Annonse

Når forkjølelsen ikke går over: Kan det være pollenallergi?

Er barnet ditt snørrete? Virker det som om forkjølelsen varer i flere uker eller måneder om våren eller sommeren? Da er det kanskje slett ikke snakk om en forkjølelse, men derimot pollenallergi som plager barnet ditt.

pollenallergi
Foto: Pollenkontroll.no

Barn blir oftere forkjølet enn voksne, og med mange lignende symptomer kan det være vanskelig å se forskjell på luftveisallergi og forkjølelse.

Et barn med pollenallergi har ofte alle de vanlige symptomene som tett eller rennende nese, irriterte og røde øyne, samt gjentakende nysing. Men vær også oppmerksom på symptomer som tretthet og konsentrasjonsvansker, råder øre-nese-hals-lege Oscar Ohene Asante:

– Pollenallergi kan føre til tretthet, uopplagthet og gi utfordringer på skolen. Barnet kan ha generelt lite energi på dagtid.

Allergi kan føre til astma

Er barnet ditt plaget av pollenallergi er det viktig å ta grep tidlig. For ikke nok med at
symptomene kan ha stor innflytelse på barnets hverdag – det er også en risiko for at pollenallergi kan utvikle seg til astma. Faktisk opplever 30 prosent av personer med høysnue astmasymptomer som hoste, pustebesvær, trykk i brystet og pipende eller hvesende pust.

– Hvis symptomene ikke blir godt nok kontrollert, kan pollenallergien utvikle seg til astma. Det er derfor viktig å kontrollere symptomene gjennom hele sesongen, sier Dr. Ohene Asante.

Forbered deg til legebesøket

Mistenker du pollenallergi hos barnet ditt, kan det være en god idé å få barnet utredet. Legen vil som regel stille spørsmål om barnets sykehistorie og symptomer, og eventuelt foreta en allergitest i form av blodprøve eller prikktest. Allergitesten kan avsløre hvilke allergener barnet ditt kan reagere på og hjelpe legen med å stille en korrekt diagnose. Men når er det egentlig på tide å oppsøke lege?

– Hvis barnet har plager, bivirkninger fra allergimedisiner eller vedvarende symptomer, er det lurt å kontakte lege for å se hva vi kan gjøre for å bedre plagene. Er du i tvil, bør du likevel ta kontakt for å se om det er noe som bør sjekkes ut, sier øre-nese-hals-legen.

Forut for legebesøket kan det være lurt å føre en symptomdagbok over barnets
symptomer for å gi legen god oversikt over situasjonen.

3 trinn til håndtering av allergi

Det finnes flere behandlingsalternativer for barn med pollenallergi. Snakk med legen for å komme frem til hvilken behandling som er best for barnet ditt.

  1. Reduser barnets eksponering for pollen: Unngå utendørsaktiviteter på dager med høye pollentall, skift tøy og vask barnets hår før leggetid.
  2. Lindre symptomene: Øyedråper, nesespray og allergitabletter kan lindre barnets symptomer midlertidig.
  3. Behandle årsaken til allergien: Allergivaksinasjon behandler årsaken til allergien ved å utsette barnets immunsystem for kontrollerte doser allergen over tid.

Søk legehjelp tidlig

Pollenallergi hos barn kan være utfordrende å oppdage, men ved å være oppmerksom på symptomene og søke legehjelp tidlig, er det i stor grad mulig å forebygge forverring og utvikling av astma. God håndtering av allergien gjennom redusert eksponering, symptomlindrende behandling og eventuelt allergivaksinasjon kan gi barnet ditt en bedre hverdag og redusere risikoen for komplikasjoner. Husk at hvert barn er unikt – snakk med legen for å finne den beste tilnærmingen for ditt barn.

Relaterte artikler