Annonse

Retrocalcaneal bursitt

hevelse og betennelse hæl
Sist oppdatert:
ANNONSE
ANNONSE

Retrocalcaneal bursitt er et medisinsk begrep som beskriver betennelse og hevelse i en slimpose bak på hælen. Denne slimposen befinner seg bak på hælbenet (calcaneus) rett innenfor akillessenen.

Hva er årsaken til retrocalcaneal bursitt?

En slimpose (bursa) fungerer som en støtdempende pute som også reduserer friksjon mellom sener eller muskler når de glir over benflater. Disse slimposene finnes rundt de fleste store leddene i kroppen, inkludert ankelen.

Akutt eller gjentatt overbelastning  av ankelleddet og akillessenen kan føre til at denne slimposen blir skadet eller irritert og det oppstår en betennelse.

Vanlige årsaker er løping og hopping i forbindelse med idrett. Tilstanden oppstår ofte i forbindelse med at idrett når treningsmengde og/eller belastning økes for hurtig. Dårlig tilpassede løpesko kan også være en medvirkende årsak.

Bursitter opptrer ofte samtidig med senebetennelser og skillet mellom retrocalcaneal bursitt og vanlig akillessenebetennelse er flytende. En misdannelse som kalles Haglunds hæl (benutvekst bak på hælen) øker risikoen for å utvikle slimposebetennelse i hælen.

Haglunds hæl

Symptomer på slimposebetennelse i hælen

  • Smerter og hevelse bak på hælen, spesielt ved gåing og løping, eller når området berøres
  • Smerte bli verre når man går opp på tærne
  • Rødme, hevelse og varme på baksiden av hælen

Ofte kan man se en markert og tydelig klump eller kul som følge av betennelse og hevelse i slimposen og enkelte vil oppleve at fottøy ikke passer eller er svært smertefullt å ha på.

hevelse og betennelse hæl
Hevelse bak på hælen som følge av slimposebetennelse

Diagnostisering

Diagnose stilles utifra pasienthistorie og klinisk undersøkelse og er som regel ukomplisert.

Iblant utføres røntgenundersøkelse for å avdekke eventuell underliggende Haglunds deformitet av hælbenet.

Behandling av slimposebetennelse i hælen

I den akutte fasen av en slimposebetennelse i hælen bør man følge RICE prinsippet.1

Hva kan man gjøre selv?

Avlastning: Unngå aktiviteter som forårsaker smerte.
NSAID: Betennelsesdempende legemidler som Ibux eller Voltarol kan benyttes for å dempe betennelsen
Ortoser: Man kan benytte hælkiler eller hælputer for å redusere belastning og beskytte det betente området

Fysioterapi

Fysioterapeuten kan gi råd og veiledning angående riktig opptrening og aktivtetsnivå. Øvelser for å forbedre bevegelighet og funksjon samt styrketrening for musklene rundt ankelen er vanlig etter at betennelsen har dempet seg. Fysioterapeuten kan også kartlegge og behandle eventuelle biomekaniske faktorer og feilstillinger som kan ha bidratt til tilstanden.

Kortison

Dersom man gir ankelen og foten tilstrekkelig hvile og avlastning vil slimposebetennelser i hælen som regel gå over av seg selv i løpet av noen uker. Dersom betennelsen ikke gir seg og vedvarer over lengre tid kan det være aktuelt med kortison. Legen vil da sette en kortisonsprøyte direkte inn i slimposen bak på hælen. Risikoen for akillesseneruptur øker ved bruk av kortison  og dette må derfor taes med i betraktningen ved kortisonbehandling.2

 

Referanser[+]

Relaterte artikler

Det er stengt for kommentarer.