Annonse

Et skreddersydd treningsprogram halverer risiko for tilbakefall ved skulderluksasjon

Tilpassede multimodale treningsprogrammer halverer risikoen for tilbakefall etter kirurgi i forbindelse med skulderluksasjoner.

skulder ute av ledd
ANNONSE

Har du noen gang opplevd å få skulderen ut av ledd? Det er en ekstremt smertefull opplevelse som man helst vil slippe å oppleve flere ganger. Dessverre er det slik at sannsynligheten for nye luksasjoner er stor når skaden først har skjedd.

En ny studie fra University of Adelaide har dokumentert at et individuelt tilpasset treningsprogram med oppstart tre til seks uker etter kirurgi kan halvere risikoen for nye skulderluksasjoner.1 Resultatene er basert på en systematisk gjennomgang og meta-analyse av 3600 studier.

Høy risiko for tilbakefall

Skulderluksasjon er en smertefull og komplisert skade som ofte er residiverende. Det vil si at det er en høy risiko for tilbakefall, og at skaden gjenoppstår innen seks måneder.

Denne studien viste imidlertid at de som fulgte et robust og tilpasset treningsprogram etter kirurgi halverte risikoen for tilbakefall de første seks månedene etter operasjon.

Multimodalt treningsprogram

Forskerne fant ut at et såkalt multimodalt treningsprogram gir de beste resultatene i forbindelse med opptrening etter skulderluksasjoner.

Dette innebærer en kombinasjon av ulike øvelser og treningsformer som fokuserer på styrke, koordinasjon, balanse og muskulær kontroll. Dette står i kontrast til allerede etablerte behandlingsprogrammer, som ofte kun fokuserer på styrke.

Hvem er mest utsatt?

Studien viser at unge menn mellom 16 og 30 år er spesielt utsatt for denne typen skulderskader, ofte på grunn av deltakelse i kontaktsport eller fordi de har fysisk krevende yrker.

Økonomiske og sosiale konsekvenser

En skulder ute av ledd er ikke bare en fysisk belastning, det kan også ha økonomiske og sosiale konsekvenser. Forskerne påpeker at mange har utfordringer med å returnere til arbeid eller idrett etter skade, noe som legger en økonomisk byrde på både individet og samfunnet.

Konklusjon og anbefalinger

Studien, som ble publisert i British Journal of Sports Medicine, understreker behovet for mer skreddersydde rehabiliteringsprogrammer. Forskerne mener resultatene understreker behovet for å tenke nytt rundt rehabilitering etter skulderluksasjoner.

Hva betyr dette for deg?

Dersom du har blitt henvist til operasjon etter skulderluksasjon bør du diskutere mulighetene for å iverksette et tilpasset multimodalt treningsprogram med din fastlege og helsepersonell ved sykehuset der operasjonen skal gjennomføres. Et slikt treningsprogram kan være nøkkelen til raskere og mer effektiv rehabilitering, og kan potensielt spare deg for mye smerte og frustrasjon i fremtiden.

Referanser[+]

Relaterte artikler