetylcystein virker ved å hemme produksjonen av inflammatoriske stoffer som prostaglandiner og leukotriener. Disse stoffene er ansvarlige for å utløse betennelsesresponsen i kroppen. Ved å blokkere produksjonen av disse stoffene bidrar acetylcystein til å redusere betennelse og smerte. 11

Bivirkninger av acetylcystein

De vanligste bivirkningene ved bruk av acetylcystein er magesmerter, oppblåsthet, diaré, kvalme og magesmerter. Noen kan også oppleve hodepine, tretthet og svimmelhet. I sjeldne tilfeller kan det forekomme allergiske reaksjoner.

det at du ikke tar mer enn den anbefalte dosen.

Det er også viktig å huske at NAC kan ha interaksjoner ed andre legemidler det er derfor viktig å snakke med legen din før du tar acetylcystein sammen med andre legemidler.

For mer informasjon om bivirkninger anbefales det å sjekke i felleskatalogen.

Dosering av NAC

Det anbefales vanligvis å ta 600-1200 mg av NAC per dag, men dette kan variere avhengig av formålet. Det er viktig å følge anbefalingene fra lege eller produsent og å alltid snakke med lege før du begynner med et nytt legemiddel eller kosttilskudd.

Konklusjon

Bruk av acetylcystein som kosttilskudd og legemiddel er forbundet med en rekke potensielle helsefordeler. Det er en kraftig antioksidant som kan bidra til å redusere risikoen for en rekke sykdommer, og redusere betennelse og styrke immunforsvaret. Det er likevel viktig og alltid rådføre seg med lege før du begynner å ta et nytt kosttilskudd eller legemiddel.

Referanser[+]

Relaterte artikler