Annonse

Keto diett – Slik fungerer keto dietten

En keto diett er en type lavkarbo- eller fettrik diett som kan hjelpe deg å gå ned i vekt, kontrollere blodsukkeret og forbedre helsen. Denne artikkelen gir et kort overblikk over hva keto dietten er og hvilke fordeler den har, samt noen tips til å komme i gang med et ketogent kosthold.

Sist oppdatert:
ANNONSE
ANNONSE

Hva menes med keto diett?

Keto diett, også kjent som ketogen diett, er en type lavkarbodiett som fokuserer på å øke inntaket av fett og redusere inntaket av karbohydrater.

Dette kan føre til at kroppen går inn i en tilstand som kalles ketose. Dette er en tilstand hvor kroppen bruker fett som hovedkilde til energi i stedet for glukose.

Keto diett har blitt brukt i flere tiår som en kostholdstilnærming for å behandle ulike medisinske tilstander inkludert epilepsi og diabetes. Dietten har også blitt et populært verktøy for vektnedgang og generell helse.

Fordeler med keto dietten

Det er flere mulige fordeler forbundet med et ketogent kosthold. Enkelte studier har vist at dietten kan bidra til vektreduksjon og økt fettforbrenning. I tillegg kan den bidra til å senke blodsukkernivået og øke følelsen av metthet.

Et ketogent kosthold kan også bidra til å forbedre andre helsemarkører. For eksempel kan det senke nivået av LDL-kolesterol (dårlig kolesterol) og øke nivået av HDL-kolesterol (god kolesterol).

Det er imidlertid viktig å huske på at det ikke finnes tilstrekkelig bevis som bekrefter at det å begynne på en keto diett medfører alle disse fordelene for alle. Det kan også være risiko for bivirkninger og uønskede effekter ved å følge dietten.

Hvordan oppstår ketose?

Målet med keto-dietten er å oppnå en metabolsk tilstand som kalles ketose. Denne tilstanden oppstår når kroppen får for lite karbohydrater. Da begynner den isteden å bryte ned fett for å produsere ketoner. Dette er en type energi som kan brukes direkte av hjernen.

Målet med å starte på en keto diett er å holde kroppen i ketose så lenge som mulig slik at den bruker fett som hovedkilde til energi.

Hvordan komme i gang med keto diett?

For å komme i gang med keto dietten er det viktig å følge en kostholdsplan som inneholder riktig mengde fett, protein og karbohydrater.

Det anbefales å få hjelp av en ernæringsfysiolog eller lege for å utarbeide en matplan som passer for deg.

Matvarer som er tillatt

Matvarer som kan inkluderes i en keto diett inkluderer fettkilder som olivenolje, kokosolje, smør, avocado, nøtter og frø. I tillegg til proteinkilder som kjøtt, fisk, skalldyr, egg og ost.

Bladgrønnsaker, brokkoli, blomkål, asparges og paprika bør også inkluderes.

Matvarer som er tillatt på en ketogen diett, inkluderer:

  • Fettkilder: Olivenolje, kokosolje, smør, avocado, nøtter og frø
  • Proteinkilder: Kjøtt, fisk, skalldyr, egg, ost, yoghurt
  • Grønnsaker: Bladgrønnsaker, brokkoli, blomkål, asparges, paprika, løk, hvitløk

Matvarene bør være så ferske og ubehandlede som mulig. Unngå tilsatte karbohydrater og andre uønskede tilsetningsstoffer.

Matvarer som bør unngås

Matvarer som bør unngås når du er på keto diett inkluderer:

  • Mat med høyt karbohydratinnhold: Brød, pasta, ris, poteter, sukkerholdige drikker og snacks
  • Frukt: Alle frukter bør unngås, med unntak av litt bær som kan spises i moderate mengder
  • Grønnsaker med høyt karbohydratinnhold: Mais, erter, bønner, søte poteter
  • Bearbeidet mat: Kjøpeproduserte produkter som inneholder tilsatte karbohydrater, som sauser, dressinger, marinader, etc.

Konklusjon

Det å starte på en keto diett kan være et nyttig verktøy for å gå ned i vekt og samtidig oppnå økt fettforbrenning. Dietten kan tillegg forbedre generell helse på flere måter. Det er likevel viktig å huske på at det ikke finnes tilstrekkelig bevis for å bekrefte at denne dietten har de samme helsefordelene for alle.

For enkelte personer med visse sykdommer kan den være potensielt farlig. Det anbefales derfor å få hjelp av en ernæringsfysiolog eller lege før du starter med en keto diett. Dette for å sikre at du får en kostholdsplan som er tilpasset deg og din helsetilstand.

Relaterte artikler