Annonse

Slik velger du riktige løpesko

Her finner du en gjennomgang av viktige faktorer å vurdere når du skal velge løpeskoene som passer best for deg.

Bilde av løpesko som jogger på sti

De riktige løpeskoene kan være en utfordring å finne. Det finnes et hav av forskjellige merker og modeller å velge mellom, og det kan være vanskelig å vite hvilke sko som passer best for deg.

Før du kjøper nye løpesko er det derfor viktig å gjøre en rekke vurderinger for å sikre at du velger de beste skoene til ditt bruk. Du bør vurdere personlige behov og preferanser, som for eksempel hvor mye støtte føttene dine trenger, hvilket underlag du vanligvis løper på, hvilken distanse skoene skal brukes på og hvilken såletype som passer best for deg.

Det er også viktig å vurdere skoens kvalitet og konstruksjon og hvor godt skoene passer på føttene. Før du kjøper lønner det seg i tillegg å sammenligne priser fra forskjellige forhandlere.

Denne guiden hjelper deg å finne løpeskoene som passer best for deg. Her går vi gjennom ulike ting som er viktig å vurdere når du velge nye løpesko. Vi gir også tips til hvordan du finner frem til den beste passformen og hvordan skoene kan vedlikeholdes på best mulig måte.

Uansett om du er en erfaren løper eller nybegynner vil denne guiden kunne hjelpe deg med å finne løpeskoene som passer best for deg.

Vurder behov og bruksområde

Først og fremst bør du bestemme deg for hva slags type løping du skal bruke skoene til. Skal du løpe på asfalt, terreng, eller sti eller kanskje en kombinasjon? Kanskje løper du i tillegg på tredemølle?

Dette er en viktig vurdering fordi løpesko for asfalt og terreng har forskjellige egenskaper som gjør dem bedre egnet til det ene eller det andre.

Det er også viktig og tenke på hvilke distanser du kommer til å bruke skoene på.

Sko for ulike underlag

Asfaltsko: Løpesko for asfalt har generelt bedre demping og er mer komfortable ved løping på hardt underlag. De er designet for å absorbere støt for å beskytte leddene når du løper på harde overflater. De er også designet for å gi mer stabilitet og kontroll og er derfor ofte en del stivere og litt tyngre enn sko for mykere og mer variert underlag.

Terrengløpesko: Løpesko for terreng har på sin side typisk lavere profil for bedre kontakt med ujevnt terreng og er designet for å tåle ublide møter med kvister og steiner. De har også såler som er designet for å gi ekstra grep på våte røtter og steiner. Fordi terrengløpesko har tykkere yttersåler er de generelt tyngre enn løpesko for asfalt.

Annonse

Hvis du skal løpe på flere ulike underlag finnes det også hybridsko med ulike blandinger av egenskapene til de overnevnte.

Sko for ulike distanser

Når du har bestemt deg for hvilken type løpesko du trenger bør du vurdere hvilke distanser du kommer til å bruke skoene på. Skal du løpe korte turer, mellomdistanse eller langdistanse?

Løpesko for ulike distanser har også forskjellige egenskaper. For eksempel har løpesko for langdistanse ofte mer demping for å gi mer støtte til føttene over lengre distanser. For korte turer kan du derimot ofte komme unna med løpesko som er lettere og har mindre demping enn typiske sko for langdistanse.

Sko for kortere distanser har typisk lavere vekt, mer bevegelsesfrihet og fleksibilitet og gir en bedre kontakt med underlaget.

Når du velger løpesko for mellomdistanse bør du velge en sko som har god balanse mellom respons og demping. Dette vil hjelpe deg med å oppnå maksimal ytelse og komfort over lengre distanser.

Fottype og pronasjon

Overpronasjon innebærer at foten din ruller for mye innover når du løper slik at fotbuen kollapser og foten faller flatt mot underlaget. Dette kan føre til belastningsskader selv om forskningen ikke er entydig her.

Underpronasjon, også kalt supinasjon (det motsatte av pronasjon), innebærer at foten din beveger ruller for mye utover når du løper.

Det er viktig å vite hvilken fottype du har da dette vil påvirke hvilken type løpesko som er best for deg. Først og fremst gjelder dette i forhold til komfort, men det kan også påvirke risikoen for skader.

Vurder skoens dropp i forhold til din løpeteknikk

Dropp er differansen i tykkelsen på løpeskoens såle fra forfot til hæl. Det vil si høyden på hælen. Dropp måles i millimeter og kan ha en stor betydning for komfort og løpeteknikk.

Tidligere hadde joggesko og løpesko ofte en ganske høy dropp. Dette ble gjort for å gi best mulig støtdemping. Imidlertid kan høye hæler komme i veien for effektiv løpeteknikk og naturlig løpesteg.

Den optimale droppen for de fleste ligger rundt 5-8 mm. Noen løpere foretrekker enda lavere dropp. Lavere dropp gir for øvrig større belastning på akillessenen og leggmuskulaturen.

Til syvende og sist handler dette om personlige preferanser og det kan være store individuelle forskjeller på hva som gir det mest effektive løpesteget for den enkelte.

Materialer og form

Hva slags materiale skoene er laget av har betydning for komfort og ytelse på løpesko.

Svært mange løpesko som selges i dag har såler laget av EVA (ethylene-vinyl acetate). Dette er et mykt og fleksibelt skumgummimateriale som ofte brukes i mellomsåler til løpesko. Dette materialet er populært fordi det er har lav vekt samtidig som det gir god støtdemping. EVA er også lett å forme og bearbeide slik at det kan tilpasses ulike typer løpesko. Bakdelen er at løpesko med EVA såle ofte slites ut relativt raskt.

Såler av polyuretan har blitt mer populære de siste årene. Disse sålene er lette, holdbare, fleksible og har gode egenskaper for isolasjon og støtdemping. Disse sålene har generelt den beste ytelsen når det gjelder holdbarhet.

Utforming av såle

Utforming av sålen kan påvirke støtte og stabilitet i skoen. En sko med en såle som er bredere i tåen og hælen kan gi mer stabilitet, mens en sko med en såle som er smalere i tåen og hælen kan være mer fleksibel.

Utviklingen av såler til løpesko har gått fra å være laget helt av gummi til å bli et komplekst kombinert materiale. De fleste såler er laget av et eller flere typer skumgummi som til sammen gir støtdemping, fleksibilitet og responsivitet.

Yttersålen kan også ha mønstre som er designet for å gi ekstra grep og holdbarhet. Innersålen består vanligvis av et skum som gir støtdemping og demper løperens fot når den treffer bakken. Dette skummet kan være enten et fast skum eller en blanding av fast skum og flytende skum, som gjør at den tilpasser seg kroppens form.

Er det bedre med lettere sko?

Vekten på løpeskoene er en viktig faktor å vurdere. Sko som er for tunge kan belaste føttene unødvendig og føre til økt slitasje på muskler og ledd. Lette sko (mindre enn 300 gram) gir bedre respons i løpesteget og føles ofte mer behagelig. Lettere sko passer gjerne til løping på bane eller til intervalltrening og fartlek.

Sko med lav vekt kan på den annen side ofte ha mindre demping og føles mindre stabile enn tyngre sko. Derfor er lette sko mindre egnet for løping over lengre distanser eller på hardere underlag. Derfor kan det være lurt å velge en litt tyngre sko som veier mellom 300 og 400 gram for løping på langdistanse og på hardere underlag. Tyngre sko har gjerne mer demping og stabilitet, noe som kan bidra til å redusere belastningen på muskler og ledd.

Det er imidlertid viktig å huske at det ikke finnes noen fasit på hva som er den beste vekten på løpesko. Dette avhenger av ulike faktorer som løpestil, underlag og personlige preferanser. Det kan derfor være lurt å prøve ulike sko og velge den som passer best for dine behov.

For eksempel kan en løper som har en nøytral løpestil og som løper på asfalt, ha god nytte av en lett sko som gir ekstra respons og følelse med underlaget. En løper med overpronasjon og som løper på hardt underlag kan ha bedre nytte av en tyngre sko med mer demping og stabilitet for å redusere belastningen på hæl og kneledd.

Det er derfor viktig å vurdere vekten på skoene, men også andre faktorer som fotform, løpestil, underlag og personlige preferanser når du skal velge løpesko.

Hvordan finne sko som passer?

Når du skal finne den riktige passformen på løpesko, er det viktig å vurdere flere faktorer. En god passform er avgjørende for å unngå skader og for å ha en god løpsopplevelse. Her er noen tips til hvordan du finner den riktige passformen på løpesko:

  1. Prøv skoene på i butikk: Du bør alltid prøve skoene på i butikken. Slik kan du selv vurdere hvor komfortable de er. Når du prøver skoene på bør du sørge for å ha løpesokkene dine på. Da vil du få en mer realistisk følelse av hvordan skoene vil sitte på føttene dine.
  2. Tilstrekkelig plass til tærne: Det er viktig at tærne dine har nok plass til å bevege seg fritt i skoene. Hvis tærne dine har for liten plass i tåboksen vil dette føre til ubehag når du løper. Har du derimot for mye plass til tærne kan dette føre til at skoen føles løs og ustabil.
  3. Vurder stabiliteten: Sørg for at skoene du velger gir tilstrekkelig støtte og stabilitet. Det er spesielt viktig at hælen og mellomfoten har god støtte.
  4. Sjekk hælkappen: Hælkappen bør sitte godt rundt hælen din uten å være for stram eller stiv slik at den klemmer på hælen. Hvis hælkappen er for stram kan det føre til dårlig løpskomfort å gå utover prestasjoner. Hvis hælkappen derimot er for løs kan dette føre til at skoene føles ustabile og øke risikoen for gnagsår.
  5. Vurder komforten: Til slutt bør du vurdere komforten til skoene. Er de behagelige å ha på foten? Det er viktig å sørge for at skoene er komfortable slik at du kan bruke dem over lengre tid uten å føle ubehag. Prøv skoene før du kjøper dem for å sikre at de passer godt og er behagelige å ha på.

Konklusjon

Selv om det er viktig å vurdere tekniske kriterier når du velger løpesko er det også viktig å huske på at skoene skal være komfortable å ha på seg. Derfor bør du alltid prøve skoene på før du kjøper dem.

Valg av løpesko kan også være en viktig faktor for å forebygge skader. Ta deg derfor god tid til å teste og vurdere mange ulike typer sko. Lytt til personell i butikken, men stol også på egne vurderinger. Det er kun den har skoen på som vet hvor den trykker.

Det er viktig å huske på at dette er generelle råd og at det kan være store individuelle forskjeller fra person til person. Til syvende og sist handler det om personlige preferanser. Det er derfor lurt å prøve flere forskjellige merker og modeller for å finne løpeskoene som passer best for deg og din løpestil.