ANNONSE

Pull-ups: Guide til korrekt teknikk og utførelse

pull-ups - teknikk, chin-up

Pull-ups er en av de mest effektive og populære øvelsene for å trene overkroppen. Denne øvelsen styrker musklene i øvre del av ryggen, skuldrene og armene. Den forbedrer også grepsstyrken.

I denne artikkelen vil vi forklare korrekt teknikk og utførelse av øvelsen samt gi noen tips for hvordan du kan øke antall repetisjoner.

ANNONSE

Hva er pull-ups og hvorfor er de viktige?

Pull-ups er en kroppsvektøvelse hvor man henger fra en stang med hendene, og trekker seg opp ved å bøye armene og løfte kroppen mot stangen. Denne øvelsen er en klassisk calisthenics-øvelse som blant annet har vært en obligatorisk del av militære treningsregimer og opptaksprøver til politi, og andre yrker der utøvelsen av arbeidsoppgavene krever en viss styrke, i mange år.

Pull-ups er en viktig og grunnleggende øvelse fordi det er en såkalt “compound exercise” eller flerleddsøvelse. Dette betyr at den involverer flere muskelgrupper over flere ledd samtidig. Dette gjør øvelsen til en effektiv og tidsbesparende måte å trene overkroppen på.

Pull-up er også en funksjonell øvelse. Det vil si at den trener musklene i et bevegelsesmønster som har praktisk nytteverdi både i hverdagen og innen en rekke ulike idretter.

Hvilke muskler trenes med pull-ups?

Pull-ups aktiverer flere store muskelgrupper i overkroppen. De viktigste musklene som aktiveres er:

I tillegg til disse hovedmusklene vil også flere andre mindre muskler i skuldre armer og kjernen bli aktivert for å stabilisere kroppen og assistere underveis i bevegelsen.

ANNONSE

Korrekt teknikk og utførelse av pull-ups

For å få mest mulig ut av pull-ups og minimere risikoen for skader, er det viktig med korrekt teknikk og utførelse. Her er en trinnvis guide til hvordan du utfører pull-ups på riktig måte:

 1. Grip stangen: Grip stangen med håndflatene vendt bort fra deg (et såkalt “overhåndsgrep”), og hendene litt bredere enn skulderbredde. Dette vil hjelpe deg å engasjere ryggmusklene mer effektivt. Hvis du ønsker en mer biceps-dominant pull-up kan du bruke et underhåndsgrep (håndflatene vendt mot deg).
 1. Heng fra stangen: Heng fra stangen med armene helt utstrakte og bena krysset bak deg eller holdt sammen. Aktiver kjernemuskulaturen for å holde kroppen stabil.
 2. Trekk deg opp: Start bevegelsen ved å trekke skulderbladene sammen og litt ned. Bøy deretter armene for å trekke deg opp mot stangen. Fokuser på å skyve albuen ned og bakover. Bruk musklene mellom skulderbladene for å hente kraften du trenger og stabilisere bevegelsen.
 3. Topp-posisjonen: Fortsett å trekke deg opp til haken er over stangen, eller til brystet nesten berører stangen. På toppen av bevegelsen holder du et øyeblikk og klemmer sammen ryggmusklene for å maksimere muskelaktiveringen.
 4. Senk deg kontrollert: Senk kroppen kontrollert tilbake til startposisjonen med armene helt utstrakte. Unngå å “falle” raskt ned, da dette kan øke risikoen for skader og redusere effekten av øvelsen.
 5. Gjenta: Gjenta bevegelsen til du har gjennomført ønsket antall repetisjoner.

Vanlige feil og hvordan du kan unngå dem

For å sikre at du får mest mulig ut av øvelsen, og for å unngå skader, er det viktig å være oppmerksom på noen av de vanligste feilene:

 • Husking med kroppen: Unngå å svinge kroppen frem og tilbake for å skape moment. Dette kan føre til at du mister kontroll over bevegelsen og øker også risikoen for skader.
 • Ufullstendige repetisjoner: Sørg for å utføre pull-ups med fullstendig bevegelsesutslag. Fullfør hele bevegelsen. Pull-ups som gjøres halvveis gir ikke den samme treningseffekten og kan føre til ubalanse i muskelstyrke dersom det gjøres over tid.
 • For mye fokus på armene: Husk at pull-ups primært er en øvelse for ryggen. Fokuser derfor på å bruke ryggmuskulaturen. Unngå å trekke for mye med armene.
 • Slapp kjernemuskulatur: Aktiver kjernemuskulaturen gjennom hele bevegelsen for å holde kroppen stabil og beskytte ryggen.

Varianter av pull-ups

Det finnes mange varianter av pull-ups som lar deg trene forskjellige muskelgrupper og forbedre teknikken. Noen populære variasjoner inkluderer:

 • Chin-ups: Utføres med et underhåndsgrep. Chin-ups engasjerer biceps i større grad enn vanlige pull-ups og kan være enklere for nybegynnere.
 • Pull-ups med bredt grep: Utføres med hendene i et grep som er bredere enn skulderbredde. Dette øker aktiveringen av latissimus dorsi og gjør øvelsen tungere og gjennomføre.
 • Pull-ups med smalt grep: Utføres med hendene plassert nærmere hverandre enn skulderbredde. Dette øker fokus på biceps og de midtre ryggmusklene mellom skulderbladene.
 • L-sit pull-ups: Utføres med bena løftet i en L-posisjon parallelt med bakken. Dette engasjerer kjernemuskulaturen i større grad og gir en mer helhetlig (og hardere) treningsøkt.
 • Mixed grip pull-ups: Utføres med en kombinasjon av overhånd- og underhåndsgrep. Dette kan bidra til bedre grepsstyrke og bedre balanse i treningen.

Hvordan bygge styrke for å klare flere pull-ups?

Hvis du har problemer med å utføre fullstendige pull-ups eller ønsker å øke antall repetisjoner finnes det flere strategier du kan bruke for å oppnå progresjon eller gjøre øvelsen lettere. Her er noen av tingene du kan gjøre:

 1. Assisterte pull-ups: Bruk et kraftig treningsstrikk eller en assistert pull-up-maskin for å redusere egen kroppsvekt og gjøre øvelsen lettere. Dette vil hjelpe deg å bygge opp styrke og teknikk gradvis.
 2. Negative pull-ups: Start i topp-posisjonen og senk deg kontrollert ned. Dette hjelper deg å bygge styrke i den eksentriske fasen av øvelsen. Dette vil etterhvert kunne overføres til den konsentriske fasen.
 3. Isometrisk trening: Hold deg i topp-posisjonen av bevegelsen så lenge du kan. På denne måte bygger du utholdenhet og styrke i musklene som er involvert i bevegelsen.
 4. Tren relevante muskelgrupper: Tren styrke i rygg, skuldre og armmuskler med andre øvelser som bent-over rows, lat pull-downs eller biceps curls. Styrke i isolasjonsøvelser vil på sikt øke antall repetisjoner du klarer med pull-ups.

7. Konklusjon

Pull-ups er en effektiv og funksjonell flerleddsøvelse som styrker overkroppen og forbedrer grepsstyrken. Ved å fokusere på korrekt teknikk og utførelse, unngå vanlige feil, og eksperimentere med forskjellige variasjoner kan du forbedre din ytelse i denne klassiske styrketreningsøvelsen og oppnå en sterkere og mer funksjonell overkropp.

Relaterte artikler