Annonse

Skulder ute av ledd

Skulderen ut av ledd

En skulderluksasjon er det man på folkemunne kaller å få en “skulder ut av ledd”.  Som regel faller ikke skulderen helt ut av leddskålen, men sublukseres. Dette vil si at skulderkulen ikke skilles fullstendig fra leddskålen men bare er delvis ute av ledd. Når skulderen bare er delvis ute av ledd brukes begrepet subluksasjon.

Hva er årsaken til skulderluksasjoner?

Skulderen ut av leddDe fleste skulderluksasjoner er traumatiske. Det vil si at de er forårsaket av et fall eller uhell og at en ytre kraft i dermed skyver leddet ut av stilling.

Man skiller mellom fremre og bakre luksasjon. Fremre luksasjon er det vanligste. Det vil si at hodet på humerus faller ut av leddskålen i retning fremover og innunder leddskålen. Dette skjer fordi det er her leddkapselen er svakest samt at leddskålens anatomiske posisjon er orientert slik at den heller noe nedover og framover.

Enkelte er født med strukturelle dysfunksjoner eller hypermobile ledd som predisponerer dem for glenohumeral instabilitet (instabilitet i skulderen). Denne tilstanden innebærer gjentatte og ofte multidireksjonelle luksasjoner av skulderen.

Fall på utstrakt arm eller ukontrollerte kraftfulle bevegelser som involverer samtidig abduksjon og utadrotasjon er en vanlig årsak til at skulderen faller ut av ledd. Ofte oppstår skaden når armen føres utkontrollert ut til siden og roteres bakover over skulderhøyde

Det å få skulderen ut av ledd er ekstremt smertefullt og har skaden først skjedd en gang øker dessverre sannsynligheten for at man utvikler en varig instabilitet i skulderleddet. Det er derfor viktig å søke behandling og oppfølging for å redusere smerte, og forebygge sekundære plager og gjentatte luksasjoner etter at man har fått skulderen ut av ledd.

Skulderluksasjon forekommer hyppigst i aldersgruppen 18-30 år og forekommer i tillegg ofte blant slagpasienter på grunn av manglende motorisk kontroll og muskelstyrke.

ANNONSE

Behandling av skulderluksasjoner

Dersom man har fått en skulder ut av ledd bør man umiddelbart oppsøke legehjelp for å få skulderen tilbake på plass i leddskålen og søke nødvendig akutt behandling. Oppfølging av fysioterapeut er viktig i etterkant for å gjenvinne normal funksjon og bevegelighet i leddet og for å hindre at skulderen faller ut av ledd på ny.  Legen vil normalt henvise til fysioterapi og røntgen eller MR for å påvise eventuelle beinskader eller andre skader på labrum (bruskvev som omkranser skulderleddets konkave del), samt skrive ut smertestillende medikamenter ved behov.

Fysioterapi

Fysioterapeuten vil starte et treningsprogram med forsiktige øvelser for å stabilisere leddet og gjenopprette normal funksjon og bevegelighet så snart smertenivået tillater det. Etterhvert vil opptreningen fokusere mer på å styrke rotatorkuffmuskulaturen. Dette for å bygge opp det man kaller den aktive stabiliteten i leddet. Det vil si den kontinuerlige stabiliteten som musklene gir ved bevegelse. Ved å trene opp finmotorisk koordinasjon og styrke i rotatorkuffmuskulaturen bedrer man skulderens aktive stabilitet. Dette er nødvendig fordi gjentatte luksasjoner fører til at passive strukturer som leddbånd og leddkapsel blitt strukket og/eller skadet på annen måte og dermed mister mye av sin stabiliserende funksjon. Aktiv stabilitetstrening er derfor en meget viktig del av rehabiliteringen for å forebygge gjentatte luksasjoner og kompensere for tapet av den passive stabiliteten fra leddbånd og leddkapsel.

Rehabilitering og opptrening etter at man har fått skulderen ut av ledd bør begynne så fort det kan tolereres og snarest mulig etter en kort hvileperiode med delvis immobilisering i den tidlige akutte fasen på 4-5 dager.

Kirurgi

Ortopedisk kirurgi kan ofte være aktuelt avhengig av en totalvurdering. Denne vurderingen innebærer at kliniske funn, pasienthistorikk og pasientens alder og aktivitetsnivå vurderes sammen med resultater fra røntgen og MR. En samlet vurdering av alle disse faktorene avgjør om operative inngrep er indisert. Yngre og aktive personer som har fått skulderen ut av ledd for første gang vil normalt opereres. Dersom operasjon er aktuelt etter at man har hatt en skulder ute av ledd vil kirurgene forsøke å stramme inn leddkapselen for å holde leddet bedre på plass i leddskålen og eventuelt feste avrevne sener.

En kommentar om “Skulder ute av ledd”

  1. hei jeg tror jeg har fått skuldra ut av ledd men er ikke sikker så kan noen svare meg? jeg falt på en slengdisse og lannet på armen jeg kunne ikke bevege armen di 2 neste dagene. det skjedde den 10 juni ca nå er vi i juli og jeg får ikke opp armen lengre en til navvelen nor jeg strekker armen ut. det er ikke fordi det gjør så vont men den stopper den går ikke lengre. jeg kan løfte armen min det går an og løfte han san at den går lengre opp men ikke og bruke armen.

Legg igjen en kommentar