Annonse

Pilates for gravide – Er det trygt?

ANNONSE
ANNONSE

Fysisk aktivitet er en viktig del av en sunn livsstil, også for gravide. Mange gravide lurer derfor på om pilates er en trygg treningsform i svangerskapsperioden.

I denne artikkelen skal vi forsøke å svare på dette spørsmålet og gi innsikt i fordeler og begrensninger forbundet med pilates for gravide.

Hva er Pilates?

Pilates er en treningsform med lav intensitet som fokuserer på å styrke kjernemuskulaturen, forbedre fleksibilitet og fremme kroppsbevissthet.

Pilates gravid ikke farlig

Øvelsene legger vekt på pusteteknikk, presisjon og kroppsbeherskelse, noe som gjør pilates til en skånsom treningsform som passer for de fleste, inkludert gravide.

Fordeler med pilates for gravide

Det er flere grunner til at pilates øvelser kan være gunstige for gravide. Her er noen viktige punkter:

 1. Kroppsholdning og balanse: Graviditet kan påvirke kroppsholdning og balanse på grunn av den økte vekten av magen. Pilates styrke kroppens kjernemuskulatur og kan bidra til bedre kroppsholdning og balanse.
 2. Styrker bekkenbunnsmuskulaturen: Pilates-øvelser fokuserer ofte på å styrke bekkenbunnen, noe som kan være nyttig både før og etter fødselen. En sterk bekkenbunn kan bidra til raskere restitusjon etter fødsel.
 3. Reduserer ryggsmerter: Mange gravide opplever ryggsmerter. Pilates kan bidra til å redusere ryggsmerter ved å styrke kjernemuskulaturen.
 4. Fremmer avslapning og stressmestring: Pusteøvelsene som brukes i pilates kan bidra til å fremme avslapning og redusere stress, noe som kan være spesielt viktig under graviditeten.

Hvilke øvelser bør gravide unngå?

Gravide bør generelt unngå følgende:

 • Øvelser som krever at de ligger på ryggen i mer enn noen få minutter om gangen
 • Øvelser som krever at de ligger på magen
 • Øvelser som krever at de vrir overkroppen
 • Øvelser som krever at de hopper eller gjør raske bevegelser.
 • Alle øvelser som fremkaller smerter.

Forhåndsregler og modifikasjoner

Selv om pilates generelt anses å være trygt for gravide er det likevel viktig å ta visse forholdsregler.

 1. Unngå øvelser som legger press på magen: Etter første trimester bør gravide unngå øvelser som involverer å ligge flatt på ryggen eller magen.
 2. Tilpass øvelsene: For noen pilates-øvelser kan det være nødvendig å justere øvelsen litt for å gjøre det trygt for gravide å trene pilates. En kvalifisert pilatesinstruktør kan gi råd om hvordan du kan tilpasse øvelsene.
 3. Lytt til kroppen: Gravide kvinner bør være nøye på å lytte til kroppen, og stoppe øvelsen hvis noe ikke føles riktig.

Hva sier forskningen?

Det finnes flere studier som har undersøkt effekten av pilates for gravide. En av studiene viste at pilates-øvelser under svangerskapet signifikant reduserte smerteintensiteten under fødselen og lengden på den aktive fasen av fødselen1

En annen studie antyder at pilates og lignende treningsformer kan bidra til å senke risikoen for keisersnitt, fødselsinngrep, episiotomi og svangerskapsforgiftning.2

En spørreundersøkelse blant gravide som gjorde pilates-øvelser under svangerskapet fant ut at den mest rapporterte fordelen med pilates var å bedre bekkenbunnstyrke og økt sosialt velvære3

Forskning på effekten av pilates under graviditet er begrenset. Det er likevel generelt ansett som trygt, fordi det er en treningsform med lav intensitet.

Konklusjon

Pilates er generelt trygt for gravide kvinner, forutsatt at visse forholdsregler tas og øvelsene tilpasses etter behov. Når du er gravid er det spesielt viktig å konsultere med en lege eller helsepersonell før du begynner med en ny treningsform.

Pilates kan tilby mange fordeler for gravide, inkludert forbedring av kroppsholdning, styrking av bekkenbunnen, reduksjon av ryggsmerter og fremme avslapning og stressmestring. Men det er alltid viktig å sikre at treningen er trygg og tilpasset behovene til gravide kvinner.

Anbefalinger for gravide

Her er noen anbefalinger dersom du er gravid og ønsker å prøve pilates.

 1. Søk profesjonell veiledning: Det er best å trene pilates under veiledning av en kvalifisert instruktør som er kjent med behovene og begrensningene til gravide kvinner.
 2. Start forsiktig: Hvis pilates er nytt for deg bør du start forsiktig og bygge opp styrke og utholdenhet gradvis. Ikke press deg selv for hardt
 3. Komfortable klær: Bruk komfortable klær og en god matte for å gjøre øvelsene mer behagelige.
 4. Drikk vann: Husk å drikke nok vann før, under og etter treningen for å opprettholde væskenivået.

Pilates kan være et utmerket tilskudd til et sunt svangerskap, forutsatt at det praktiseres på en trygg og ansvarlig måte under veiledning fra en kvalifisert instruktør.

Referanser[+]

Relaterte artikler