Annonse

Slik kan du trene mens du jobber

6 gode tips for en mer aktiv arbeidshverdag

man in white dress shirt sitting on black rolling chair while facing black computer set and smiling
Sist oppdatert:
ANNONSE
ANNONSE

Artikkelen inneholder annonselenker. Når du kjøper et produkt via lenker på denne nettsiden får Fysionett en liten provisjon av salget uten at du betaler noe ekstra.

Arbeidslivet er i stadig endring. Digitalisering, automatisering og kunstig intelligens omformer måten vi jobber på i et stadig raskere tempo. Samtidig blir vi sittende mer i ro foran skjermen. Lange dager med stillesittende arbeid kan føre til helseproblemer og redusert produktivitet.

Stillesittende arbeid foran en PC-skjerm er hverdagen for mange av oss. Men det betyr ikke at vi nødvendigvis må ofre helsen vår. Det finnes nemlig mange smarte måter å få inn litt fysisk aktivitet i løpet av arbeidsdagen på.

Her er noen tips:

1. Kroppsvektøvelser

Du trenger ikke avansert utstyr for å trene. Din egen kroppsvekt er mer enn nok motstand. Prøv noen av disse øvelsene på kontoret eller hjemmekontoret.

  • Knebøy: Stå med føttene i hoftebreddes avstand. Bøy i knærne som om du skal sette deg på en stol. Press tilbake til startposisjon.
  • Utfall: Ta et langt steg fremover med høyre ben. Senk kroppen til kneet på bakre ben nesten berører gulvet. Press tilbake og gjenta med venstre ben.
  • Pushups: Start i plankeposisjon med hendene litt bredere enn skulderbredde. Senk brystet ned mot gulvet og press tilbake opp.
  • Planken: Ligg på magen og hvil på underarmene. Løft kroppen opp slik at bare tærne og underarmene berører gulvet. Hold i 30-60 sekunder.

2. Hev-senk pult

En hev-senk pult lar deg enkelt veksle mellom å sitte og stå i løpet av arbeidsdagen. Å stå mer er bra for kroppsholdningen, aktiviserer kjernemuskulaturen og forbrenner flere kalorier enn å sitte. Noen hev-senk pulter har også innebygd skritteller og påminnelser om å reise seg med jevne mellomrom.

Et heve-senke bord gir deg muligheten til å veksle mellom å sitte og stå mens du jobber. Stående arbeid kan bidra til å redusere ryggsmerter og øke energinivået. Forsøk å stå i minst 15 minutter hver time.

Anbefalte produkter:

3. Ståbrett/balansebrett

Et balansebrett ,eller ståbrett, er et ustabilt brett/plattform du kan stå på mens du jobber. Ved å bruke et slikt brett utfordrer du balansen og aktiviserer muskler i føtter, ben og kjerne. På den måten motvirkes mange av de negative effektene av for mye sitting.

Selv om det kan virke som en liten forandring kan det å stå på et balansebrett i noen minutter hver time gi store helsegevinster over tid. Prøv å bruke ståbrettet i korte intervaller til å begynne med, og øk gradvis tiden etter hvert som du blir mer komfortabel og balansert.

Anbefalte produkter:

4. WalkingPad

En walkingpad er en kompakt tredemølle som kan brukes under et heve-senke bord. Med en WalkingPad kan du gå i rolig tempo samtidig som du jobber. Dette kan bidra til å øke aktivitetsnivået ditt uten å forstyrre arbeidsflyten.

WalkingPads kalles også gåmølle. Disse møllene er kompakte nok til å få plass under skrivebordet. Med en slik kan du få inn mange ekstra skritt på skrittelleren mens du jobber, leser e-post eller snakker i telefonen. Mange modeller kan også foldes sammen og oppbevares stående når de ikke er i bruk.

Anbefalte produkter:

5. Kontorsykkel

En kontorsykkel, eller skrivebordsykkel, er en spesialtilpasset ergometersykkel som gjør det mulig å sykle mens du sitter ved pulten. Sykling får fart på blodsirkulasjonen og forbrenningen uten at du trenger å forlate kontorplassen. Her lønner det seg å velge en modell med stillegående hjul og justerbar motstand.

Kontorsykler er designet for å brukes i lav intensitet, slik at du kan holde deg aktiv uten å bli for anstrengt eller svett. Dette gjør dem ideelle for kontormiljøer.

Anbefalte produkter:

6. Ta aktive pauser

Pass på å ta flere korte pauser i løpet av dagen for å gå en liten tur rundt kontoret. Dette kan bidra til å øke blodsirkulasjonen, redusere stivhet og gi deg en mental pause fra arbeidet.

Dette er et enkelt tiltak, men det kan likevel ha stor betydning for din produktivitet, og fysiske og mentale velvære på jobben. Hvis du synes det er vanskelig å huske å ta pauser kan du legge inn små bevegelsespauser i timeplanen din.

Selv om du ikke har tilgang på noe spesialutstyr, kan du likevel få inn mer bevegelse i arbeidsdagen.

Noen tips:

  • Strekk på deg minst en gang timen.
  • Gå en kort tur i lunsjpausen eller i løpet av arbeidsdagen.
  • Ta trappen i stedet for heisen
  • Reis deg og gå litt rundt når du snakker i telefonen
  • Gjør noen knebøy eller spensthopp innimellom arbeidsøktene

Små skritt, store gevinster

Vi har nå utforsket en rekke strategier for å få mer fysisk aktivitet inn i arbeidshverdagen. Fra enkle øvelser og rutiner til investeringer i ergonomiske kontormøbler og treningsutstyr. Men det viktigste er likevel ikke hvilken metode du velger, men at du faktisk kommer i gang med noen av dem.

Selv små endringer kan gi store gevinster over tid. Ved å ta regelmessige aktive pauser, strekke på deg hver time eller gå en kort tur i lunsjpausen, kan du motvirke de negative effektene av for mye sitting. Og hvis arbeidsgiveren din er villig til å investere i hev-senk pulter, kontorsykler eller en gåmølle til kontoret, er det enda bedre.

Men trening på jobben handler ikke bare om fysisk helse. Det kan også bidra til bedre mental helse, økt kreativitet og sterkere sosiale bånd med kollegene. Når vi beveger oss sammen, løfter vi hverandre opp og skaper en mer positiv og produktiv arbeidsplass.

Arbeidslivet vil alltid være i endring, men én ting forblir konstant: Vi trenger å ta vare på kroppene våre for å kunne yte vårt beste. Sammen kan vi skape en sunnere, sterkere og mer bærekraftig arbeidsplass – ett skritt av gangen.

Sponset lenke

JobOut Kontorsykkel 2.0

Training365.no
17.juni 2024 15:52