annonse

Kjøp kollagentilskudd her! Gratis frakt over 299 kr

Sponset lenke

Ketogen diett: Slik fungerer keto-dietten

Ketogen diett er en type lavkarbo- eller fettrik diett som kan hjelpe deg å gå ned i vekt, kontrollere blodsukkeret og forbedre helsen. Denne artikkelen gir et kort overblikk over hva en ketogen diett er og hvilke fordeler den har, samt noen tips til å komme i gang med et ketogent kosthold.

Hva er en ketogen diett?

Ketogen diett, også kjent som keto-dietten, er en type lavkarbodiett som fokuserer på å øke inntaket av fett og redusere inntaket av karbohydrater.

annonse

Dette kan føre til at kroppen går inn i en tilstand som kalles ketose. Dette er en tilstand hvor kroppen bruker fett som hovedkilde til energi i stedet for glukose.

Ketogen diett har blitt brukt i flere tiår for å behandle ulike medisinske tilstander inkludert epilepsi og diabetes. Dietten har også blitt populær som et verktøy for vektnedgang og generelt bedre helse.

Fordeler med en ketogen diett

Det er flere mulige fordeler forbundet med et ketogent kosthold. Enkelte studier har vist at dietten kan bidra til vektreduksjon og økt fettforbrenning. I tillegg kan den bidra til å senke blodsukkernivået og øke følelsen av metthet.

Et ketogent kosthold kan også bidra til å forbedre andre helsemarkører. For eksempel kan det senke nivået av LDL-kolesterol (dårlig kolesterol) og øke nivået av HDL-kolesterol (god kolesterol).

Det er imidlertid viktig å huske på at det ikke finnes tilstrekkelig bevis som bekrefter at den ketogene dietten har alle disse fordelene for alle. Det kan også være risiko for bivirkninger og uønskede effekter ved å følge dietten.

Hvordan oppstår ketose?

Målet med keto-dietten er å oppnå en metabolsk tilstand som kalles ketose. Denne tilstanden oppstår når kroppen får for lite karbohydrater. Da begynner den isteden å bryte ned fett for å produsere ketoner. Dette er en type energi som kan brukes direkte av hjernen.

Målet med den ketogen dietten er å holde kroppen i ketose så lenge som mulig slik at den bruker fett som hovedkilde til energi.

annonse

Hvordan komme i gang med en ketogen diett?

For å komme i gang med en ketogen diett er det viktig å følge en kostholdsplan som inneholder riktig mengde fett, protein og karbohydrater.

Det anbefales å få hjelp av en ernæringsfysiolog eller lege for å utarbeide en matplan som passer for deg.

Matvarer som er tillatt

Matvarer som kan inkluderes i en ketogen diett inkluderer fettkilder som olivenolje, kokosolje, smør, avocado, nøtter og frø. I tillegg til proteinkilder som kjøtt, fisk, skalldyr, egg og ost.

Bladgrønnsaker, brokkoli, blomkål, asparges og paprika bør også inkluderes.

Matvarer som er tillatt på en ketogen diett, inkluderer:

  • Fettkilder: Olivenolje, kokosolje, smør, avocado, nøtter og frø
  • Proteinkilder: Kjøtt, fisk, skalldyr, egg, ost, yoghurt
  • Grønnsaker: Bladgrønnsaker, brokkoli, blomkål, asparges, paprika, løk, hvitløk

Matvarene bør være så ferske og ubehandlede som mulig. Unngå tilsatte karbohydrater og andre uønskede tilsetningsstoffer.

Matvarer som bør unngås

Matvarer som bør unngås på en ketogen diett inkluderer:

  • Mat med høyt karbohydratinnhold: Brød, pasta, ris, poteter, sukkerholdige drikker og snacks
  • Frukt: Alle frukter bør unngås, med unntak av litt bær som kan spises i moderate mengder
  • Grønnsaker med høyt karbohydratinnhold: Mais, erter, bønner, søte poteter
  • Bearbeidet mat: Kjøpeproduserte produkter som inneholder tilsatte karbohydrater, som sauser, dressinger, marinader, etc.

Konklusjon

Ketogen diett kan være et nyttig verktøy for å gå ned i vekt og oppnå økt fettforbrenning, i tillegg til å forbedre generell helse. Det er likevel viktig å huske på at det ikke finnes tilstrekkelig bevis for å bekrefte at denne dietten har de samme helsefordelene for alle.

For enkelte personer med visse sykdommer kan den være potensielt farlig. Det anbefales derfor å få hjelp av en ernæringsfysiolog eller lege før du starter på en ketogen diett. Dette for å sikre at du får en kostholdsplan som er tilpasset deg og din helsetilstand.

annonse